Litera S

#prospect #medicament

Semap, comprimate

Prospect Semap, comprimate

Actiune terapeutica
Neuroleptic incisiv din grupa difenilbutilpiperidinelor, are proprietati antidelirante si antiautistice marcate. Nu are practic efect sedativ si nu provoaca hipotensiune arteriala. Efectul, de lunga durata, se mentine timp de o saptamana, in conditiile administrarii orale.

Indicatii
Este de ales in schizofrenia cronica cu autism, lipsa de initiativa, activitate scazuta, socializare slaba.

Doze si mod de administrare
Doza obisnuita este de 2-3 comprimate (40-60 mg) o data/saptamana (cu variatii intre 1 comprimat si 4 comprimate), timp indelungat (luni, chiar 1-2 ani).

Contraindicatii
Prezenta de tulburari extrapiramidale.

Masuri de precautie
Prudenta la bolnavii cu depresie endogena si alte stari depresive, in afectiunile cardio-vasculare grave, insuficienta renala si hepatica (doze mici), la batrani.
In timpul sarcini se folosesc numai cu indicatie medicala stricta si cu multa prudenta.
Se vor evita bauturile alcoolice.
Nu se asociaza cu levodopa (impiedica efectul antiparkinsonian). Prudenta cand se asociaza cu alte deprimante centrale si cu antihipertensive (potentare).

Reactii adverse
Uneori simptome motorii extrapiramidale, indeosebi akatisie, mai frecvent in primele 3 zile de la administrare (se imparte doza, administrandu-se de 2 ori/saptamana, eventual se asociaza Romparkin sau alte parkinsoniene anticolinergice).
Ocazional oboseala, agitatie.
Rareori tulburari endocrine prin hiperprolactinemie - angorjarea sanilor, ginecomastie, galactoree, oligomenoree, micsorarea potentei sexuale la barbati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare