Litera T

#prospect #medicament

Tetraciclina, capsule

Prospect Tetraciclina, capsule

Indicatii
Infectii cauzate de microorganisme sensibile la tetraciclina. Infectii ale tractului respirator superior si inferior: episoade acute ale bronsitei cronice, pneumonia interstitiala cauzata de chlamydia, Rickettsia sau mycoplasma; sinuzita. Infectii urogenitale: uretrite cu Mycoplasma sau Chlamydia, prostatita, anexita, gonoree, sifilis (daca bolnavul este hipersensibil la peniciline), limfogranulom inghinal. Infectii ale cailor biliare: colecistite. Infectii ale tractului gastrointestinal: holera, infectii cu Campylobacter, Shigella (antibiograma este obligatorie), maladia Whipple. Forme severe de acnee vulgara si rozacee. Conjunctivite cu Chlamydia, trahom, alte infectii cauzate de bacterii sensibile. Alte afectiuni: bruceloza, rickettsioza, listerioza, borrelioza, actinomicoza, leptospiroza.
Unguent cu tetraciclina:
Profilactic, in leziuni cutanate superficiale susceptibile de a fi infectate cu germeni piogeni. Terapeutic, in infectii piogene superficiale ale pielii, cu germeni sensibili la tetraciclina (foliculite, eczeme si plagi infectate, piodermite, furunculoza).

Doze si mod de administrare
Se administreaza de preferinta dupa mese, cu o cantitate mica de lichide. Pentru a evita recidivele, tratamentul se va continua 2-3 zile dupa disparitia simptomelor: durata minima este de 8 zile. Daca nu apare o ameliorare dupa 2-3 zile de la debut, continuarea administrarii tetraciclinei este inutila. Doza uzuala este de 1 g/zi, in cazuri grave 2 g/zi, impartita in 2-4 prize.
Copiii peste 14 ani vor primi doza adultului. in acnee se vor folosi 500 mg/zi.
Bruceloza: 500 mg la 6 h, timp de 3 saptamani, paralel cu administrare de streptomicina 1 g, i.m., la fiecare 12 h, prima saptamana, si 1 g i.m., o data pe zi, saptamana a doua.
Gonoree: 500 mg la 6 h, timp de 5 zile.
Sifilis: 500 mg la 6 h, timp de 15-30 zile.
Copiii intre 8 si 14 ani: 6,25-12,5 mg/kg corp la 6 ore sau 12,5-25 mg/kg la 12 ore. in caz de insuficienta renala se vor reduce dozele in functie de clearance-ul renal.
Unguent cu tetraciclina:
Se aplica un strat de unguent nu prea gros, pe regiunea lezata. Aplicatia se poate repeta de 2 sau mai multe ori pe zi.
Prezentare farmaceutica: tuburi a 6 g si 12 g. Conditii de pastrare: la adapost de caldura si umiditate.

Compozitie
Capsule continand 250 mg tetraciclina sub forma de clorhidrat.
Unguent cu tetraciclina clorhidrat 3 g, colesterina 4 g, lanolina 8 g, ulei de vaselina pt. uz intern 57 g, parafina 28 g.

Contraindicatii
Alergie la tetracicline. Tulburari grave ale functiei hepatice. insuficienta renala. copii sub 8 ani. sarcina si perioada de alaptare.

Masuri de precautie
Capsulele se administreaza cu o cantitate suficienta de lichide, evitandu-se pozitia culcat dupa o priza. Au fost semnalate ulceratii esofagiene in cazul unor administrari incorecte. posologia si durata tratamentului se vor fixa cu mare atentie la bolnavii cu insuficienta hepatica sau renala. In insuficienta renala, chiar si doze uzuale pot provoca o acumulare excesiva in organism. Se va evita expunerea la soare si mai ales la raze UV pe tot parcursul tratamentului, care va fi oprit la aparitia primelor semne de eritem solar.

Reactii adverse
Pot sa apara greturi, neplacere epigastrica, diaree. Aparitia in intestin a germenilor tetraciclino-rezistenti provoaca o diaree severa. S-au semnalat si cazuri de colita pseudomembranoasa. in aceste cazuri se va intrerupe terapia cu tetraciclina. De asemenea, sunt frecvente suprainfectiile cu Candida, mai ales dupa tratament prelungit. Au fost raportate cazuri izolate de fotosensibilizare.Ocazional se produc reactii ototoxice. Manifestari alergice apar foarte rar si dispar la oprirea tratamentului. S-au raportat cazuri de anemie hemolitica, leucopenie si trombocitopenie. O reactie Jarish-Herxheimer este posibila in cazul brucelozei, leptospirozei sau al infectiilor cu spirochete. Tetraciclina se acumuleaza sub forma unui chelat cu ionul calciu in tesutul osos in timpul osteogenezei si odontogenezei, provocand la copii o discromie dentara (colorarea dintilor in galben sau brun) si hipoplazia definitiva a emailului. Aceste reactii adverse apar mai frecvent in cazul administrarii tetraciclinei pe perioade lungi, dar au fost observate si in cazul unor tratamente scurte, dar repetate.La nou-nascut s-a observat o retardare reversibila a cresterii osoase. Exista riscul agravarii unei insuficiente renale preexistente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea