Litera Z

#prospect #medicament

Zerit, pulb.susp.

Prospect Zerit, pulb.susp.

Compozitie
Zerit este un medicament care contine substanta activa stavudina. Acesta este disponibil sub forma de pulbere pentru solutie orala, si capsule care contin 15 mg (rosu si galben), 20 mg (maro), 30 mg (portocaliu deschis si inchis) si 40 mg (portocaliu inchis) de stavudina.

Actiune terapeutica

Zerit este un medicament antiretroviral. Acesta se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antiretrovirale in tratamentul adultilor si copiilor infectati cu virusul imunodeficientei umane (hiv), virus care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

Indicatii
Substanta activa din Zerit, stavudina, este un inhibitor nucleozidic al reverstranscriptazei (INRT). Acest inhibitor blocheaza activitatea reverstranscriptazei, o enzima produsa de HIV care ii permite acestuia sa infecteze celulele din organism si sa produca si mai multi virusi. Prin blocarea acestei enzime, Zerit, administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Zerit nu vindeca nici infectia cu HIV si nici SIDA, dar poate incetini distrugerea sistemului imunitar si evolutia infectiilor si bolilor asociate cu SIDA.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Zerit trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea infectiei cu HIV. Doza ce trebuie administrata se calculeaza in functie de varsta si greutatea pacientului. Aceasta se administreaza din 12 in 12 ore. Adultii care cantaresc sub 60 kg si copii care cantaresc peste 30 kg vor lua cate o doza de 30 mg, iar adultii care cantaresc peste 60 kg vor lua 40 mg. Copiii care au mai mult de 14 zile primesc 1 mg per kilogram de greutate corporala, cu exceptia cazului in care cantaresc peste 30 kg. Bebelusilor care au mai putin de 13 zile li se va administra o doza de 0,5 mg/kg de greutate corporala. Zerit trebuie administrat pe stomacul gol, cu cel putin o ora inainte de masa. Daca acest lucru nu este posibil, el poate fi administrat insotit de o masa usoara. Solutia orala se va administra pacientilor cu varsta sub trei luni. in cazul pacientilor cu afectiuni renale sau la care apar efecte secundare, este posibil ca doza sa necesite ajustari.

Contraindicatii
Zerit nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la stavudina sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii carora li se administreaza Zerit pot prezenta risc de osteonecroza (moartea tesutului osos) sau sindrom de reactivare imuna (simptome de infectie determinate de recuperarea functionala a sistemului imunitar). Pacientii cu afectiuni hepatice (inclusiv infectia cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc sporit de leziuni la nivelul ficatului in cazul in care urmeaza tratamentul cu Zerit. La fel ca in cazul celorlalti inhibitori nucleozidici ai reverstranscriptazei, Zerit poate provoca, de asemenea, acidoza lactica (o acumulare de acid lactic in organism), iar la copiii ale caror mame iau Zerit in timpul sarcinii, poate aparea disfunctia mitocondriala (distrugere a componentelor celulare care produc energie care poate da nastere unor tulburari hematologice).

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Zerit (observate la 1-10 pacienti din 100) sunt neuropatie periferica (afectare a sistemului nervos periferic caracterizata prin furnicaturi, amorteala si dureri la nivelul mainilor si picioarelor), diaree, greata, durere abdominala (de burta), dispepsie (arsuri la stomac), fatigabilitate (oboseala), lipodistrofie (redistribuirea tesutului adipos), ameteli, insomnie (dificultati legate de somn), gandire anormala, somnolenta (senzatia de somn), depresie, eruptii cutanate, prurit (mancarime) si hiperlactatemie (concentratii mari de acid lactic in sange).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare