Jodid 100, comprimate

Prospect Jodid 100, comprimate

Ce este Jodid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Iodul este un microelement, esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca si pentru buna functionare a glandei tiroide. In mod normal este asigurat prin alimentatie, in special din produse marine sau lactate. Aportul insuficient de iod poate conduce la reducerea secretiei de hormoni tiroidieni si la gusa, chiar si la fat. Iodura de potasiu, substanta activa din Jodid, poate suplini un aport insuficient de iod.
Jodid este folosit pentru:
- Prevenirea gusii datorate aportului insuficient de iod din alimente, in special in timpul sarcinii si perioadei de alaptare.
- Prevenirea reaparitiei gusii in continuarea tratamentului sau dupa tratamentul chirurgical al gusii.
-Tratamentul gusii la nou-nascuti, copii si adolescenti, datorate aportului insuficient de iod.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Jodid exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza dumneavoastra zilnica de Jodid depinde de aportul nutritional si de motivul pentru care folositi Jodid. in general dozele recomandate de Jodid sunt urmatoarele. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul, in special pentru doza corecta a nou-nascutului sau a copilului sub 4 ani.
Pentru prevenirea gusii datorate aportului insuficient de iod

Sugari si copii
Doza recomandata este de 50 - 100 micrograme Jodid pe zi (1/2 comprimat – 1 comprimat Jodid 100).
La copii cu varsta sub 6 ani, nu este recomandata administrarea unor forme farmaceutice care nu pot fi inghitite usor. De aceea comprimatele Jodid trebuie mai intai sfaramate.

Adolescenti si adulti
Doza recomandata este de 100 - 200 micrograme Jodid (1 comprimat Jodid 100 – 2 comprimate Jodid 100 sau 1 comprimat Jodid 200) pe zi.

Sarcina si alaptare
Doza recomandata este de 100-200 micrograme Jodid (1 comprimat Jodid 100 – 2 comprimate Jodid 100 sau 1 comprimat Jodid 200) pe zi.
Prevenirea recidivelor de gusa in continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau dupa tratamentul chirurgical al gusii
- 100 - 200 micrograme Jodid (1 comprimat Jodid 100 – 2 comprimate Jodid 100 sau 1 comprimat Jodid 200) pe zi.

Tratamentul gusii datorate aportului insuficient de iod la nou- nascuti, copii si adolescenti

Nou- nascuti, copii
Doza recomandata este de 100 - 200 micrograme Jodid (1 comprimat Jodid 100 – 2 comprimate Jodid 100 sau 1 comprimat Jodid 200) pe zi.

Adolescenti
200 micrograme Jodid ( 2 comprimate Jodid 100 sau 1 comprimat Jodid 200) pe zi.

Durata tratamentului
Durata tratamentului poate varia in functie de motivul utilizarii Jodid.
- pentru prevenirea gusii, administrarea de Jodid trebuie efectuata timp de mai multi ani, uneori toata viata.
- pentru tratamentul gusii datorate deficitului de iod la nou- nascuti, de obicei este suficienta o perioada de tratament de 2 - 4 saptamani. Copiii si adolescentii necesita de obicei un tratament de 6 - 12 luni sau mai mult.
Daca nu sunteti sigur adresati-va medicului sau farmacistului.

Administrare
Jodid se administreaza oral.
Luati doza zilnica dupa masa, cu o cantitate de lichid, de exemplu cu jumatate de pahar cu apa.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Jodid
Daca ati luat doze mai mari decat cele recomandate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Jodid
Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta imediat ce v-ati amintit, daca v-ati amintit in aceeasi zi. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Jodid
Inainte de a inceta sa utilizati Jodid intrebati mai intai medicul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Jodid
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- daca aveti secretie in exces de hormoni tiroidieni,
- daca aveti anumiti noduli sau zone din glanda tiroida cu secretie necontrolata de hormoni (nodul tiroidian autonom, autonomie tiroidiana focalizata sau difuza).
Este important sa discutati cu medicul in cazul in care nu sunteti sigur daca va aflati in una dintre aceste situatii.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Jodid
Daca aveti in antecedente activitate crescuta a glandei tiroide sau gusa, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul cu Jodid. Medicul dumneavoastra trebuie sa verifice orice disfunctie a glandei tiroide.

Acest lucru se aplica si in cazul in care ati avut gusa cu noduli. Numai in cazul in care aveti noduli “calzi”, sunteti sfatuit sa nu luati mai mult de 150 micrograme Jodid pe zi.

Inainte de a va supune terapiei sau testarii cu iod radioactiv, spuneti medicului dumneavoastra ca luati Jodid. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa opriti administrarea de Jodid pentru o perioada, deoarece poate influenta efectul iodului radioactiv.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati una din substantele de mai jos, deoarece ele pot reduce efectul medicamentului Jodid si pot produce gusa:
- medicamente antitiroidiene (medicamente utilizate pentru tratarea producerii in exces de hormoni tiroidieni),
- perclorat, tiocianat si alte substante care blocheaza fixarea Jodid la nivelul glandei tiroide,
- litiu (continut de exemplu de medicamente utilizate in tratamentul depresiei) asociat cu doze mari de Jodid.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati anumiti hormoni care stimuleaza functia tiroidiana (tireotropina, TSH), deoarece pot creste efectul medicamentului Jodid.

Utilizarea Jodid cu alimente si bauturi
Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Daca sunteti insarcinata sau alaptati, sunteti sfatuita sa continuati tratamentul cu Jodid. Luati legatura cu medicul dumneavoastra, pentru verificare regulata. Medicul dumneavoastra va stabili doza tinand cont de aportul alimentar de iod. Copilul dumneavoastra nu necesita aport suplimentar de iod daca il alaptati si luati Jodid, deoarece va primi suficient iod prin laptele matern.

Asigurati-va ca nu depasiti doza recomandata, deoarece doze foarte mari de Jodid in timpul sarcinii sau alaptarii pot afecta tiroida fatului sau nou-nascutului. Prin urmare, luati in considerare continutul in iod al suplimentelor nutritive (de exemplu vitamine) luate in acelasi timp. intrebati medicul daca nu sunteti sigura.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Jodid nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Jodid
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Jodid poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca tiroida prezinta zone mari cu secretie hormonala necontrolata (zone de autonomie), la dozele zilnice de Jodid mai mari de 150 micrograme, exista posibilitatea de aparitie a unei secretii excesive de hormoni tiroidieni, care necesita tratament.
Intrebati-va medicul daca va aflati in aceasta situatie.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Jodid

Nu utilizati Jodid dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Jodid 100
- Substanta activa este iodura de potasiu, echivalent cu iod 100 micrograme.
Jodid 200
- Substanta activa este iodura de potasiu, echivalent cu iod 200 micrograme.
- Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon de porumb, celuloza pulbere, lactoza monohidrat

Ambalaj

Jodid 100
Jodid 100 se prezinta sub forma de comprimate de culoare aproape alba pana la gri - galbui deschis, rotunde, cu linie mediana de divizare pe ambele fete, inscriptionate cu EM 33 pe una din fete.
Comprimatul se poate diviza in doua parti egale.

Jodid 200
Jodid 200 se prezinta sub forma de comprimate de culoare aproape alba pana la gri - galbui deschis, rotunde, inscriptionate cu o linie mediana pe una din fete si cu EM 70 pe cealalta fata.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
Este disponibil in cutii cu 4 blistere din PP/Al a cate 25 comprimate sau in cutii cu 4 blistere din PVC/Al a cate 25 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Merck KGaA,
Frankfurter Strasse 250, 64293 Darmstadt, Germania

Fabricanti

Merck KGaA
Frankfurter Strasse 250, 64293 Darmstadt, Germania
Merck KGaA & Co. Werk Spittal
Hosslgasse 20, 9800 Spittal/Drau, Austria

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2014

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare