Peritol, comprimate

Prospect Peritol, comprimate

Prezentare

Cutie cu 2 blistere din folie PVC/Al a cate 10 comprimate.

Compozitie

Un comprimat contine clorhidrat de ciproheptadina 4 mg si excipienti: lactoza monohidrat, stearat de magneziu, gelatina, talc, amidon de cartofi.

Grupa farmacoterapeutica: alte antihistaminice sistemice

Indicatii

Peritol se administreaza in caz de:
-urticarie acuta si cronica, rinita vasomotorie, alergii medicamentoase (de tip I sau III), prurit
-anorexie de origini diferite (anorexie nervoasa, anorexie idiopatica)
-stari de slabiciune
-sindrom carcinoid

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la ciproheptadina, alte fenotiazine sau la oricare dintre excipientii produsului.
- Glaucom cu unghi inchis
- Retentie urinara legata de tulburari uretroprostatice
- Sarcina si alaptare
- Copii sub 6 ani (datorita formei farmaceutice)
- Asociere cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO)

Doze si mod de administrare

Adulti:
Doza zilnica recomandata este de 4 mg clorhidrat de ciproheptadina (1 comprimat Peritol) de trei ori pe zi.
Urticarie cronica: doza zilnica recomandata este de 2 mg clorhidrat de ciproheptadina (1/2 comprimat Peritol) de trei ori pe zi.
Anorexie: in cazul anorexiei pot fi administrate 4 mg clorhidrat de ciproheptadina (1 comprimat Peritol) de trei ori pe zi.
Doza maxima zilnica este de 20 mg clorhidrat de ciproheptadina (5 comprimate Peritol) pe zi.
Pacientii in varsta sau pacientii cu anorexie pe fond nervos aflati sub tratamentul cu Peritol au o predispozitie mai mare la reactiile adverse determinate de antihistaminice (ameteala, somnolenta, hipotensiune).

Copii:
Este contraindicata administrarea Peritol comprimate copiilor sub 6 ani (datorita formei farmaceutice).

Doza recomandata pentru copiii peste 6 ani este de 8-12 mg clorhidrat de ciproheptadina (2-3 comprimate Peritol) administrate in doua sau trei prize zilnice. Doza zilnica maxima pentru aceasta grupa de varsta este de 16 mg clorhidrat de ciproheptadina (4 comprimate Peritol).

In cazul copiilor sub 6 ani este indicata administrarea de forme farmaceutice adecvate varstei (Peritol sirop).

Precautii

Tinand cont de efectul sedativ, caracteristic la inceputul tratamentului, este recomandabila administrarea primei doze dupa masa de seara.

Dupa un tratament pe termen lung cu antihistaminice, exista posibilitatea aparitiei afectiunilor hematopoetice (leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie hemolitica). De aceea, pacientii care prezinta febra inexplicabila, dureri faringiene, afectiuni ale mucoasei bucale, aspect palid al fetei, icter, echimoza, sangerari anormale sau care nu pot fi oprite trebuie controlati din punct de vedere al formulei hemo-leucocitare. Tratamentul poate fi oprit daca apar anomalii severe.

In cursul tratamentului se va evita consumul de alcool etilic.
Daca simptomele persista, se recomanda reevaluarea diagnosticului si tratamentului.

Interactiuni

Asocieri contraindicate:
- alcool etilic, deoarece creste efectul sedativ al antihistaminicelor blocante H1; este necesara evitarea consumului de bauturi alcoolice si administrarea medicamentelor care contin alcool etilic.

Asocieri care necesita prudenta:
- alte deprimante ale sistemului nervos central: antidepresive sedative, barbiturice, alte hipnotice, analgezice opioide, neuroleptice, anxiolitice, clonidina si medicamente inrudite; asocierea cu ciproheptadina creste riscul deprimarii nervos centrale;
- atropina si alte substante cu actiune parasimpatolitica (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, antispastice neurotrope, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice), datorita aditiei reactiilor adverse atropinice, cum sunt retentia urinara, constipatia si uscaciunea gurii.

Atentionari speciale
Tratamentul persoanelor in varsta sau debilitate necesita o atentie speciala deoarece acestea sunt mult mai sensibile la reactiile adverse determinate de antihistaminice (ameteli, somnolenta, hipotensiune arteriala).

La copiii cu varsta peste 2 ani trebuie luat in considerare faptul ca aceasta categorie de pacienti sunt mai sensibili la aparitia reactiilor adverse determinate de antihistaminice. Rar a fost semnalata aparitia starii de agitatie.

Datorita efectelor anticolinergice administrarea de Peritol necesita masuri speciale de precautie in cazul pacientilor cu:
-antecedente de astm bronsic
-hipertensiune intraoculara
-hipertiroidism
-afectiuni cardiovasculare
-hipertensiune arteriala.

Alcoolul poate spori efectele depresive SNC ale antihistaminicelor (sedarea). Pacientii trebuie informati sa nu consume bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Peritol.

Deoarece produsul contine lactoza, administrarea nu este recomandata la pacientii cu intoleranta ereditara la galactoza, deficienta Lapp de lactaza sau malabsorbtie de glucoza-galactoza.
Produsul trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala severa.

Sarcina si alaptare

Nu exista suficiente date privind siguranta administrarii Peritol in timpul sarcinii sau alaptarii. De aceea este contraindicata administrarea acestuia la aceasta categorie de pacienti.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

In timpul tratamentului cu Peritol consumarea de bauturi alcoolice este interzisa.

La inceputul tratamentului cu Peritol este posibil ca unii pacienti sa aiba stari de ameteala, somnolenta sau stare de stupoare. De aceea, pacientii trebuie avertizati sa nu conduca vehicule, sa foloseasca utilaje, sau sa desfasoare activitati cu grad mare de periculozitate, in timpul fazei initiale a tratamentului. Mai tarziu, in timpul tratamentului, durata si amploarea acestor restrictii pot fi determinate individual.

Reactii adverse

In timpul tratamentului cu Peritol mai pot apare urmatoarele reactii adverse:
-SNC: cele mai frecvente sunt starile de somnolenta; acestea, de obicei, sunt tranzitorii, cedand dupa 3-4 zile; rareori este necesara intreruperea tratamentului in aceste cazuri; alte reactii adverse: sedare, tinitus, ameteli, confuzii, tulburari de coordonare, ataxie, tulburari de acomodare (midriaza), diplopie, halucinatii vizuale, agitatie, tremor, iritabilitate, insomnie, parestezie, nevrita, dureri de cap, slabiciune.
-Reactii alergice: pot apare eriteme, purpura, urticarie, edeme. Rar este posibila aparitia edemelor Quincke sau a socului anafilactic.
-Piele si tesut conjunctiv: roseata, eruptii cutanate, fotosensibilitate.
-Sistem hematopoetic: anemie hemolitica, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie.
-Aparat cardiovascular: hipotensiune, palpitatii, tahicardie, extrasistole.
-Aparat respirator: cresterea vascozitatii secretiilor bronsice, dispnee, congestie nazala
-Aparat gastro-intestinal: uscarea gurii, greata, varsaturi, disconfort epigastric, diaree sau constipatie, colestaza, hepatita, icter.
-Aparat urogenital: nevoia frecventa de a urina, greutate in golirea vezicii urinare, retentie urinara.
-Alte reactii adverse: pacientii care urmeaza un tratament cu Peritol prezinta frecvent cresteri ale greutatii.

Supradozaj

Supradozajul intentional sau accidental cu antihistaminice poate determina sedare, somnolenta, coma, stare de excitatie sau convulsii. Poate fi fatal in special la sugari si copii.
Efectele anticolinergice (de tip atropinic) sunt predominante in cazul supradozajului cu Peritol (de exemplu: uscaciunea gurii, pupile dilatate, fixe, inrosirea brusca a fetei) ca si simptomele gastrointestinale.

Tratament: inducerea varsaturilor, spalaturi gastrice, administrarea de carbune activ si tratament de sustinere.
Se recomanda administrarea de solutii saline laxative pentru a determina patrunderea apei in intestin si diluarea continutului intestinal. Trebuie evitata administrarea de stimulante SNC.
Hipotensiunea arteriala poate fi tratata prin administrarea de vasopresoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea