Litera P

#prospect #medicament

Pelzont, comprimate

Prospect Pelzont, comprimate

Compozitie
Pelzont este un medicament care contine doua substante active: acidul nicotinic (cunoscut si ca niacina sau vitamina b3) si laropiprant. Este disponibil sub forma de comprimate cu eliberare modificata. „Eliberare modificata” inseamna ca cele doua substante active prezinta rate diferite de eliberare din comprimat intr-un interval de cateva ore.

Indicatii
Pelzont se utilizeaza pentru a completa dieta si exercitiile fizice la pacientii cu dislipidemie (valori anormal crescute ale grasimilor in sange), in special „dislipidemia mixta combinata” si „hipercolesterolemia primara”. Pacientii cu dislipidemie mixta combinata prezinta valori crescute ale ldl colesterolului (colesterolul „rau”) si ale trigliceridelor (un tip de grasimi) in sange, si valori scazute ale hdl colesterolului (colesterolul „bun”). hipercolesterolemia primara apare atunci cand exista valori crescute ale colesterolului in sange. Primara insemna ca hipercolesterolemia nu are o cauza identificabila. Pelzont se administreaza in mod normal impreuna cu o statina (medicamentul standard utilizat pentru a scadea colesterolul) atunci cand eficacitatea statinei administrate individual este inadecvata. Pelzont se utilizeaza ca tratament unic doar la pacientii carora nu li se pot administra statine. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza initiala de Pelzont este de un comprimat o data pe zi timp de patru saptamani, dupa care se creste doza la doua comprimate o data pe zi. Se administreaza oral, concomitent cu alimentele, dupa-amiaza sau seara inainte de culcare. Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie rupte, sfaramate, zdrobite sau mestecate. Pelzont nu este recomandat copiilor sub 18 ani din cauza lipsei de informatii despre siguranta si eficacitatea administrarii la aceasta grupa de varsta. Trebuie utilizat cu atentie la pacientii care prezinta afectiuni renale si nu trebuie utilizat la cei cu afectiuni hepatice.

Actiune terapeutica

Cele doua substante active din Pelzont, acidul nicotinic si laropiprantul, au moduri de actiune diferite. Acidul nicotinic este o substanta naturala care se utilizeaza in doze mici ca vitamina. La doze mari, scade nivelul grasimilor din sange printr-un mecanism care nu este pe deplin cunoscut. A fost utilizat initial la mijlocul anilor 1950 ca medicament care modifica nivelul grasimilor din sange, dar utilizarea lui a fost limitata din cauza efectelor secundare aparute, in special hiperemia cutanata tranzitorie (inrosirea pielii). Se crede ca hiperemia cutanata tranzitorie determinata de acidul nicotinic apare din cauza eliberarii din celulele cutanate a unei substante numite „prostaglandina D2” (PGD2), care dilata (largeste) vasele sanguine din piele. Laropiprantul blocheaza receptorii pe care in mod normal se ataseaza PGD2. Atunci cand receptorii sunt blocati, PGD nu mai poate produce vasodilatatia vaselor din piele, scazand astfel frecventa si intensitatea hiperemiei cutanate tranzitorii. In comprimatele de Pelzont, laropiprantul se gaseste in unul dintre straturi, iar celalalt strat contine acidul nicotinic. Atunci cand pacientului i se administreaza comprimatul, laropiprantul este eliberat primul in sange si blocheaza receptorii de PGD2. Acidul nicotinic este eliberat mai incet din celalalt strat si actioneaza ca agent de modificare a grasimilor.

Contraindicatii
Pelzont nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la acidul nicotinic, la laropiprant sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. De asemenea, nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni hepatice, cu ulcer gastric activ sau cu hemoragie arteriala.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Pelzont (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este hiperemia cutanata tranzitorie. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate, asociate cu Pelzont, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare