Litera H

#prospect #medicament

Hyzaar, comprimate filmate

Prospect Hyzaar, comprimate filmate

Ce este Hyzaar si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hyzaar este o combinatie intre un antagonist al receptorilor de angiotensina II (losartan) si un diuretic (hidroclorotiazida).

Hyzaar este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (presiune sanguina crescuta).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Hyzaar exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide doza corespunzatoare de Hyzaar in functie de starea dumneavoastra si de utilizarea altor medicamente. Este important sa continuati sa utilizati Hyzaar pe toata perioada recomandata de catre medicul dumneavoastra, pentru a mentine un control constant al tensiunii dumneavoastra arteriale.

Tensiune arteriala crescuta

Pentru majoritatea pacientilor cu tensiune arteriala crescuta doza uzuala de Hyzaar recomandata pentru a controla tensiunea arteriala pe o perioada de 24 ore, este de 1 comprimat Hyzaar 50 mg/12,5 mg in fiecare zi. Aceasta poate fi crescuta la 2 comprimate filmate de Losartan/Hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg o data pe zi sau inlocuita cu 1 comprimat filmat de

Losartan/Hidroclorotiazida 100 mg/25 mg (o concentratie mai puternica) o data pe zi. Doza zilnica maxima este de 2 comprimate filmate de Losartan/Hidroclorotiazida 50 mg/12,5 mg o data pe zi sau 1 comprimat filmat de Losartan/Hidroclorotiazida 100 mg/25 mg o data pe zi.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Hyzaar

In caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, astfel incat sa poata fi acordata imediat asistenta medicala. Supradozajul poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale, palpitatii, puls incetinit, modificari ale compozitiei sangelui si deshidratare.

Daca uitati sa utilizati Hyzaar

Incercati sa utilizati Hyzaar zilnic, asa cum a fost prescris. Cu toate acestea, daca omiteti o doza, nu luati o doza suplimentara. Reveniti doar la schema obisnuita de administrare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Hyzaar

• daca sunteti alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;

• daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte substante derivate de sulfonamida (de exemplu alte tiazide, unele medicamente antibacteriene cum este co-trimoxazol, intrebati medicul dumneavoastra in cazul in care nu sunteti sigur);

• daca sunteti, considerati ca ati putea fi sau intentionati sa ramaneti gravida;

• daca alaptati;

• daca aveti afectare severa a functiei hepatice;

• daca aveti afectare severa a functiei renale sau rinichii dumneavoastra nu produc deloc urina;

• daca aveti valori scazute ale potasiului, valori scazute ale sodiului sau valori crescute ale calciului care nu pot fi corectate prin tratament;

• daca suferiti de guta.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Hyzaar

• daca ati avut in trecut edem al fetei, buzelor, gatului sau limbii;

• daca utilizati diuretice (medicamente care cresc diureza);

• daca urmati o dieta cu restrictie de sare;

• daca aveti sau ati avut varsaturi si/sau diaree severe;

• daca aveti insuficienta cardiaca;

• daca arterele de la nivelul rinichilor sunt ingustate (stenoza de artera renala) sau aveti un singur rinichi functional, sau ati suferit recent un transplant renal;

• daca aveti ingustarea arterelor (ateroscleroza), angina pectorala (durere in piept datorita functiei cardiace deficitare);

• daca aveti „stenoza de valva aortica sau mitrala” (ingustarea valvelor inimii) sau „cardiomiopatie hipertrofica” (o boala care determina ingrosarea musculaturii inimii);

• daca sunteti diabetic;

• daca ati prezentat guta;

• daca aveti sau ati avut o afectiune alergica, astm bronsic sau o afectiune care determina dureri articulare, eruptii trecatoare pe piele si febra (lupus eritematos sistemic);

• daca aveti valori crescute ale calciului sau valori scazute ale potasiului sau urmati o dieta cu restrictie de potasiu;

• daca urmeaza sa fiti supus unei anestezii (chiar si cea de la stomatologie) sau inainte de interventia chirurgicala, sau daca trebuie sa efectuati teste pentru verificarea functiei paratiroidiene, trebuie sa spuneti medicului sau personalului medical despre faptul ca utilizati comprimate de losartan potasic si hidroclorotiazida;

• daca suferiti de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secretie crescuta a hormonului aldosteron de catre glanda suprarenala, determinat de o anomalie in interiorul glandei).

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicamentele diuretice, cum este hidroclorotiazida continuta in Hyzaar, pot interactiona cu alte medicamente. Medicamentele continand litiu nu trebuie luate in asociere cu Hyzaar fara o supraveghere atenta din partea medicului dumneavoastra. Pot fi necesare precautii speciale (de exemplu analize de sange) daca utilizati suplimente de potasiu, substituenti de sare continand potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice („medicamente care cresc diureza”), unele laxative, medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente care controleaza ritmul cardiac sau medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulina).

De asemenea, este important ca medicul dumneavoastra sa stie daca utilizati alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru calmarea durerilor, medicamente pentru tratamentul infectiilor fungice sau medicamente pentru tratamentul artritei, rasini utilizate pentru a reduce colesterolul crescut, cum este colestiramina, medicamente care relaxeaza musculatura dumneavoastra, comprimate pentru inducerea somnului; medicamente opioide cum este morfina, „amine presoare” cum este adrenalina sau alte medicamente din aceeasi clasa; (antidiabetice orale sau insulina).

De asemenea, atunci cand este planificata utilizarea substantelor de contrast iodate, va rugam sa informati medicul dumneavoastra despre utilizarea Hyzaar.

Utilizarea Hyzaar cu alimente si bauturi

Se recomanda sa nu consumati alcool etilic in timpul utilizarii acestor comprimate: alcoolul etilic si comprimatele Hyzaar isi pot amplifica reciproc reactiile adverse.

Regimul alimentar cu cantitati excesive de sare poate neutraliza efectul comprimatelor Hyzaar.

Comprimatele Hyzaar pot fi administrat cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Nu trebuie sa utilizati Hyzaar in primele 12 saptamani de sarcina si nu trebuie utilizat deloc dupa a 13-a saptamana de sarcina, deoarece utilizarea sa in timpul sarcinii poate fi daunatoare copilului.

Daca deveniti gravida in timpul tratamentului cu Hyzaar, spuneti imediat medicului dumneavoastra. Trecerea la un tratament alternativ adecvat trebuie realizata inaintea planificarii sarcinii.

Nu trebuie sa utilizati Hyzaar daca alaptati.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Utilizarea la copii si adolescenti

Nu exista experienta privind utilizarea Hyzaar la copii. De aceea, Hyzaar nu trebuie administrat la copii.

Utilizarea la pacienti varstnici

Hyzaar actioneaza la fel de bine si este la fel de bine tolerat la majoritatea pacientilor adulti varstnici si mai tineri. Cei mai multi pacienti varstnici necesita aceeasi doza ca si pacientii mai tineri.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cand incepeti tratamentul cu acest medicament, nu trebuie sa efectuati activitati care pot necesita atentie deosebita (de exemplu conducerea unui automobil sau folosirea de utilaje periculoase) pana cand aflati cum tolerati medicamentul dumneavoastra.

Informatii importante privind unele componente ale Hyzaar

Hyzaar contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la anumite categorii de glucide, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt losartan potasic si hidroclorotiazida.

Hyzaar contine substantele active losartan potasic 50 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg.

Hyzaar contine urmatorii excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloza, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104) si ceara Carnauba (E 903).

Hyzaar contine 4,24 mg (0,108 mEq) de potasiu.

Ambalaj

Hyzaar este furnizat sub forma de comprimate filmate de culoare galbena, forma ovala, marcate cu 717 pe o parte si netede sau cu linie mediana gravata pe cealalta parte.

Hyzaar – ambalaj cu blistere din PVC-PE-PVdC si folie din aluminiu continand 28 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Merck Sharp & Dohme Romania S.R.L.
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3 Sector 1, Bucuresti

Fabricanti

Merck Sharp & Dohme BV
Waarderweg 39, 2031 BN, Haarlem,
Olanda

Merck Sharp & Dohme Ltd.
Shotton Lane Cramlington, Northumberland NE23 3JU
Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat in August 2009

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea