Ganfort, solutie oftalmica

Prospect Ganfort, solutie oftalmica

Ce este Ganfort si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Reducerea tensiunii intraoculare (TIO) la pacientii adulti cu glaucom cu unghi deschis sau cu hipertensiune oculara care nu raspund suficient la beta-blocante sau la analogi de prostaglandina cu administrare topica.

Mod de administrare

Doze
Recomandari de dozaj la adulti (inclusiv la persoanele in varsta)
Doza recomandata este de o picatura GANFORT in ochiul (ochii) afectat (afectati) o data pe zi, administrata dimineata sau seara. Doza trebuie administrata la aceeasi ora in fiecare zi.

Informatiile din literatura existenta privind GANFORT sugereaza faptul ca administrarea dozei seara poate fi mai eficienta in scaderea TIO decat administrarea dozei dimineata. Cu toate acestea, atunci cand se recomanda administrarea dozei dimineata sau seara, trebuie luat in considerare gradul de complianta.

Daca a fost omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu urmatoarea doza planificata. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura pe zi in ochiul (ochii) afectat (afectati).

Insuficienta renala si hepatica
Nu s-a studiat utilizarea GANFORT la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala. De aceea, se recomanda prudenta in tratarea acestor pacienti.

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea GANFORT la copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare
Daca se utilizeaza mai mult de un medicament oftalmic cu actiune topica, fiecare trebuie instilat la un interval de minim 5 minute.

Absorbtia sistemica se reduce prin utilizarea ocluziei nazolacrimale sau prin inchiderea pleoapelor timp de 2 minute. Acest lucru poate conduce la o scadere a reactiilor adverse sistemice si la o crestere a activitatii locale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipienti.
- Hiperreactivitate bronsica, inclusiv astm bronsic sau antecedente de astm bronsic, afectiuni pulmonare obstructive cronice severe.
- Bradicardie sinusala, sindrom de sinus bolnav, bloc sino-atrial, bloc atrio-ventricular de gradul doi sau trei, in absenta unui stimulator cardiac. Insuficienta cardiaca simptomatica, soc cardiogen.

Precautii

Similar altor medicamente oftalmice administrate local, substantele active (timolol/bimatoprost) din GANFORT se pot absorbi sistemic. Nu s-a observat nicio intensificare a absorbtiei sistemice a substantelor active individuale.

Din cauza componentei cu activitate beta-adrenergica – timololul, pot sa apara aceleasi tipuri de reactii adverse cardiovasculare, pulmonare, precum si alte reactii adverse observate in cazul beta-blocantelor administrate sistemic. Incidenta reactiilor adverse sistemice in urma administrarii topice oftalmice este mai scazuta decat in cazul administrarii sistemice.

Tulburari cardiace
Pacientii cu afectiuni cardiovasculare (de exemplu coronaropatii, angina Prinzmetal si insuficienta cardiaca) si terapie hipotensoare cu beta-blocante trebuie evaluati atent si trebuie luat in considerare tratamentul cu alte substante active. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare trebuie monitorizati pentru evidentierea semnelor de agravare a acestor afectiuni si de aparitie a reactiilor adverse.
Din cauza efectului dromotrop negativ, beta-blocantele trebuie administrate cu precautie la pacientii cu bloc cardiac de gradul intai.

Tulburari vasculare
Pacientii cu tulburari severe ale circulatiei periferice (si anume forme severe ale bolii Raynaud sau ale sindromului Raynaud) trebuie tratati cu precautie.

Tulburari respiratorii
In urma administrarii anumitor beta-blocante de uz oftalmic s-au raportat reactii adverse respiratorii, inclusiv reactii adverse letale, provocate de bronhospasm la pacientii cu astm bronsic.
GANFORT trebuie administrat cu precautie la pacientii cu afectiuni pulmonare obstructive cronice usoare/moderate si numai daca beneficiul potential depaseste riscul potential.

Tulburari endocrine
Medicamentele blocante beta-adrenergice trebuie administrate cu precautie la pacientii predispusi la episoade spontane de hipoglicemie sau la pacientii cu diabet zaharat instabil, deoarece beta-blocantele pot masca semnele si simptomele hipoglicemiei acute.
Beta-blocantele pot masca si semnele hipertiroidismului.

Afectiuni ale corneei
Beta-blocantele oftalmice pot determina xeroftalmie. Pacientii cu afectiuni ale corneei trebuie tratati cu precautie

Alte beta-blocante
Efectul asupra tensiunii intraoculare sau reactiile cunoscute de blocare sistemica a receptorilor beta-adrenergici pot fi accentuate cand timololul este administrat pacientilor care primesc deja un beta-blocant administrat sistemic. Raspunsul acestor pacienti trebuie urmarit cu atentie. Nu este recomandata administrarea locala a doua blocante ale receptorilor beta-adrenergici.

Reactii anafilactice
Este posibil ca in timpul tratamentului cu beta-blocante, pacientii cu antecedente de atopie sau de reactii anafilactice severe la o varietate de alergeni sa reactioneze mai rapid la contactul repetat cu acesti alergeni si sa nu raspunda la doza uzuala de adrenalina utilizata in tratamentul reactiilor anafilactice.

Dezlipire de coroida
Dezlipirea coroidei a fost raportata odata cu administrarea tratamentului de diminuare a umorii apoase (de exemplu timolol, acetazolamida) in urma procedurilor de filtrare.

Anestezie din cadrul interventiilor chirurgicale
Preparatele oftalmologice beta-blocante pot bloca efectele sistemice ale beta-agonistilor, de exemplu ale adrenalinei. Medicul anestezist trebuie sa fie informat in cazul in care pacientului i se administreaza timolol.

Hepatic
La pacientii cu antecedente de afectiuni hepatice usoare sau cu valori anormale ale alanin aminotransferazei (ALT), aspartat aminotransferazei (AST) si/sau bilirubinemiei, nu s-au raportat reactii adverse asupra functiei hepatice pe durata a 24 luni de tratament cu bimatoprost. Nu se cunosc reactii adverse ale timololului administrat oftalmic asupra functiei hepatice.

Ocular
Inaintea initierii tratamentului, pacientii trebuie informati despre posibilitatea cresterii genelor, inchiderii la culoare a pielii pleoapelor sau a pielii perioculare si hiperpigmentarii spre brun a irisului, deoarece acestea s-au observat in timpul tratamentului cu bimatoprost si GANFORT. Este de asteptat ca hiperpigmentarea irisului sa aiba caracter permanent si poate conduce la aparitia de diferente de aspect intre ochi atunci cand este tratat un singur ochi. Dupa intreruperea tratamentului cu GANFORT, pigmentarea irisului poate fi permanenta. Dupa 12 luni de tratament cu GANFORT, incidenta pigmentarii irisului a fost de 0,2%. Dupa 12 luni de tratament cu bimatoprost sub forma de picaturi oftalmice, in monoterapie, incidenta a fost de 1,5% si nu a crescut in urmatorii 3 ani de tratament. Modificarea pigmentarii este cauzata mai degraba de cresterea continutului de melanina din melanocite decat de cresterea numarului de melanocite. Nu se cunosc efectele pe termen lung ale hiperpigmentarii irisului. Modificarile de culoare ale irisului observate in cazul administrarii oftalmice de bimatoprost pot sa nu fie vizibile timp de mai multe luni sau ani. Nici nevii si nici pistruii irisului nu par sa fie afectati de tratament. Pigmentarea tesutului periorbital s-a dovedit reversibila la anumiti pacienti.

S-a raportat aparitia edemului macular, inclusiv edemul macular cistoid, dupa tratamentul cu GANFORT. De aceea, GANFORT trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu afachie, la pacientii cu pseudoafachie cu ruptura de capsula posterioara a cristalinului sau la pacientii cu factori de risc cunoscuti pentru edem macular (de exemplu interventie chirurgicala intraoculara, ocluzii venoase retiniene, afectiuni oculare inflamatorii si retinopatie diabetica).

GANFORT trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu inflamatie intraoculara activa (de exemplu uveita), deoarece inflamatia se poate exacerba.

Piele
Exista posibilitatea cresterii parului in zonele in care solutia GANFORT vine in mod repetat in contact cu suprafata pielii. Prin urmare, este important ca GANFORT sa fie administrat conform instructiunilor si sa se evite ca acesta sa curga pe obraz sau pe alte zone ale pielii.

Excipienti
Conservantul din GANFORT, clorura de benzalconiu, poate provoca iritatie oculara. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de administrare si pot fi reaplicate dupa minim 15 minute. Se cunoaste despre clorura de benzalconiu ca decoloreaza lentilele de contact moi. Contactul cu lentilele de contact moi trebuie evitat.

Despre clorura de benzalconiu s-a raportat ca provoaca cheratopatie punctiforma si/sau cheratopatie ulcerativa toxica. Ca urmare, se impune monitorizare in cazul utilizarii frecvente sau prelungite de GANFORT la pacientii cu xeroftalmie sau in cazul in care corneea este afectata.

Alte afectiuni
Nu s-a studiat utilizarea GANFORT la pacientii cu afectiuni oculare inflamatorii, glaucom neovascular, glaucom inflamator, glaucom cu unghi inchis, glaucom congenital sau cu glaucom cu unghi ingust.
in studiile efectuate cu bimatoprost 0,3 mg/ml la pacientii cu glaucom sau hipertensiune oculara, s-a demonstrat ca expunerea mai frecventa a ochiului la mai mult de o doza de bimatoprost pe zi poate diminua efectul de scadere a presiunii intraoculare. Pacientii care utilizeaza GANFORT impreuna cu alti analogi de prostaglandine trebuie sa fie monitorizati pentru modificari ale presiunii intraoculare.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile folosind o combinatie fixa bimatoprost/timolol.
Cand se administreaza solutii oftalmice beta-blocante concomitent cu blocante ale canalelor de calciu, guanetidina, blocante ale receptorilor beta-adrenergici, parasimpatomimetice, antiaritmice (inclusiv amiodarona) si glicozide digitalice administrate oral, exista posibilitatea aparitiei de efecte adverse aditive avand ca rezultat hipotensiune arteriala si/sau bradicardie accentuata.

In timpul tratamentului combinat cu inhibitori CYP2D6 (de exemplu chinidina, fluoxetina, paroxetina) si timolol, a fost raportata blocarea sistemica accentuata a receptorilor beta-adrenergici (de exemplu scaderea frecventei cardiace, depresie).
In urma utilizarii concomitente a beta-blocantelor oftalmice si a adrenalinei (epinefrina), ocazional, a fost raportata midriaza.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu sunt disponibile date adecvate privind utilizarea combinatiei fixe bimatoprost/timolol la gravide. GANFORT nu trebuie utilizat in timpul sarcinii cu exceptia cazului in care este absolut necesar.

Bimatoprost
Nu sunt disponibile date clinice adecvate privind expunerea la medicament in timpul sarcinii. Studiile la animale au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere la doze maternotoxice mari.

Timolol
Studiile epidemiologice nu au evidentiat niciun efect teratogen, dar au pus in evidenta un risc de intarziere a cresterii intrauterine cand beta-blocantele se administreaza pe cale orala. in plus, atunci cand beta-blocantele s-au administrat pana in momentul nasterii, la nou-nascuti s-au observat semne si simptome de blocare a receptorilor beta-adrenergici (de exemplu bradicardie, hipotensiune arteriala, detresa respiratorie si hipoglicemie). In cazul administrarii de GANFORT pana in momentul nasterii, nou-nascutii trebuie monitorizati atent in primele zile de viata. Studiile cu timolol la animale au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere la doze semnificativ mai mari decat cele care se folosesc in practica clinica.

Alaptarea
Timolol
Beta-blocantele se excreta in laptele uman. Cu toate acestea, la dozele terapeutice de timolol din picaturile oftalmice este putin probabila prezenta in laptele uman a unei cantitati suficiente care sa produca simptome clinice de blocare a receptorilor beta-adrenergici la sugari.

Bimatoprost
Nu se cunoaste daca bimatoprostul se excreta in laptele uman, dar se excreta in laptele femelelor de sobolan. GANFORT nu trebuie utilizat de femeile care alapteaza.

Fertilitatea
Nu exista date privind efectele GANFORT asupra fertilitatii la om.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

GANFORT are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Similar oricarui tratament oftalmic, daca prezinta tulburari temporare de vedere in momentul instilarii, inainte de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea redevine clara.

Reactii adverse posibile

GANFORT
Rezumatul profilului de siguranta
Reactiile adverse raportate in studiile clinice cu GANFORT s-au limitat la cele raportate anterior referitoare la fiecare dintre substantele active, bimatoprost si timolol, administrate individual. in studiile clinice nu s-au observat reactii adverse noi specifice pentru GANFORT.

Majoritatea reactiilor adverse raportate in studiile clinice cu GANFORT au fost oculare, usoare ca severitate si niciuna nu a fost grava. Pe baza datelor colectate timp de 12 luni, reactia adversa cel mai frecvent raportata, la aproximativ 26% dintre pacienti, a fost hiperemia conjunctivala (in general minima spre usoara si considerata a avea un caracter neinflamator), necesitand intreruperea tratamentului la 1,5% dintre pacienti.

Tabelul 1 prezinta reactiile adverse care au fost raportate in timpul studiilor clinice cu GANFORT (in cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii) sau in perioada de dupa punerea pe piata.

Frecventa reactiilor adverse posibile prezentate mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: ≥1/10
Frecvente: ≥1/100 si <1/10
Mai putin frecvente: ≥1/1000 si <1/100
Rare: ≥1/10000 si <1/1000
Foarte rare: <1/10000
Cu frecventa necunoscuta: Frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile
Tabelul 1

Tulburari ale sistemului imunitar
Cu frecventa necunoscuta: reactii de hipersensibilitate, inclusiv semne sau simptome de dermatita alergica, angioedem, alergie oculara.

Tulburari psihice
Cu frecventa necunoscuta: insomnie, cosmaruri.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee, ameteli
Cu frecventa necunoscuta: disgeuzie.

Tulburari oculare
Foarte frecvente: hiperemie conjunctivala.
Frecvente: cheratita punctiforma superficiala, eroziune corneeana, senzatie de arsura, prurit ocular, senzatie de intepatura la nivelul ochiului, senzatie de corp strain, xeroftalmie, eritem palpebral, dureri oculare, fotofobie, secretii oculare, tulburari de vedere, prurit palpebral, diminuarea acuitatii vizuale, blefarita, edem palpebral, iritatie la nivel ocular, epifora, cresterea genelor.
Mai putin frecvente: irita, edem conjunctival, durere palpebrala, astenopie, trichiazis, hiperpigmentare a irisului, adancire a santului palpebral, retractia pleoapelor.
Cu frecventa necunoscuta: edem macular cistoid, umflarea ochiului, vedere incetosata.

Tulburari cardiace
Cu frecventa necunoscuta: bradicardie.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente: rinita
Mai putin frecvente: dispnee
Cu frecventa necunoscuta: bronhospasm (predominant la pacientii cu afectiuni bronhospastice preexistente), astm.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: pigmentare palpebrala, hirsutism, hiperpigmentare a pielii perioculare.
Cu frecventa necunoscuta: alopecie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Cu frecventa necunoscuta: oboseala.

Reactiile adverse suplimentare care s-au observat dupa administrarea fiecareia dintre substantele active (bimatoprost sau timolol) si care sunt probabil sa apara si dupa administrarea de GANFORT sunt prezentate mai jos in Tabelul 2 (bimatoprost) si Tabelul 3 (timolol):

Bimatoprost
Tabelul 2

Tulburari oculare: inchiderea la culoare a genelor, blefarospasm, hemoragie retiniana, uveita, eritem periorbital/

Tulburari vasculare: hipertensiune arteriala.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: astenie.

Tulburari gastro-intestinale: greata.

Investigatii diagnostice: rezultate anormale ale testelor functionale hepatice (TFH).

Timolol
Similar altor medicamente oftalmice administrate local, GANFORT (bimatoprost/timolol) se absoarbe in circulatia sistemica. Absorbtia timololului poate provoca reactii adverse similare observate in cazul beta-blocantelor administrate sistemic. Incidenta reactiilor adverse sistemice in urma administrarii topice oftalmice este mai scazuta decat in cazul administrarii sistemice.
Mai jos,sunt prezentate reactii adverse suplimentare care au fost observate in cazul beta-blocantilor oftalmici si care pot aparea si in cazul GANFORT:

Tableul 3
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii alergice sistemice, inclusiv anafilaxie.

Tulburari metabolice si de nutritie
Hipoglicemie.

Tulburari psihice
Depresie, amnezie.

Tulburari ale sistemului nervos
Sincopa, accident vascular cerebral, accentuarea semnelor si simptomelor de miastenia gravis, parestezii, ischemie cerebrala.

Tulburari oculare
Sensibilitate scazuta a corneei, diplopie, ptoza, dezlipirea coroidei in urma unei interventii chirurgicale de filtrare, cheratita.

Tulburari cardiace
Bloc atrio-ventricular, stop cardiac, aritmii, insuficienta cardiaca, insuficienta cardiaca congestiva, dureri toracice, palpitatii, edeme.

Tulburari vasculare
Hipotensiune arteriala, fenomen Raynaud, maini si picioare reci.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Tuse.

Tulburari gastro-intestinale
Greata, diaree, dispepsie, xerostomie, dureri abdominale, varsaturi.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Eruptii cutanate psoriaziforme sau exacerbarea psoriazisului, eruptii cutanate tranzitorii.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Mialgie.

Tulburari ale aparatului genital si sanului
Disfunctii sexuale, scaderea libidoului.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Astenie.

Reactii adverse raportate la picaturile oftalmice care contin fosfat
Cazurile de calcifiere a corneei au fost raportate foarte rar in asociere cu utilizarea picaturilor oftalmice care contin fosfat, la unii pacienti cu cornee deteriorata semnificativ.

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.

Supradozaj

Supradozajul in urma administrarii topice de GANFORT este putin probabil sa se produca sau sa fie asociat cu efecte toxice.

Bimatoprost
In cazul in care GANFORT este ingerat accidental, pot fi utile urmatoarele informatii: in studii cu durata de doua saptamani la sobolan si soarece, doze de pana la 100 mg/kg si zi, administrate oral, nu au produs niciun fel de toxicitate. Aceasta doza exprimata in mg/m2 este de cel putin 70 ori mai mare decat doza accidentala dintr-un flacon de GANFORT, la un copil de 10 kg.

Timolol
Simptomele supradozajului sistemic cu timolol includ: bradicardie, hipotensiune arteriala, bronhospasm, cefalee, ameteli, dispnee si stop cardiac. Un studiu efectuat la pacienti cu insuficienta renala a demonstrat ca timololul nu dializeaza rapid.
In caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un ml solutie contine bimatoprost 0,3 mg si timolol 5 mg (sub forma de maleat de timolol 6,8 mg).

Excipienti
Fiecare ml de solutie contine clorura de benzalconiu 0,05 mg.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
Clorura de sodiu
Fosfat de sodiu dibazic heptahidrat
Acid citric monohidrat
Acid clorhidric sau hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului)
Apa purificata

Ambalaj

Picaturi oftalmice, solutie.
Solutie incolora pana la galben deschis.
Recipiente unidoza din polietilena de joasa densitate (LDPE) transparente, cu un capat detasabil prin rasucire.

Fiecare recipient unidoza contine 0,4 ml solutie.
Sunt disponibile urmatoarele marimi de ambalaj: cutii care contin 5, 30 sau 90 de recipiente unidoza; fiecare blister a cate 5 recipiente unidoza este ambalat intr-o folie protectoare din aluminiu. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Allergan Pharmaceuticals Ireland
Castlebar Road
Westport
Co. Mayo
Irlanda

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea