Litera R

#prospect #medicament

Rhodiola rosea

Prospect Rhodiola rosea

Efecte

Rhodiola, numita si "radacina de aur” sau "radacina arctica”, este considerata o planta sacra. Dioscoride, medic, farmacolog si botanist grec o mentiona in anul 77 i.H. in Materia Medica ca avand proprietati de stimulare a vigorii, longevitatii, potentei sexuale si a abilitatii cognitive. Planta creste in regiunile arctice ale Europei si Asiei. Primele studii stiintifice rusesti si scandinave, incepute in 1960, au confirmat proprietatile pentru care Rhodiola rosea este folosita de peste 2000 de ani.


- adaptogen: stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres.
Rhodiola echilibreaza actiunea sistemului nervos simpatic/parasimpatic prin cresterea nivelului beta-endorfinelor, modularea nivelului catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina), al ACTH-ul (adrenocorticotropina) si al corticosteroizilor (cortizon, androgeni) ceea ce determina:
- reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si reducerea riscului de infarct (prin efect betablocant)
- ameliorarea functiei sexuale la barbatii cu disfunctie erectila sau ejaculare precoce (previne scaderea testosteronului si a DHEA-dehidroepiandrosteron)
- reducerea manifestarilor menopauzei, reglarea ciclului menstrual in amenoreea secundara, imbunatatirea fertilitatii (mentine nivelul de progesteron si estrogeni)
- normalizarea nivelului glicemiei (creste nivelul insulinei si reduce nivelul glucagonului, reface nivelul glicogenului hepatic)
- sustinerea functiei tiroidiene (stimuleaza conversiei tiroxinei in triiodotiroxina, proces inhibat de stresul cronic)
- reducerea riscului de aparitie si progresie a bolilor autoimune (imbunatateste functia timusului, stimuleaza cresterea numarului si actiunea celulelor NK-natural ucigase al caror nivel scade in stres cronic)
- cresterea capacitatii de efort fizic si reducerea perioadei de recuperare dupa eforturi intense prin efect anabolizant (stimuleaza sinteza proteinelor fara efectele adverse ale steroizilor anabolizanti)
- ameliorarea simptomelor in boala Parkinson, in depresie, anxietate, atac de panica, iritabilitate, migrene, fibromialgie, imbunatatirea capacitatii de calcul, de concentrare, de memorare, de perceptie vizuala si auditiva, inclusiv in sidromul ADHD (stimuleaza sinteza serotoninei si a dopaminei prin reducerea actiunii enzimei catecol-O-metiltransferaza care degradeaza acesti neurotransmitatori)
- stimuleaza metabolismul energetic celular prin cresterea productiei de adenozin trifosfat (ATP)-nucleotide mitocondriale care stocheaza si transporta energia in celule si de creatin fosfat (CP) necesara resintezei de ATP
- creste capacitatea de utilizare a oxigenului celular
- adjuvant in curele de slabire prin activarea lipazei, enzima cu rol cheie in metabolismul lipidic
- imbunatateste functia respiratorie in tuberculoza, pneumonie si in congestie pulmonara
- imbunatateste functia renala
- adjuvant in tratamentul cancerului hepatic si al vezicii urinare
- reduce toxicitatea hepatica produsa de chimioterapie
- anti-aging

Alte ingrediente
Vitamina C 1mg, fier 1mg, pudra de orez, celuloza (capsule)

Mod de administrare
1 capsula de 2 ori/zi, preferabil inainte de masa de dimineata si de pranz sau conform recomandarii consultantului de specialitate

Contraindicatii
Nu se administreaza celor cu tulburare bipolara (maniaco-depresiva). Nu se asociaza, din cauza actiunii similare, cu medicamente antidepresive (SSRI), ( IMAO) si beta-blocante

Efecte secundare
In doze mai mari de 2g/zi poate provoca insomnie si iritabilitate


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului