Litera P

#prospect #medicament

Pancuronium, fiole

Prospect Pancuronium, fiole

Indicatii:

Adjuvant in anestezia generala pentru relaxarea musculaturii striate si facilitarea intubatiei traheale.

in tratamentul unor stari patologice, cum sunt starea de rau astmatic refractara la tratament si tetanosul, in cadrul terapiei intensive.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la pancuroniu, bromuri, la derivati cuaternari de amoniu sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Utilizarea concomitenta cu un blocant neuromuscular depolarizant cum este suxametoniul.

Administrare:

Pancuronium Injection BP 4 mg se administreaza prin injectie intravenoasa lenta. Doza trebuie stabilita individual deoarece exista o mare varietate interindividuala de raspunsuri la curarizante. La stabilirea dozei trebuie luate in considerare metoda de realizare a anesteziei, durata asteptata a interventiei chirurgicale, interactiunile potentiale cu alte medicamente care sunt administrate inainte sau in timpul anesteziei si starea clinica a pacientului. Se recomanda utilizarea unui stimulant al nervilor periferici pentru monitorizarea blocului neuromuscular si a disparitiei acestuia.

Urmatoarele recomandari pot servi ca ghiduri generale pentru dozaj.

Adjuvant in anestezia generala

Adulti
Doza initiala este de 50 - 80 ig/kg in injectie intravenoasa lenta (conditii optime pentru efectuarea intubatiei in 120 - 150 secunde dupa administrarea bromurii de pancuroniu) sau de 80 - 100 ig/kg in injectie intravenoasa lenta (conditii optime pentru efectuarea intubatiei in 90 -120 secunde dupa administrarea bromurii de pancuroniu).

Doza de intretinere este de 10 - 20 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.

Copii
Doza initiala este de 60 - 100 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.
Doza de intretinere este de 10 - 20 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.

Nou-nascuti
Doza initiala este de 30 - 40 ig/kg in injectie intravenoasa lenta, urmata de o doza de intretinere de 10 - 20 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.

In cazul in care pentru intubatie se utilizeaza suxametoniu, administrarea Pancuronium Injection BP 4 mg trebuie amanata pana cand pacientul si-a revenit din blocul neuromuscular indus de suxametoniu.

In cazul administrarii anterioare a suxametoniului, trebuie folosita o doza de pancuroniu mult mai mica, dupa cum urmeaza.

Adulti, copii
Doza initiala este de 20 - 60 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.
Doza de intretinere este de 10 - 20 ig/kg in injectie intravenoasa lenta.

Varstnici
La varstnici efectul blocant neuromuscular este prelungit, putand fi necesare doze mai mici.

Pacienti supraponderali
La acest grup de pacienti calcularea dozei in ig/kg poate duce la supradozaj; la pacientii supraponderali doza trebuie ajustata in functie de raspunsul terapeutic.

Insuficienta hepatica si renala

Se recomanda utilizarea cu prudenta a medicamentului la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala
Tratamentul unor stari patologice la pacientii supusi terapiei intensive
Deoarece pancuroniul are o durata de actiune mai lunga la pacientii supusi terapiei intensive, de regula, o doza de 60 ig/kg in injectie intravenoasa lenta la intervale de 1 - 1 1/2 ore este adecvata.

Diureza crescuta poate determina reducerea efectului blocant neuromuscular.

In cazul tetanosului, durata actiunii miorelaxante a pancuroniului depinde probabil de severitatea spasmului, ca urmare durata actiunii fiind variabila.

Durata actiunii este in functie de starea clinica a pacientului si de doza administrata; in general, la subiectii normali care primesc doze miorelaxante perioperator durata actiunii este de 45 - 60 minute.

Orice solutie neutilizata trebuie aruncata.

Compozitie:

O fiola (2 ml solutie injectabila) contine bromura de pancuroniu 4 mg si excipienti: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu, acid acetic glacial, apa pentru preparate injectabile.
Precautii:
Deoarece dupa administrarea unui blocant neuromuscular pot sa apara reactii anafilactice intotdeauna trebuie sa fie disponibile mijloacele terapeutice pentru tratarea unor asemenea reactii.

Indeosebi in cazul antecedentelor de reactii anafilactice la blocante neuromusculare, sunt necesare precautii speciale deoarece s-au raportat reactii alergice incrucisate cu alte blocante neuromusculare.

Daca este posibil, inainte de administrarea pancuroniului trebuie corectate tulburarile electrolitice, modificarile de pH si deshidratarea. Pancuroniul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii predispusi la hipertensiune arteriala.

Pancuroniul poate provoca reducerea timpului partial de tromboplastina si a timpului de protrombina. Conditiile asociate cu un timp de circulatie mai lent, de exemplu afectiuni cardiovasculare, edeme, varsta inaintata, determina un volum aparent de distributie crescut, ceea ce poate duce la o intarziere a instalarii efectului.

In interventii care utilizeaza tehnici hipotermice blocul neuromuscular al curarizantelor antidepolarizante este redus.

Pancuronium Injection BP 4 mg trebuie administrat numai de catre medici anestezisti specializati in utilizarea sa si numai in conditiile in care sunt disponibile echipamentele pentru respiratie asistata si intubatie.

Deoarece pancuroniul provoaca relaxarea muschilor respiratori, este necesara respiratie asistata la toti pacientii pana la restabilirea respiratiei spontane, eficace.

Blocul neuromuscular indus de pancuroniu poate fi inlaturat de un inhibitor de colinesteraza (de exemplu neostigmina) administrat in doza adecvata in asociere cu atropina, ca anticolinergic.

Intubarea pacientilor necesita prudenta daca exista risc de regurgitare.
Alte conditii care pot creste efectul pancuroniului sunt: hipokaliemia (de exemplu dupa varsaturi severe, diaree, terapie digitalica si diuretica), hipermagneziemie, hipocalcemie (dupa transfuzii masive), hipoproteinemie, deshidratare, acidoza, hipercapnie si casexie.

Atentionari:

Deoarece bromura de pancuroniu se excreta in special pe cale renala, la pacientii cu insuficienta renala timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit, cu reducerea clearance-ului plasmatic si prelungirea duratei de actiune.

La pacientii cu afectiuni hepatice sau ale tractului biliar, cresterea considerabila (pana la 50%) a volumului aparent de distributie al medicamentului poate determina intarzierea debutului actiunii, cresterea timpului de injumatatire prin eliminare, a duratei actiunii, intarzierea recuperarii si cresterea dozei totale necesare.

La pacientii cu carcinomatoza, in special asociata cu carcinom bronsic pot prezenta sensibilitate marcata la bromura de pancuroniu, iar blocul neuromuscular produs poate sa raspunda putin la neostigmina.

Similar altor blocante antidepolarizante, pancuroniul trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu afectiuni pulmonare, hepatice sau renale in antecedente si cu deosebita precautie la pacientii cu distrofie musculara, miastenia gravis sau sindrom miastenic (Eaton Lambert) cu exceptia cazurilor in care se intentioneaza utilizarea prelungita postoperator a respiratiei asistate. De asemenea, similar altor curarizante, in cazul afectiunilor neuromusculare sau dupa poliomielita, pancuroniul trebuie utilizat cu foarte mare prudenta, deoarece raspunsul la blocantele neuromusculare poate fi modificat considerabil. Marimea si tipul modificarii pot varia foarte mult.

Pancuroniul trebuie utilizat cu deosebita prudenta la nou-nascuti, la pacientii cu casexie, cu afectiuni hepatice sau icter obstructiv (rezistenta la efectele medicamentului), in caz de modificari ale nivelului proteinelor plasmatice, de scadere a fluxului renal sau de afectiuni renale.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu se recomanda conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor in decurs de 24 ore dupa recuperarea totala dupa un bloc neuromuscular indus de pancuroniu.

Reactii adverse:

Administrarea pancuroniului poate produce urmatoarele reactii adverse:
- cardiovasculare - frecvent, tahicardie, cresterea debitului cardiac, cresterea usoara-moderata a tensiunii arteriale, ocazional, aritmii;
- gastro-intestinale - cresterea secretiei salivare;
- reactii de hipersensibilitate - ocazional, eruptii cutanate tranzitorii; foarte rar, reactii anafilactice; reactii alergice incrucisate cu alte curarizante;
- reactii la locul de injectare - durere sau reactii cutanate;
- respiratorii - rareori, bronhospasm;
- oculare - scaderea presiunii intraoculare, mioza.

Supradozaj:

In caz de supradozaj pot sa apara apnee prelungita, deprimare respiratorie si/sau slabiciune musculara. Decesul poate surveni in urma insuficientei respiratorii acute.

Pentru combaterea blocului neuromuscular se pot administra neostigmina 2,5 mg si atropina 1,2 mg; se continua respiratia asistata. in cazul in care administrarea inhibitorului de colinesteraza nu a inlaturat efectul blocant neuromuscular al pancuroniului, trebuie continuata respiratia asistata pana la restabilirea respiratiei spontane, eficiente. Repetarea administrarii unui inhibitor de colinesteraza poate fi periculoasa.
Interactiuni cu alte medicamente:
Cu suxametoniu

Utilizarea suxametoniului anterior (pentru intubatie traheala) pancuroniului creste efectul blocant neuromuscular al pancuroniului si durata sa de actiune. Ca urmare, administrarea pancuroniului trebuie amanata.

Cu anestezice

Urmatoarele anestezice pot potenta efectul blocant neuromuscular al pancuroniului: halotan, eter, enfluran, izofluran, metoxifluran, ciclopropan, tiopentona, metohexitona, ketamina, fentanil, gamahidroxibutirat, etomidat.

Urmatoarele medicamente pot influenta durata de actiune a pancuroniului si intensitatea blocului neuromuscular.

Potentare: alte curarizante antidepolarizante, administrarea anterioara a suxametoniului, polipeptide, aminoglicozide, diazepam, propranolol, tiamina (doza mare), inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), chinidina, sulfat de magneziu, protamina, nitroglicerina, analgezice opioide, diuretice, fenitoina, blocante alfa- si beta-adrenergice, imidazoli, metronidazol.

Scaderea efectului: neostigmina, glucocorticoizi (doza mare), clorura de potasiu, clorura de calciu, clorura de sodiu, heparina (reducere temporara), azatioprina, teofilina, piridostigmina.

Efect variabil: curarizantele depolarizante administrate dupa pancuroniu pot produce potentarea sau reducerea efectului blocant neuromuscular.

Curarizantele antidepolarizante cresc rezistenta la efectul blocant neuromuscular al curarizantelor depolarizante. Ca urmare, sunt necesare doze mari de curarizante depolarizante pentru realizarea blocului neuromuscular. Dozele mari de curarizante depolarizante pot provoca desensibilizare si apnee post-operatorie.

Blocul indus de curarizantele depolarizante poate fi agravat de anticolinesterazice.

Influenta pancuroniului asupra efectelor medicamentelor cu actiune la nivel cardiovascular Pancuroniul nu intensifica hipotensiunea arteriala indusa de halotan; in plus, deprimarea cardiaca este partial inlaturata.

Pancuroniul contracareaza unele dintre efectele colinergice ale derivatilor morfinici.

Pancuroniul trebuie administrat cu prudenta la pacientii tratati cronic cu antidepresive triciclice care sunt anesteziati cu halotan sau cu orice anestezic inhalator, deoarece acesta creste riscul de a dezvolta aritmii cardiace, risc asociat cu antidepresivele triciclice.

Date recente sugereaza faptul ca agentii alchilanti trebuie administrati cu deosebita prudenta la pacienti supusi anesteziei generale.

Pancuronium Injection BP 4 mg nu trebuie amestecat cu alte medicamente in aceeasi seringa, deoarece orice modificare a pH-ului poate induce precipitarea.
Sarcina si alaptarea:
Deoarece bromura de pancuroniu se excreta in special pe cale renala, la pacientii cu insuficienta renala timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit, cu reducerea clearance-ului plasmatic si prelungirea duratei de actiune.

La pacientii cu afectiuni hepatice sau ale tractului biliar, cresterea considerabila (pana la 50%) a volumului aparent de distributie al medicamentului poate determina intarzierea debutului actiunii, cresterea timpului de injumatatire prin eliminare, a duratei actiunii, intarzierea recuperarii si cresterea dozei totale necesare.

La pacientii cu carcinomatoza, in special asociata cu carcinom bronsic pot prezenta sensibilitate marcata la bromura de pancuroniu, iar blocul neuromuscular produs poate sa raspunda putin la neostigmina.

Similar altor blocante antidepolarizante, pancuroniul trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu afectiuni pulmonare, hepatice sau renale in antecedente si cu deosebita precautie la pacientii cu distrofie musculara, miastenia gravis sau sindrom miastenic (Eaton Lambert) cu exceptia cazurilor in care se intentioneaza utilizarea prelungita postoperator a respiratiei asistate. De asemenea, similar altor curarizante, in cazul afectiunilor neuromusculare sau dupa poliomielita, pancuroniul trebuie utilizat cu foarte mare prudenta, deoarece raspunsul la blocantele neuromusculare poate fi modificat considerabil. Marimea si tipul modificarii pot varia foarte mult.

Pancuroniul trebuie utilizat cu deosebita prudenta la nou-nascuti, la pacientii cu casexie, cu afectiuni hepatice sau icter obstructiv (rezistenta la efectele medicamentului), in caz de modificari ale nivelului proteinelor plasmatice, de scadere a fluxului renal sau de afectiuni renale.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 10 fiole a 2 ml solutie injectabila.
Conditii de pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 2 - 8 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare