Litera S

#prospect #medicament

Solutie pentru hemofiltrare hf 23, sol.dializ.

Prospect Solutie pentru hemofiltrare hf 23, sol.dializ.

Indicatii:

Pentru hemofiltrare in:
- insuficienta renala cronica in stadiul terminal, indiferent de etiologie.
- insuficienta renala acuta fara hipercatabolism.
- insuficienta cardiaca determinata de hiperhidratare si care raspunde greu la tratament medicamentos.
- intoxicatii acute cu substante toxice care nu se leaga de proteinele plasmatice; se poate realiza hemofiltrarea singura sau in asociere cu alte masuri terapeutice (hemodializa, dializa peritoneala si/sau hemoperfuzie).
- tulburari metabolice din insuficienta renala cronica in stadiu terminal.

Contraindicatii

Insuficienta renala acuta insotita de stari hipercatabolice importante, atunci cand simptomele determinate de hiperuricemie nu mai pot fi inlaturate prin hemofiltrare.
Debit sanguin insuficient la nivelul suntului.
Hemoragii recente cerebrale si ale organelor interne.
Hipokaliemie.
Hipercalcemie.
Insuficienta metabolizarii lactatului/acidoza lactica.

Administrare:

In cazul in care nu se recomanda altfel, se vor perfuza 18 - 20 litri solutie la o cura de tratament, intr-un interval de timp de 3 - 6 ore, in functie de recomandarile medicului curant; tratamentul trebuie repetat de 3 ori pe saptamana.

Mod de administrare/durata tratamentului

Solutia pentru hemofiltrare se administreaza prin perfuzare in circuitul de hemofiltrare. Debitul de perfuzare trebuie reglat in functie de debitul ultrafiltrarii si de pierderea in greutate a pacientului.

In insuficienta renala cronica este necesar un tratament de lunga durata. In cazul insuficientei renale acute, durata tratamentului este limitata, terapia fiind intrerupta cand se realizeaza restabilirea completa a functiei renale. La pacientii cu insuficienta cardiaca, hemofiltrarea trebuie continuata pana cand se compenseaza orice stare de hiperhidratare; daca este necesar, tratamentul se repeta. In caz de intoxicatie acuta, tratamentul se face conform indicatiei medicului, pana cand se realizeaza o epurare suficienta a substantei toxice.

Compozitie:

Un litru solutie pentru hemofiltrare contine:
Clorura de magneziu hexahidrat=0,1525 g
Clorura de potasiu=0,1492 g
Clorura de calciu dihidrat=0,3124 g
Clorura de sodiu=6,0900 g
Lactat de sodiu (solutie 50%)=8,0200 g
Glucoza anhidra (sub forma de)=1,5000 g
Glucoza monohidrat=1,6500 g
Na+ = 140,000 mmol/l
K+ = 2,000 mmol/l
Ca++ = 2,125 mmol/l
Mg++ = 0,750 mmol/l
Cl- = 112,000 mmol/l
Lactat = 35,750 mmol/l
Glucoza = 7,81 mmol/l
Osmolaritate teoretica = 301 mOsm/l

Excipienti: acid clorhidric 25%, hidroxid de sodiu (solutie 30%), apa distilata pentru preparate injectabile.

Precautii:

In caz de hiperhidratare sau deshidratare severa (ultrafiltrare importanta), se recomanda utilizarea unei solutii cu un continut mai mare de sodiu, tinand cont de natriemie.

Kaliemia si calcemia trebuie monitorizate regulat, inainte si in timpul hemofiltrarii. In cazul pierderilor mult prea mari de potasiu, se recomanda initierea terapiei de substitutie a potasiului sau utilizarea unei solutii de hemofiltrare cu un continut mai mare de potasiu.

In timpul tratamentului se va monitoriza echilibrul acido-bazic.
Ambalajele din plastic pot fi uneori degradate in timpul transportului de la producator la centrul de dializa sau pe perioada pastrarii in spital. Aceasta poate avea drept rezultat contaminarea produsului, cu dezvoltarea microorganismelor in solutia pentru hemofiltrare. De aceea, inaintea administrarii solutiei, pungile trebuie verificate cu atentie; produsul nu se va utiliza in cazul descoperirii unei deteriorari, chiar minime.

Nu se vor utiliza niciodata pungi al caror continut nu este limpede. Se vor utiliza numai pungile la care ambalajul este intact. La nevoie, se vor face si investigatii bacteriologice.

Atentionari:

La pacientii cu diabet zaharat tratati cu insulina, doza de insulina trebuie ajustata in functie de continutul de glucoza al solutiei pentru hemofiltrare.

Reactii adverse:

In cazul utilizarii solutiei conform recomandarilor, este putin probabil sa apara reactii adverse.

Supradozaj:

Dupa utilizarea dozelor recomandate, nu s-au raportat cazuri de supradozaj; in plus, administrarea solutiei poate fi intrerupta in orice moment. In cazul in care aportul hidric nu este calculat corect, pot sa apara hiperhidratare sau deshidratare importante, insotite de modificari ale urmatorilor parametrii: tensiune arteriala, presiune venoasa centrala, puls, tensiune arteriala pulmonara.
Interactiuni cu alte medicamente:
Nu s-au semnalat pana in prezent interactiuni cu alte produse medicamentoase.

Daca este necesara adaugarea altor medicamente in solutia de hemofiltrare, este esential ca medicul curant sa se asigure ca acestea sunt injectate in conditii aseptice, sunt bine dispersate si sunt compatibile cu solutia.

Sarcina si alaptarea:

In timpul sarcinii si alaptarii produsul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu 2 pungi transparente din material poliolefinic/poliamidic, fiecare continand cate o punga din PVC a 4500 ml solutie pentru hemofiltrare, 2 tipuri de conectori si un dispozitiv pentru injectare.

Cutie cu 2 pungi transparente din material poliolefinic/poliamidic, fiecare continand cate o punga din PVC a 5000 ml solutie pentru hemofiltrare, 2 tipuri de conectori si un dispozitiv pentru injectare.
Cutie cu 8 pungi transparente din material poliolefinic/poliamidic, fiecare continand cate 1 punga din PVC a 4500 ml solutie pentru hemofiltrare, 2 tipuri de conectori si un dispozitiv pentru injectare.
Cutie cu 8 pungi transparente din material poliolefinic/poliamidic, fiecare continand cate o punga din PVC a 5000 ml solutie pentru hemofiltrare, 2 tipuri de conectori si un dispozitiv pentru injectare.


Conditii de pastrare:


A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25� C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului