Spectracef, comprimate

Prospect Spectracef, comprimate

Compozitie
Tablets 200 and 400 mg.

Actiune terapeutica
cefalosporina de generatia a treia
Este absorbit din tractul gastrointestinal si hidrolizat la cefditoren sub actiunea esterazelor.
Nivel plasmatic maxim: 1,5-3 ore. Mesele cu continut lipidic bogat cresc nivelul plasmatic. Se leaga in mod primar (88%) de albumine plasmatice. T terminal: 1,6 ore.
Nu se metabolizeza apreciabil. Se excreta in principal prin urina. Clearance-ul este redus in insuficienta renala.

Doze si mod de administrare
Comprimate: exacerbari acute bacteriene ale bronsitei cronice. Adulti: 400 mg 2/zi timp de 10 zile.
Faringita, amigdalita, infectii necomplicate cutanate si ale structurilor pielii. Adulti: 200 mg 2/zi timp de 10 zile.

Indicatii
Exacerbari acute bacteriene ale bronsitei cronice datorate haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). Faringita / amigdalita datorata streptococcus pyogenes. Medicamentul determina eradicarea S. pyogenes din orofaringe.
Infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza) si streptococcus pyogenes.

Contraindicatii
Utilizarea la pacientii cu alergii la antibiotice din clasa cefalosporinelor, la cei cu deficienta de carnitina sau defecte congenitale de metabolism ce pot duce la insuficienta de carnitina, precum si la cei cu hipersensibilitate la proteinele din lapte (nu intoleranta la lactoza).

Masuri de precautie
A se utiliza cu precautie la pacienti cu hipersensibilitate la alte cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Utilizarea pe termen indelungat poate cauza deficienta de carnitina sau aparitia si dezvoltarea speciilor rezistente. A se utiliza cu precautie in timpul lactatiei. Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea la copii cu varsta mai mica de 12 ani.
Nu este necesara ajustarea dozei in cazul celor cu deficite usoare ale functiei renale (CCR de 50-80 mL/min/1.73 m2). Nu administrati mai mult de 200 mg 2/zi la cei cu deficite moderate ale functiei renale (CCR de 30-49 ml/min/1.73 m2), si 200 mg/zi la pacientii cu deficite severe ale functiei renale (CCR < 30 ml/min/1.73 m2).
Se pastreaza la temperaturi de 15-30C ferit de lumina si umezeala.
Observatii pentru pacient – familie:
-luati cate 2 cp/zi, conform prescriptiei.
-pentru a mari absorbtia, administrati medicamentul in timpul meselor luati intreaga doza prescrisa.
-nu administrati concomitent cu antiacide sau alte medicamente care scad aciditatea gastrica. Persoanele cu hipersensibilitate la proteinele din lapte (nu intoleranta la lactoza) nu ar trebui sa utilizeze acest medicament. Anuntati lipsa raspunsului la medicament, inrautatirea simptomelor, diareea severa sau durerile bucale.
Evaluarea si controlul terapiei: evaluati culturile si antibiograma, numaratoarea elementelor figurate sanguine, testele functionale renale si hepatice. Investigati orice disfunctie, intrucat poate fi necesara ajustarea dozei.
Evaluati cu atentie orice sensibilitate la medicament, cefalosporine sau peniciline; poate apare sensibilitate incrucisata.
Medicamentul nu se utilizeaza la persoane cu deficit de carnitina sau la cele cu hipersensibilitate la proteinele din lapte.
Supradozarea: greata, varsaturi, distres epigastric, diaree, convulsii. tratament hemodializa, in special in cazurile in care functia renala este compromisa. Se trateaza simptomatic. Se instituie masuri suportive
Interactiuni medicamentoase: antiacide. Scaderea absorbtiei cefditorenului.
Antagonisti ai receptorilor H-2. Scaderea absorbtiei cefditorenului.
Probenecid. cresterea cefditorenului plasmatic.

Reactii adverse
Gastrointestinale: diaree, greata si varsaturi, dureri abdominale, colita pseudomembranoasa, constipatie, gastrita, boli gastrointestinale, ulceratii bucale, functii hepatice anormale, stomatita, modificarea gustului.
SNC: cefalee, ameteala, nervozitate, somnolenta.
Manifestari generale: astenie, febra, infectii fungice, dureri, urticarie, scadere ponderala.
Respiratorii: faringita, rinita, sinuzita. Genito-urinare: moniliaza vaginala, vaginita, hematurie.
Diverse: reactii alergice, timp de coagulare crescut, hiperglicemie, apetit crescut, leucopenie, leucoree, mialgii, edem periferic, prurit, trombocitopenie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului