Litera N

#prospect #medicament

Nurofen forte

Prospect Nurofen forte

Ce este Nurofen Forte si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Nurofen Forte contine ibuprofen, care apartine unui grup de medicamente cunoscut sub numele de antiinflamatoare nesteroidiene (ains). AINS actioneaza prin schimbarea raspunsului organismului la durere, inflamatie si febra.

Indicatii
Nurofen Forte este indicat in tratamentul migrenei, cefaleei, durerilor de spate, durerilor dentare, nevralgiei si durerilor menstruale, precum si al durerilor reumatice si musculare. Nurofen Forte amelioreaza durerea si scade inflamatia si febra, fiind eficace in tratamentul cefaleei si al altor tipuri de durere, precum si in ameliorarea simptomelor racelii si gripei.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlarii simptomelor.
Doza de ibuprofen depinde de varsta si greutatea corporala a pacientului.

Doza uzuala este:
Durere usoara pana la moderata si febra
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (≥40 kg):
1 drajeu administrat intr-o priza unica sau de 3 ori pe zi, la intervale de 4 pana la 6 ore. in migrena, dozajul trebuie sa fie: 1 drajeu administrat intr-o priza unica, daca este necesar 1 drajeu la intervale de 4 pana la 6 ore.
Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 3 drajeuri (1200 mg).

Durere menstruala
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
1 drajeu de 1-3 ori pe zi la intervale de 4 pana la 6 ore, la nevoie. Doza maxima zilnica nu trebuie sadepaseasca 3 drajeuri (1200 mg). Drajeul trebuie inghitit cu un pahar de apa in timpul mesei sau dupa masa.

Adolescenti:
Daca administrarea Nurofen Forte este necesara pentru adolescenti mai mult de 3 zile, sau daca simptomele se agraveaza trebuie consultat medicul.

Adulti:
Daca starea dumneavoastra nu se imbunatateste in decursul a 7 zile sau daca se agraveaza, trebuie sa va prezentati la medic.

Varstnici
Daca sunteti in varsta, cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua Nurofen Forte, deoarece sunteti mai predispusi la reactii adverse, in special la hemoragie si perforatie la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale. Medicul dumneavoastra va va sfatui in consecinta.

Functia rinichilor sau a ficatului redusa
Daca aveti functia rinichilor sau a ficatului redusa, cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua Nurofen Forte. Medicul dumneavoastra va va sfatui in consecinta.

Daca utilizati mai mult Nurofen Forte decat trebuie
Adresati-va imediat unui medic, la cea mai apropiata unitate de primiri urgente a unui spital sau la farmacie. Simptomele unei supradozaj pot fi: greata, varsaturi si durere de stomac sau diaree.

De asemenea, pot aparea tiuituri in urechi, durere de cap, ameteli, vertij si sangerare la nivelul stomacului sau intestinelor. in cazuri de intoxicare grava, poate aparea somnolenta, excitatie, dezorientare, coma, convulsii, crampe (in special la copii), vedere incetosata si probleme de vedere, insuficienta renala, leziuni la nivelul ficatului, tensiune arteriala mica, respiratie redusa, colorarea in albastru a buzelor, a limbii si a degetelor si cresterea tendintei de sangerare. Pot aparea agravarea astmului bronsic la pacientii cu astm bronsic.

Daca uitati sa utilizati Nurofen Forte
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat mai repede posibil, cu exceptia cazului in care au ramas mai putin de patru ore pana la urmatoarea doza.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca incetati sa utilizati Nurofen Forte
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Nurofen daca:

  • aveti sau ati avut alergie la ibuprofen, acid acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene (ains) sau la oricare dintre excipientii produsului
  • aveti sau ati avut ulcer gastro-duodenal
  • ati avut bronhospasm, rinita, urticarie asociate administrarii acidului acetilsalicilic sau altor antiinflamatoare nesteroidiene
  • aveti insuficienta renala severa, insuficienta hepatica severa sau insuficienta cardiaca severa necontrolata
  • aveti lupus eritematos sistemic sau alte colagenoze
  • sunteti in ultimele 3 luni de sarcina
  • doriti sa-l administrati unui copil cu varsta sub 12 ani.

Intrebati medicul inainte de a utiliza Nurofen Forte daca:

  • aveti insuficienta renala sau hepatica usoara-moderata
  • aveti astm bronsic sau boli cardiace, hepatice sau renale
  • utilizati medicamente, mai ales medicamente pentru controlul tensiunii arteriale (diuretice), anticoagulante, litiu sau metotrexat
  • aveti sau ati avut boli alergice
  • utilizati sau sunteti alergic la alte analgezice
  • vi s-a spus sa reduceti aportul de potasiu
  • ati avut boli digestive (hernie hiatala, hemoragii digestive, etc.)
  • sunteti in primele 6 luni de sarcina sau alaptati

Nurofen Forte impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Reactiile adverse ale Nurofen Forte pot creste daca anumite medicamente sunt luate in acelasi timp. Pe de alta parte, Nurofen Forte poate creste sau scadea efectul altor medicamente sau creste aparitia reactiilor adverse ale acestora cand sunt luate in acelasi timp.

Nurofen Forte poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:
medicamente anticoagulante (care care subtiaza sangele/previn coagularea, cum sunt aspirina/acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina), medicamente care scad tensiunea arteriala mare (inhibitori ai ECA, cum este captoprilul, betablocante cum este atenololul, antagonisti ai receptorilor de angiotensina II cum este losartanul).

Alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu Nurofen Forte. De aceea,
intotdeauna trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Nurofen Forte impreuna cu alte medicamente.

Va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati:

  • alte AINS
  • acid acetilsalicilic
  • anticoagulante (impotriva coagularii sangelui), cum este warfarina sau heparina
  • antiagregante plachetare (impotriva coagularii sangelui), cum este ticlopidina sau clopidogrelul
  • metotrexat (utilizat in tratamentul cancerului si afectiunilor autoimune)
  • digoxina (pentru tratamentul diferitelor afectiuni ale inimii)
  • fenitoina (utilizata pentru a preveni aparitia convulsiilor epileptice)
  • litiu (utilizat in tratamentul depresiei si maniei)
  • diuretice (comprimate pentru eliminarea apei), incluzand diuretice care economisesc potasiu
  • antihipertensive (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari), cum sunt: inhibitori ai ECA, de exemplu, captopril; medicamente beta blocante; antagonisti de angiotensina II
  • colestiramina (utilizata in tratamentul valorilor mari ale colesterolului)
  • aminoglicozide (medicamente impotriva anumitor tipuri de bacterii)
  • ISRS (medicamente impotriva depresiei), cum sunt paroxetina, sertralina, citalopramul
  • moclobemida (IMAO selectiv si reversibil – un medicament utilizat in tratamentul bolilor depresive sau fobiilor sociale)
  • ciclosporina, tacrolimus (pentru inhibarea sistemul imunitar dupa transplantul de organe)
  • zidovudina sau ritanovir (utilizat in tratamentul infectiilor cu HIV)
  • mifepristona
  • probenecid sau sulfinpirazona (pentru tratamentul gutei)
  • antibiotice chinolone
  • sulfoniluree (pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2)
  • corticosteroizi (utilizati impotriva inflamatiilor)
  • bisfosfonati (utilizati in osteoporoza, boala Paget si pentru a reduce valorile mari ale calciului din sange)
  • oxpentifilina (pentoxifilina) (utilizata in tratamentul afectiunii circulatorii ale arterelor picioarelor sau bratelor)
  • baclofen (un relaxant pentru muschi)

Nurofen Forte impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Nurofen Forte trebuie inghitit cu un pahar de apa in timpul mesei sau dupa masa.
Evitati alcoolul etilic, deoarece acesta accentueaza reactiile adverse la Nurofen Forte, in special pe acelea care afecteaza stomacul, intestinele sau creierul.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Ibuprofenul nu trebuie luat in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece poate determina la fat tulburari majore la nivelul inimii, plamanilor si rinichilor. Daca este utilizat la sfarsitul sarcinii, poate determina tendinta de sangerare atat la mama, cat si copil si diminueaza puterea contractiilor uterine intarziind debutul nasterii.

Tratamentul in timpul primelor 6 luni de sarcina va fi recomandat numai de catre medicul dumneavoastra, daca este absolut necesar.

Ibuprofenul poate face mai dificila incercarea de a ramane gravida. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca planificati sa ramaneti gravida sau daca aveti probleme in a ramane gravida.
Ibuprofenul trece in cantitati foarte mici in laptele matern si, de obicei, alaptarea nu trebuie intrerupta in timpul tratamentelor de scurta durata. Cu toate acestea, daca vi se recomanda un tratament de lunga durata, trebuie luata in considerare intreruperea definitiva a alaptarii la san.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In general, ibuprofenul nu are reactii adverse asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, intrucat la doze mari, in cazuri individuale, se pot manifesta reactii adverse, cum sunt oboseala, somnolenta, vertij (raportate ca frecvente) si tulburari de vedere (raportate ca mai putin frecvente), capacitatea de conduce vehicule sau de a folosi utilaje ar putea fi afectata. Acest efect este accentuat in cazul consumului concomitent de alcool etilic.

Nurofen Forte contine zahar si sodiu
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Acest medicament contine 1,09 mmol (sau 25,1 mg) pe doza. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

Reactii adverse posibile

In general, Nurofen este bine tolerat de majoritatea persoanelor. Totusi, pot sa apara urmatoarele reactii adverse: durere sau disconfort gastric, greata, ulcer gastric, scaun colorat in negru, eruptii cutanate, mancarime, inrautatirea astmului bronsic, respiratie suieratoare inexplicabila sau dificultati in respiratie, tulburari hepatice si renale, dureri de cap, somnolenta, ameteli si tulburari ale auzului, si, rareori, eruptii cutanate, mancarimi ale pielii, descuamarea pielii, umflarea fetei.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe website-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Nurofen Forte

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Nurofen Forte dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Un drajeu nurofen Forte contine 400 mg ibuprofen, ca substanta activa, si excipienti:

  • nucleu:croscarmeloza sodica, acid stearic, citrat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru
  • strat de drajeifiere:guma arabica dispersata, carmeloza sodica, zaharoza, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, Opacode S-1-9460 HV Brown

Cum arata Nurofen Forte si continutul ambalajului
Drajeuri rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, avand inscriptionat cu cerneala rosie un logo de identificare pe una dintre fete.
Este ambalat in cutii cu 1 blister din PVC/Al cu 12 drajeuri sau cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 12 drajeuri.

Fabricantul
RECKITT BENCKISER HEALTHCARE INTERNATIONAL LIMITED
Nottingham Site, Thane Road, Nottingham, NG 90 2DB, Marea Britanie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului