Litera T

#prospect #medicament

Tebemicin, comprimate

Prospect Tebemicin, comprimate

Compozitie
Comprimate continand cicloserina 250 mg (cutie cu 40 buc.).

Actiune terapeutica
antibiotic eficace fata de bacilul tuberculos, unele micobacterii atipice si o serie de germeni grampozitivi si gramnegativi; dezvolta relativ repede rezistenta.

Indicatii

Tuberculoza cu germeni rezistenti la tuberculostatice majore sau cand acestea nu sunt suportate (este obligatorie asocierea cu alte antituberculoase); infectii urinare cu germeni sensibili, mai ales e. coli.

Doze si mod de administrare
Adulti: 2-4 comprimate (500 mg-1g)/zi (se incepe cu 1/2 comprimat si se creste progresiv); copii: 10-15 mg/kg corp si zi (in doua prize).

Contraindicatii

Alergie la cicloserina, epilepsie, anxietate severa, stare depresiva, tulburari psihotice (inclusiv in antecedente), alcoolism, ateroscleroza avansata, insuficienta renala grava, sarcina; prudenta la hepatici si renali. Se vor evita bauturile alcoolice; prudenta cand se asociaza cu izoniazida (risc crescut de reactii toxice nervos-centrale) si cu fenitoina (poate mari concentratia plasmatica a acesteia cu risc crescut de reactii toxice).

Reactii adverse
Reactii alergice; dozele terapeutice mari sau dozele obisnuite la bolnavi cu insuficienta renala pot provoca somnolenta, ameteli, cefalee, tresariri musculare, stare depresiva, confuzie mintala, rareori crize convulsive si tulburari psihotice (se administreaza vitamina b6 in doze mari); poate provoca hipoglicemie si cresterea valorilor transaminazelor serice (mai ales la cei cu antecedente hepatice).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului