Litera M

#prospect #medicament

Mucosin cu miere sirop

Prospect Mucosin cu miere sirop

Compozitie
5 ml sirop contin 15 mg clorhidrat de ambroxol si excipienti: sorbitol sol. 70%, glicerol 85%, hidroxietilceluloza, benzoat de sodiu, miere purificata, aroma de miere, zaharina sodica, Brown gold CH, apa purificata.

Indicatii
Ca fluidifiant in tratamentul simptomatic al bolilor acute sau cronice ale tractului respirator inferior asociate cu secretii vascoase: bronsite acute, in timpul acutizarii bronsitelor cronice (inclusiv a bronhopneumopatiei cronice obstructive), traheobronsite, astm bronsic, bronhopneumonie, bronsiectazie, sinuzite, pre- si post-operator in afectiunile cu risc de complicatii pulmonare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ambroxol sau la oricare dintre excipientii produsului.
Insuficienta renala severa.
Insuficienta hepatica severa.

Precautii
Clorhidratul de ambroxol se va administra cu prudenta la pacientii cu tulburari ale mecanismului de eliminare a secretiei bronsice (sindromul de cili imobili) sau la cei cu hipersecretie de mucus, datorita riscului de congestie bronsica.
De asemenea, este necesara atentie la pacientii cu polinoza (febra de fan sau alergia la polen) care sunt, de obicei, alergici la miere. Pacientii cu rare probleme ereditare de intoleranta la fructoza trebuie atentionati asupra continutului mucosin cu miere sirop in sorbitol.
5 ml sirop contin 135 mg zahar. De aceea, trebuie avuta o grija deosebita la pacientii diabetici.

interactiuni
In cazul administrarii concomitente de antibiotice (eritromicina, cefalexina, oxitetraciclina, doxiciclina) distributia acestora in arborele traheo-bronsic este imbunatatita. Administrarea concomitenta de antitusive (de exemplu codeina) reduce eliminarea prin tuse a secretiilor bronsice fluidifiate, prin urmare nefiind recomandata. Nu se recomanda administrarea concomitenta de anticolinergice. Asocierea cu medicamente iritante gastrice creste riscul de aparitie a tulburarilor gastrice.

Atentionari speciale

Mucosin cu miere sirop se va administra cu prudenta in insuficienta renala usoara-moderata, in afectiunile hepatice si in cele gastrice.

Sarcina si alaptarea
Nu exista date suficiente privind efectul teratogen sau embriotoxic al ambroxolului utilizat in cursul sarcinii. Clorhidratul de ambroxol se excreta in laptele matern.
Ca urmare, nu se recomanda administrarea mucosin cu miere sirop in timpul sarcinii si alaptarii, decat dupa o atenta evaluare a raportului beneficiu matern/risc potential pentru fat.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
mucosin cu miere sirop nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Doze si mod de administrare:
In absenta altor recomandari, dozele uzuale zilnice la copii sunt de 1,2 - 1,6 mg clorhidrat de ambroxol kg, iar la adulti de 60 - 120 mg clorhidrat de ambroxol pe zi. Copii intre 2 - 5 ani: 2,5 ml sirop mucosin cu mieresirop de 2 - 3 ori pe zi;
Copii peste 5 ani: 5 ml sirop mucosin cu miere sirop de 2 - 3 ori pe zi;
Copii peste 12 ani si adulti: 10 ml mucosin cu miere sirop de 3 ori pe zi in primele 2 - 3 zile, ulterior, doza poate fi redusa la 5 ml de 3 ori pe zi.

Dozarea mucosin cu miere sirop se face cu o lingurita dozatoare a 5 ml, marcata cu 1/2 pentru 1,25 ml sirop si cu 1/2 pentru 2,5 ml sirop.
Inainte de masurare, flaconul se agita bine datorita sedimentului de miere depus pe fundul flaconului.
In timpul tratamentului cu ambroxol trebuie utilizata o cantitate suficienta de lichid pentru a facilita producerea si dizolvarea mucusului din tractul respirator. Durata tratamentului se stabileste de catre medic, in functie de severitatea si evolutia bolii.
Medicamentul este disponibil in flacoane cu capac prevazut su sistem de siguranta pentru copii ce previne deschiderea accidentala de catre copii. Pentru a deschide, se apasa cu fermitate capacul si se invarteste spre dreapta. Dupa utilizare se insurubeaza capacul cu putere.

Reactii adverse
Ambroxolul este, in general, bine tolerat.
In timpul tratamentului cu ambroxol foarte frecvent apare greata (mai mult de 10%); mai putin frecvent poate apare senzatia de gura uscata (5-10%). Urmatoarele reactii adverse apar foarte rar (1-5%): oboseala, diaree, constipatie, varsaturi, disurie, prurit si reactii hipersensibilitate la ambroxol (exantem, urticarie si chiar crize de astm).
Dermatitele de contact pot apare cu o frecventa mai mica de 1%.
Reactiile adverse pot fi intensificate in caz de hipersensibilitate individuala sau in caz de supradozaj.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea