Litera V

#prospect #medicament

Vaccin viu rujeolos (vvr-ic), fiole

Prospect Vaccin viu rujeolos (vvr-ic), fiole

Compozitie
O doza de vaccin contine minimum 1 000 DICT50 (doze infectante 50% in cultura de tesut) in volum de 0,5 ml. vaccinul nu contine penicilina. Diluentul este constituit din apa bidistilata apirogena.
Prezervant: vaccinul contine stabilizator (gelatina-sorbitol).

Actiune terapeutica
Induce un raspuns imun specific, caracterizat prin aparitia de anticorpi.

Indicatii
Vaccinarea antirujeoloasa se practica incepand de la varsta de 9 luni implinite.
Se vor revaccina toti copiii de varsta scolara (clasa I, 7-8 ani).
Nu vor fi exclusi de la vaccinare copiii pentru care rujeola reprezinta un factor major de risc: copiii cu insuficienta respiratorie, astm, cardiopatie, encefalopatie, hipotrofie, tuberculoza (exceptand formele evolutive grave) sau mucoviscidoza.
Vaccinarea cu VVR-IC este eficienta in primele 4 zile de la contactul cu un caz de rujeola; dupa acest interval de timp devine treptat ineficace.

Doze si mod de administrare
Vaccinul se reconstituie prin rehidratare cu diluent. Nu se va utiliza ser fiziologic. Reconstituirea corecta a vaccinului, in al carui stabilizator intra si gelatina, presupune evitarea utilizarii diluentului rece (pastrat la + 4C). Vaccinul corect reconstituit se prezinta ca solutie galben-roz spre rosu. Doza individuala este de 0,5 ml. Cantitatea de diluent necesara pentru reconstituire variaza in functie de numarul de doze de vaccin continut in fiole, fiind egala cu numarul de doze x 0,5 ml. Dat fiind pierderile mici, inevitabile, de pe traseul acului, se recomanda rehidratarea in exces de diluent (0,05 ml in plus pentru o doza). Reconstituirea fiolei de vaccin se va face numai in momentul in care este prezent copilul, respectiv copiii de vaccinat, corespunzator numarului de doze individuale continut in fiola care se deschide. Vaccinul reconstituit nu se recongeleaza. Vaccinul se administreaza subcutanat, in zona deltoidiana, dupa dezinfectarea tegumentului cu alcool.

Contraindicatii
Boli acute cu afectarea starii generale;
Boli transmisibile si infectioase pe o perioada de 14 zile de la incetarea fazei acute; Contacti siguri de varicela, rubeola, parotidita etc. din colectivitatile de copii (numai cu avizul medicului epidemiolog);
Afectiuni maligne;
Tuberculoza evolutiva;
Imunodepresie (infectie cu HIV, leucemie, limfom, cancer generalizat,
Terapie cu alkilanti, antimetaboliti, radiatii sau cantitati mari de corticosteroizi).
Gradul de imunocompromitere al unei persoane trebuie determinat de medic. Intrucat rujeola poate cauza imbolnaviri severe la pacienti infectati cu HIV, vaccinul rujeolos este recomandat pentru toate persoanele cu infectie HIV. La persoanele infectate cu HIV care primesc regulat intravenos imunoglobuline, vaccinul rujeolos se va administra cu aproape 2 saptamani inainte de administrarea dozei lunare de imunoglobuline.
Tratamente prelungite cu steroizi (cu obligatia recuperarii la 3 saptamani de la incetarea tratamentului).
Administrarea de imunoglobuline cu mai putin de 6 saptamani anterior vaccinarii (cu obligatia recuperarii ulterioare).
Administrarea altor vaccinuri, cu mai putin de o luna inainte (cu exceptia vaccinului C.D.T.P., dupa care intervalul poate fi de numai 15 zile).  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare