Litera R

#prospect #medicament

Ranital, comprimate

Prospect Ranital, comprimate

Compozitie
Fiecare comprimat contine 150 mg, respectiv 300 mg de ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina. Fiola de 2 ml contine 50 mg de ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina. Fiola de 5 ml contine 50 mg ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina.

Actiune terapeutica
Ranitidina blocheaza receptorii histaminergici H2 si prin aceasta diminueaza secretia de acid gastric. Datorita unui sistem ultra-selectiv de actiune, reactiile adverse la tratament sunt rare si nesemnificative. Dupa administrarea unei tablete de Ranital de 150 mg concentratia din plasma este suficienta pentru inhibarea secretiei acide timp de 12 ore. O singura doza de 300 mg Ranital administrata seara, la culcare, este suficienta pentru mentinerea valorii ridicate a pH in gastroduoden pe timpul noptii si a doua zi. Ranitalul se absoarbe rapid dupa injectare intramusculara. Nivelul maxim al absorbtiei se atinge in 15 minute. Absorbtia din tesutul intramuscular este aproape completa. S-au semnalat cazuri izolate de interactiune cu alte medicamente (midazolam, teofilina, varfarina, etanol).

Doze si mod de administrare
Comprimate: doza uzuala zilnica este de 300 mg, administrata fie printr-un comprimat de 150 mg dimineata si unul seara, sau printr-un singur comprimat de 300 mg la culcare. Durata tratamentului este de 4 pana la 8 saptamani. in cazuri grave, cum ar fi sindromul zollinger-ellison, s-a practicat dozarea de pana la 6 g pe zi, iar terapia trebuie continuata atat cat este indicat clinic. Terapia de intretinere: 1 comprimat de Ranital de 150 mg la culcare pe o perioada de 6 pana la 12 luni pentru prevenirea recidivei ulcerului. Fiole: Injectiile cu Ranital sunt indicate pentru tratament in spitale la pacientii cu hipersecretie patologica, la care terapia pe cale orala nu a dat rezultate sau la care medicamentul nu se poate administra per os. Injectii intramusculare: 50 mg (2 ml) la fiecare 6-8 ore. Diluarea nu este necesara. Injectii intravenoase: 50 mg la fiecare 6-8 ore. Continutul unei fiole se dilueaza in solutie fiziologica salina, 5% glucoza sau alta solutie compatibila pana la volumul total de 20 ml. Injectarea se face in minimum 5 minute. Perfuzie intravenoasa: 50 mg la fiecare 6-8 ore. Continutul unei fiole se dilueaza in 100 ml solutie fiziologica, 5% glucoza sau alte solutii compatibile si se perfuzeaza timp de 15 minute. Se poate administra si in doza de 25 mg/ora timp de 2 ore, cu repetare la intervale de 6-8 ore. Doza maxima zilnica este de 400 mg. Odata cu trecerea la dieta normala, pacientul va continua tratamentul cu comprimate Ranital.

Indicatii
Ulcer gastric si duodenal (diagnosticate radiologic sau endoscopic); esofagita de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; conditii patologice de hipersecretie; sangerari ale tractului gastrointestinal superior datorate efectului peptic al sucului gastric (tratate numai pe cale parenterala).

Contraindicatii
Nu s-au semnalat.

Masuri de precautie
inainte de tratarea cu Ranital a simptomelor de ulceratii peptice trebuie exclusa prezenta neoplasmului gastric. Administrarea Ranitalului in sarcina, alaptare si la copii sub 14 ani se va face numai daca este absolut necesara.Se va manifesta prudenta in cazul administrarii Ranitalului la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala.Daca Ranital se administreaza intravenos in doze mari, este indicat sa se monitorizeze zilnic SGPT dupa a cincea zi de administrare. Deoarece Ranital poate provoca rezultate fals pozitive de proteinurie la testul cu Multistix, se recomanda ca testarea sa se faca cu acid sulfosalicilic.

Reactii adverse
Unii pacienti pot acuza cefalee, oboseala, constipatie, greata, iritatii cutanate, motive care, in general nu impun intreruperea tratamentului. Rareori pot aparea leucopenii, trombocitopenii, valori usor crescute ale creatininei si ale transaminazelor, dar care sunt nesemnificative din punct de vedere clinic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea