Litera P

#prospect #medicament

Panretin, gel

Prospect Panretin, gel

Compozitie
Panretin este un gel care contine substanta activa alitretinoin (0,1%).

Indicatii
Gelul Panretin este utilizat pentru tratarea leziunilor pielii (noduli sau umflaturi) la pacienti cu sarcom kaposi, un tip de cancer de piele, la pacientii bolnavi de SIDA. Panretin este utilizat cand: - leziunile nu sunt ulcerate sau limfedematoase (pielea nu s-a rupt, iar leziunile nu sunt umplut cu lichid) si - pacientii nu raspund la tratamentul antiretroviral deja administrat si - radioterapia si chimioterapia nu sunt indicate si - pacientul nu necesita tratament pentru sarcom Kaposi visceral (intern). Acest medicament poate fi obtinut doar pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Panretin trebuie initiat si controlat de un doctor cu experienta in tratarea pacientilor cu sarcom Kaposi. Panretin se aplica de doua ori pe zi pe leziunile pielii, evitand pielea sanatoasa si utilizand suficient gel pentru a acoperi fiecare leziune cu un strat gros, apoi este lasat sa se usuce timp de trei pana la cinci minute inainte de imbracare. In functie de raspunsul fiecarei leziuni la tratament, numarul de aplicari poate fi marit la de trei sau patru ori pe zi. De obicei, Panretin este aplicat timp de pana la 12 saptamani, iar tratamentul este continuat dupa aceasta perioada doar la leziunile care au raspuns la tratament. Panretin este utilizat in cazul barbatilor, informatiile despre utilizarea in cazul femeilor fiind putine, deoarece acestea sufera rar de sarcom Kaposi.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Panretin, alitretinoin, este un agent anticancerigen care apartine grupului de retinoide, subtante derivate din vitamina A. Modul exact prin care alitretinoin actioneaza asupra sarcomului Kaposi este necunoscut.

Contraindicatii
Panretin nu trebuie utilizat de persoanele cu hipersensibilitate (alergice) la retinoide in general, alitretinoin in particular sau la oricare dintre celelalte ingrediente. De asemenea, Panretin nu trebuie utilizat la pacientele insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, Panretin nu trebuie utilizat pentru a trata leziunile sarcomului Kaposi apropiate fizic de leziuni cauzate de o alta afectiune dermatologica.

Reactii adverse
Reactiile secundare cel mai des intalnite in cazul Panretin (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt eruptiile cutanate (inrosirea, descuamarea, inflamarea), pruritul (mancarimea), leziuni ale pielii (crapare, formarea de coji, formarea de cruste, scurgeri, eliminarea de tesut seros) si durerile (arsuri, iritare). Pentru o lista completa a reactiilor secundare inregistrate la utilizarea Panretin, a se vedea prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea