Litera F

#prospect #medicament

Fluoro uracil, fiole

Prospect Fluoro uracil, fiole

Compozitie
Forme galenice si doze. Flacoane a 250 mg in 5 ml, 500 mg in 10 ml, 1000 mg in 20 ml. Excipient: apa sterila pentru injectare.

Actiune terapeutica
Fluoro-uracil Roche inhiba diviziunea celulara prin blocarea sintezei adn (inhibitie enzimatica) si prin formarea unui arn anormal structurat (fluorouracilul fiind incorporat in structura sa). La animale s-a demonstrat un marcat efect inhibitor al cresterii diferitelor tumori transplantabile. In utilizarea clinica au fost observate remisii temporare si cel mai adesea partiale ale unor tumori, insotite de o ameliorare subiectiva si de reduce rea durerii.

Indicatii

tratamentul paleativ al tumorilor maligne, in special de rect, colon si san, dar si gastrice, pancreatice, hepatice (tumori primare), uterine (in special de cervix), ovariene si de vezica urinara. tratamentul cu Fluoro-uracil Roche nu inlocuieste tratamentul chirurgical sau alte forme recunoscute de terapie si trebuie folosit numai cand acestea nu pot fi aplicate, sau efectul lor a fost epuizat sau pur si simplu au esuat.

Mod de administrare

Fluoro-uracil Roche poate fi administrat fie sub forma de perfuzie i.v., fie prin injectare i.v. Prin administrare parenterala, doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 1 g. Doza uzuala
tratament initial- Perfuzare:15 mg/kg sau 600 mg/m3 pe zi (nu mai mult de 1 g per doza) in perfuzie intravenoasa, timp de patru ore. Continutul a 3 fiole a cate 5 ml poate fi diluat in 250 ml de: NaCl 0,9%, dextroza 5%, dextroza 10%, dextroza 2,5% + clorura de sodiu 0,45%, solutie ringer, solutie Hartmann, sau Macrodex 6% in dextroza. Solutia trebuie utilizata in decurs de opt ore de la preparare. Perfuzarea se repeta zilnic, pana la aparitia primelor efecte secundare (stomatita, diaree, leucopenie si/sau trombocitopenie) dupa care, se intrerupe tratamentul. Odata cu remisia efectelor secundare gastrointestinale, cu cresterea numarului de leucocite la 3000-4 000/mm3 si a numarului de trombocite la 80000-100000/mm3, doza trebuie ajustata pentru tratamentul de intretinere (vezi mai jos).
Injectare: 12 mg/kg sau 480 mg/m2 pe zi, in injectii intravenoase lente, trei zile consecutiv. Daca nu intervin simptome de toxicitate (stomatita, diaree, leucopenie si/sau trombocitopenie), se administreaza 6 mg/kg sau 240 mg/m2 in zilele 5, 7 si 9, cu conditia neaparitiei semnelor de toxicitate in acest interval. Daca tratamentul este bine tolerat, se recomanda trecerea la tratamentul de intretinere;in caz contrar, trebuie asteptata remisia efectelor secundare de mai sus, inainte de administrarea dozelor ulterioare. Administrarea injectabila in bolus trebuie evitata.
Regim alternativ: 15 mg/kg sau 600 mg/m2 o data pe saptamana, prin injectare i.v. sau sub forma de capsule. In cele mai multe cazuri, efectele secundare sunt usoare. Dupa remisia acestora, se poate trece la tratamentul de intretinere.
Tratament de intretinere
Injectare: 5-10 mg/kg sau 200-400 mg/m2 i.v.,o data pe saptamana.
Tratament oral- 15 mg/kg sau 600 mg/m2. Desi simptomele unor reactii adverse sunt rare, acestea constituie factorul limitant in cursul tratamentului.
Instructiuni posologice speciale: Primul ciclu de tratament se va administra in spital sau sub supravegherea unui specialist. Doza orala zilnica va fi administrata intr-o singura priza; nu se va fractiona in doze mai mici. Daca functia hematopoietica este afectata (leucocite sub 4 000/mm3, trombocite sub 100 000/mm3) sau daca exista o alterare severa a functiei hepatice sau renale, sau dupa o pierdere ponderala importanta, doza trebuie redusa cu o treime, pana la o jumatate. La pacientii obezi, sau la care edemele, ascita sau alte tipuri de retentie lichidiana au determinat o crestere ponderala, dozele trebuie raportate la greutatea sau la suprafata corporala normala a pacientului. Aministrarea de Fluoro-uracil Roche se va intrerupe imediat daca se manifesta oricare dintre urmatoarele simptome: Reactii adverse gastro-intestinale, de exemplu stomatita, mucozita, diaree sau voma severe, ulceratii sau sangerari gastrointestinale; reactii adverse hematologice: leucocite sub 3000/mm3, trombocite sub 80 000/mm3; Reactii adverse la nivelul sistemului nervos central sau periferic, inclusiv ataxie si tremor; Reactii adverse de natura cardiaca. Terapia nu va fi reluata pana cand nu dispar efectele secundare. In general, decizia de a relua tratamentul se ia in functie de gradul de remisie a toxicitatii si de starea pacientului. In cazurile de manifestare a unor reactii adverse grave de natura gastrointestinala, cardiaca sau neurologica, nu se recomanda, in general, reluarea tratamentului cu Fluoro-uracil Roche.
Tratament asociat: in cazul asocierii Fluoro-uracil Roche cu alte citostatice care au acelasi gen de efecte secundare sau cu radioterapie, dozele recomandate trebuie reduse corespunzator. Fluoro-uracil Roche poate fi administrat si in perfuzie continua cu durata de 24 ore (5-7,5 mg/kg sau 200-300 mg/m2 pe zi), dar trebuie tinut cont de faptul ca durata de viata a solutiei este doar de 8 ore.Durata tratamentului: Durata tratamentului trebuie stabilita de catre un specialist, in functie de tipul si evolutia bolii.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la medicament.

Precautii
Tratamentul va trebui sa fie intrerupt imediat daca se manifesta unul dintre simptomele urmatoare: stomatita, mucozita, diaree sau voma grave, ulceratii sau sangerari gastrointestinale, leucocite sub 3 000/mm3, trombocite sub 80 000/mm3, reactii adverse la nivelul sistemului nervos central sau periferic, inclusiv ataxie si tremor, reactii adverse de natura cardiaca. Tratamentul nu se va relua pana cand aceste simptome nu dispar. In cazul in care se manifesta reactii adverse grave de natura gastrointestinala, cardiaca sau neurologica, reluarea tratamentului cu Fluoro-uracil nu este, in general, recomandata. In timpul tratamentului initial este esentiala verificarea frecventa a formulei sanguine (la fiecare doua sau trei zile). In timpul tratamentului de intretinere verificarea formulei sanguine se va face inaintea fiecarei dozari. Valorile limita ale numarului de leucocite sau trombocite sunt prezentate la "Mod de administrare". Dozele recomandate pentru tratamentul initial trebuie reduse cu o treime, pana la o jumatate la pacientii cu stare nutritionala precara, la cei care au suferit interventii chirurgicale mari in ultimele 30 zile si la cei cu depresie medulara (4 000/mm3, trombocite sub 100 000/mm3) sau cu functie hepatica sau renala alterata. Nu se poate exclude o posibila legatura intre deficienta de dihidropirimidin dehidrogenaza si efectele toxice marite ale agentului Fluorouracil.

Sarcina si alaptare
Studiile efectuate pe animale au relevat efecte nedorite la fat. Desi nu exista date asupra aparitiei unor astfel de efecte la om, Fluoro-uracil este contraindicat pe intreaga perioada de sarcina. Nu se stie daca 5-FU traverseaza placenta. Desi nu se stie daca Fluoro-uracilul trece in laptele matern, femeile aflate sub tratament nu trebuie sa alapteze.

Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost constatate la pacientii tratati cu Fluoro-uracil Roche:
Tractul gastrointestinal- Obisnuite: anorexie, greata, voma, stomatita, mucozita, diaree. Rare: sangerare, afectari hepatocelulare si, in cazuri foarte rare, s-a constatat necroza hepatica fatala.
Piele- Obisnuite: alopecie. Rare: exantem, dermatita, eritem palmaroplantar, hiperpigmentare, foto-sensibilitate, urticarie. S-au constatat cazuri izolate de modificari ale unghiilor, inclusiv de pierdere a acestora.
Aparatul cardiovascular- Foarte rare: dureri precordiale, aritmii cardiace, infarct de miocard, ischemie si infarct miocardic, care au avut, in cazuri rare, efect letal.
Sistemul nervos central- Rare: ataxie, disartrie, nistagmus, dezorientare, confuzie, euforie si nevrita optica. S-au constatat cazuri de disfuctie cerebelara extrapiramidala sau corticala, care sunt de regula reversibile.
Sistemul hematopoietic- Foarte comune: leucopenie cu neutropenie, anemie, trombocitopenie. Rare: anemie hemolitica, agranulocitoza, pancitopenie.
Ochi-Rare: lacrimare ca prim semn de stenoza a canalelor lacrimale.
Alte reactii- Rare: bronhospasm, soc anafilactic. in eventualitatea unui soc anafilactic, se aplica masurile terapeutice obisnuite. Diareea raspunde de regula la tratamentul antidiareic, in timp ce greata si voma pot fi controlate cu antiemetice. Daca tratamentul cu Fluoro-uracil este intrerupt, eritemul palmaroplantar dispare treptat in cursul a 5 pana la 7 zile, in general. Ca o alternativa, sindromul palmaroplantar poate fi tratat prin administrarea simultana, pe cale orala, de piridoxina in doze de 100 pana la 150 mg pe zi.

Interactiuni medicamentoase
S-au constatat interactiuni medicamentoase, care au avut ca rezultat o potentare a eficacitatii si/sau toxicitatii atunci cand s-a administrat 5-FU in combinatie cu alti agenti anticancerigeni (de exemplu interferon alfa-2a, ciclofosfamida, vincristina, metotrexat, cisplatina, adriamicina sau leucovorina). Dupa tratamente indelungate cu Fluoro-uracil Roche in asociatie cu mitomicina s-a raportat aparitia sindromului hemolitic-uremic.

Supradozare

Principalele simptomede supradozare sunt greata, voma, diareea, stomatita, hemoragia, leucopenia si/sau trombocitopenia. Masurile terapeutice adecvate constau in intreruperea sau scaderea dozelor si, in functie de simptome, transfuzii de sange, perfuzii leucocitare sau plachetare si terapie antiinfectioasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului