Litera R

#prospect #medicament

Radioiodura (131i) de sodiu, capsule

Prospect Radioiodura (131i) de sodiu, capsule

Forma de prezentare:
Capsule 3,7 MBq, 1,85 MBq, 0,925 MBq; cutie metalica sigilata cu 1, 2 sau 3 containere de Pb continand fiecare 1 fl. x 10, 15 sau 20 capsule x 3,7 MBq, 1,85 MBq, 0,925 MBq


Indicatii:
Aprecierea localizarii, formei si dimensiunilor tiroidei, a functionalitatii tesutului tiroidian restant dupa tiroidectomii subtotale sau tratament cu radioiod. Pentru diagnosticul: hipertiroidiei, gusei endemice, megatiroidei, tireotoxicozei factitia; adenomului toxic, carcinomului tiroidian si/sau metastazelor radiocaptante, hipotiroidiei (diagnostic diferential forme primare si secundare), tiroiditelor acute si subacute ( si urmarirea evolutiei sub tratament), distrofiilor endemice tireopate (determinarii aviditatii pentru ioduri), ectopiei tiroidiene (tiroida sublinguala, retrosternala sau "in ovar"). cancer tiroidian, preoperator si postoperator, pentru evaluarea tesutului tiroidian restant si a metaftazelor locale sau la distanta. Determinarea timpului de injumatatire al iodului tiroidian in vederea stabilirii dozei terapeutice.


Doze si recomandari:
Activitatea uzuala este de 0,037 MBq/kg, administrata oral (in apa, lapte, solutie glucoza 10% sau sc de lamaie); administrarea se face dimineata, inainte de prima masa a zilei.


Contraindicatii
Sarcina si alaptarea. Tineri sub 18 ani, daca diagnosticul nu ofera avantaje mai mari decat riscul potential al efectelor iradierii. Anemii si leucopenii severe. A doua faza a ciclului menstrual. Pacienti cu tiroida saturata cu 131I datorita expunerii la cantitati mari de iod inactiv (prin aport alimentar sau medicamentos). Afectiuni cu indicatii restrictive pentru diagnosticul cu 131I: stari precanceroase multiple, neoplazii maligne in evolutie, leziuni cutanate cu potential de malignizare, boli psihice si ale sistemului nervos, nevroze manifeste, epilepsie, tulburari de comportament, etilism cronic, toxicomanii.


Atentionari:
Nu trebuie exclusa posibilitatea aparitiei accidentelor alergice; se recomanda ca in trusa de urgenta a fiecarui laborator de medicina nucleara sa existe in permanenta medicatia necesara acestui tip de reactie adversa (antihistaminice, hemisuccinat de hidrocortizon, solutii perfuzabile de ser fiziologic si glucoza 5%, adrenalina, aminofilina etc.).


Reactii adverse:
Ocazional pot sa apara reactii alergice si parotidite de iradiere (senzatii de varsaturi, usoare eriteme, prurit, uscaciune a gurii), reactii inflamatorii locale datorate unor tiroidite de iradiere, oboseala, somnolenta, scaderea apetitului. Rar pot sa apara tirotoxicoze, insomnie, stare de agitatie psihomotorie. Pot sa apara anemie aplastica si complicatii hematologice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare