Simponi, solutie injectabila

Prospect Simponi, solutie injectabila

Compozitie
Simponi este o solutie injectabila care contine substanta activa golimumab. Medicamentul este disponibil sub forma de stilou injector (pen) preumplut si de seringa (50 mg).

Indicatii
Simponi este un medicament antiinflamator. Acesta se utilizeaza la adulti pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
• artrita reumatoida (o boala care cauzeaza inflamarea articulatiilor) activa moderata pana la severa. Simponi se utilizeaza in combinatie cu metotrexat la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente, inclusiv metotrexat.
• artrita psoriazica (o boala care cauzeaza aparitia de placi scuamoase de culoare rosie pe piele si inflamarea articulatiilor) activa si progresiva. Simponi se utilizeaza la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente. Se poate administra in monoterapie sau in combinatie cu metotrexat;
• spondilita anchilozanta (o boala care cauzeaza inflamare si dureri la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale) activa severa. Simponi se utilizeaza la pacienti care nu au prezentat un raspuns adecvat la alte tratamente. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Simponi trebuie initiat si supravegheat de catre un medic specializat, cu experienta in diagnosticul si tratamentul bolilor pentru care este administrat Simponi. Simponi se administreaza o data pe luna, in aceeasi data a fiecarei luni, sub forma unei injectii sub piele de 50 mg. Medicul poate avea in vedere cresterea dozei pana la 100 mg la pacientii care cantaresc peste 100 kg, daca acestia nu prezinta un raspuns la tratament dupa trei sau patru doze. In urma instruirii adecvate, pacientii isi pot injecta singuri Simponi, daca medicul lor este de acord cu acest lucru. Pacientii tratati cu Simponi trebuie sa primeasca un card special de avertizare care prezinta pe scurt informatiile de siguranta referitoare la medicament. Pentru mai multe informatii, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Simponi, golimumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care are rolul de a recunoaste si de a se lega de o structura specifica (numita antigen) ce se gaseste in organism. Golimumabul a fost conceput pentru a se lega de un mesager chimic din organism numit factorul de necroza tumorala alfa (TNF-α). Acest mesager este implicat in cauzarea inflamatiei si se gaseste in concentratii ridicate la pacientii cu bolile in tratamentul carora se administreaza Simponi. Prin blocarea factorului TNF-α, golimumabul reduce inflamatia si alte simptome ale acestor boli.

Contraindicatii
Simponi nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la golimumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la persoane cu tuberculoza, alte infectii severe sau insuficienta cardiaca (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange pentru intreg organismul) moderata sau severa. Datorita unui risc crescut de infectie, pacientii tratati cu Simponi trebuie monitorizati indeaproape pentru detectarea eventualelor infectii, inclusiv a tuberculozei, in cursul si timp de pana la cinci luni dupa tratament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Simponi (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) includ infectii ale cailor respiratorii superioare, precum nazofaringita (infectie a nasului si gatului), faringita (infectie a gatului), laringita (infectie la nivelul laringelui) si rinita (secretii nazale abundente). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Simponi, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului