Litera F

#prospect #medicament

Ferglurom, solutie buvabila

Prospect Ferglurom, solutie buvabila

Ce este Ferglurom si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ferul este un constituent esential al organismului fiind necesar pentru formarea hemoglobinei si pentru sustinerea proceselor oxidative de la nivelul tesuturilor. Deficitul de fer duce la eritropoeza ineficienta avand drept consecinta anemia.

Este indicat in:

-tratamentul carentei latente de fer si a anemiei feriprive (carenta de fer manifesta); -profilaxia carentei de fer in timpul sarcinii.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Ferglurom Forte 50 mg/ml exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dozele administrate precum si durata tratamentului depind de severitatea deficitului de fer.

Tratamentul isi propune sa aduca la valori normale concentratia de hemoglobina si sa refaca depozitele de fer.

Doza zilnica recomandata de fer este in medie de 100 mg, dar in formele severe se pot administra 150-200 mg fer elemental.

1 ml Ferglurom Forte 50 mg/ml corespunde la 20 picaturi, 1 picatura contine 2,5 mg Fe (III).

Copii pana la 1 an:

Carenta manifesta de fer: 25-50 mg/zi (10-20 picaturi/zi); Carenta latenta de fer: 15-25 mg/zi (6-10 picaturi/zi); Profilaxie: 5-10 mg/zi (2-4 picaturi/zi)

Copii intre 1 -12 ani:

Carenta manifesta de fer: 50-100 mg/zi (20-40 picaturi/zi); Carenta latenta de fer: 25-50 mg/zi (10-20 picaturi/zi); Profilaxie: 10-15 mg/zi (4-6 picaturi/zi)

Adolescenti, adulti, mame care alapteaza:

Carenta manifesta de fer: 100-300 mg/zi (40-120 picaturi/zi); Carenta latenta de fer: 50-100 mg/zi (20-40 picaturi/zi); Profilaxie: 10-15 mg/zi (4-6 picaturi/zi)

Femei gravide:

Carenta manifesta de fer: 200-300 mg/zi (80-120 picaturi/zi); Carenta latenta de fer: 100 mg/zi (40 picaturi/zi); Profilaxie: 50-100 mg/zi (20-40 picaturi/zi)

Prematuri:

zilnic 2,5-5 mg/kg (1-2 picaturi/kg)

Doza zilnica poate fi divizata in mai multe prize sau poate fi administrata o singura data. Pentru o absorbtie maxima, preparatele orale de fer trebuie administrate intre mese (cu 2 ore inainte sau cu 1 ora dupa masa). Administrarea se poate face insa in timpul mesei sau imediat dupa masa pentru a minimiza reactiile adverse gastro-intestinale, cand acestea sunt suparatoare. In acelasi scop, se poate incepe tratamentul fie cu doze mai mici dar mai frecvente, fie cu doze care se cresc treptat. Picaturile orale, solutie se pot dizolva intr-un pahar cu apa sau cu suc si administra prin intermediul unui pai, pentru a evita colorarea dintilor.

Cu dozele terapeutice de fer, simptomele clinice ale deficitului (astenia si dispneea) se amelioreaza in cateva zile. Criza reticulocitara apare in 5-10 zile de la inceperea tratamentului. Concentratia hemoglobinei creste dupa aproximativ 2-4 saptamani, normalizandu-se in aproximativ 2 luni.

Tratamentul trebuie continuat pe o perioada de 4 pana la 6 luni, in scopul refacerii depozitelor de fer, sub controlul feritinei serice.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ferglurom Forte 50 mg/ml

Daca luati accidental o doza mai mare decat cea recomandata trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Aceasta deoarece intoxicatia acuta cu fer evolueaza in 4 faze si este posibil ca dupa o aparenta ameliorare sa apara complicatii severe la o distanta de 2-6 saptamani de la ingestie. In prima faza (la 6-8 ore de la ingestie) poate apare iritatie gastro-intestinala manifestata prin epigastralgii, greata, varsaturi, diaree, hematemeza sau melena, asociate cu somnolenta, paloare, cianoza, oboseala, pana la coma. Eroziunea locala de la nivelul stomacului si a intestinului subtire duce la cresterea absorbtiei ferului.

Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente. Aratati medicului prospectul si/sau ambalajul medicamentului.

Daca uitati sa utilizati Ferglurom Forte 50 mg/ml

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Ferglurom Forte 50 mg/ml

Cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a intrerupe administrarea de Ferglurom Forte 50 mg/ml.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Ferglurom Forte 50 mg/ml

-daca sunteti alergic (hipersensibil) la complexul de hidroxid de fer sau la oricare dintre componentele medicamentului;

- daca aveti supraincarcare cu fer (de exemplu hemocromatoza, hemosideroza);

- daca aveti tulburari in utilizarea ferului (anemie sideroacrestica, talasemie, anemie saturnina, porfirie cutanata);

- daca aveti anemie care nu este determinata de carenta de fer (de exemplu anemia hemolitica, anemia megaloblastica determinata de carenta vitaminei B12, tulburari de eritropoieza, hipoplazie medulara).

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Ferglurom Forte 50 mg/ml

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti o infectie sau suferiti de cancer. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa o luna de tratament medicul va va reevalua diagnosticul. Ingestia accidentala a preparatelor care contin fer poate conduce la intoxicatie care poate fi letala la copiii sub 6 ani, de aceea medicamentul nu se va lasa la indemana copiilor.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Deoarece ferul este legat sub forma unui complex, este putin probabil sa apara interactiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalati, tanin, etc.).

Administrarea concomitenta a tetraciclinelor si a ferului determina scaderea biodisponibilitatii acestora.

Antiacidele care contin aluminiu pot scadea de asemenea absorbtia ferului. Absorbtia ferului mai poate fi scazuta de medicamente care contin bicarbonati, carbonati, oxalati, fosfati, saruri de zinc. Administrarea concomitenta a medicamentelor care contin fer cu chinolone (ciprofloxacina, norfloxacina sau ofloxacina), va scadea absorbtia acestora, prin urmare si concentratia plasmatica si urinara a chinolonelor. De asemenea administrarea de fer reduce absorbtia bisfosfonatilor, levodopei, metildopei, micofenolatului mofetil si scade eficacitatea levotiroxinei. Vitamina C creste absorbtia ferului la nivelul tractului gastro-intestinal.

Administrarea concomitenta a ferului cu cloramfenicol poate determina scaderea absorbtiei ferului. Administrarea orala a medicamentelor care contin fer concomitent cu penicilamina poate creste toxicitatea renala a penicilaminei.

Testul haemocult (selectiv pentru hemoglobina) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influentat, de aceea tratamentul cu fer nu trebuie intrerupt in cazul in care este necesara efectuarea acestui test.

Ferul polimaltozat cu administrare injectabila nu poate fi administrat concomitent cu preparatele orale de fer deoarece absorbtia orala a ferului este redusa. Din acest motiv, un tratament oral cu fer poate fi inceput numai dupa cel putin o saptamana de la ultima injectie.

Utilizarea Ferglurom Forte 50 mg/ml cu alimente si bauturi

Acest medicament nu se administreaza concomitent cu bauturile alcoolice.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Ferglurom Forte 50 mg/ml se poate administra in timpul sarcinii si alaptarii la indicatia si in doza recomandata de medicul curant.

Studiile controlate efectuate la gravide, dupa primul trimestru de sarcina, nu au aratat nici un efect nociv la mama sau la nou-nascut. Ferglurom Forte 50 mg/ml poate fi administrat in timpul sarcinii numai la recomandarea medicului.

Laptele matern contine fer legat sub forma de lactoferina. Nu se stie ce cantitate de fer trece din complexul de hidroxid de fer (III)- polimaltoza in laptele matern, dar este putin probabil sa determine efecte nocive la copilul alaptat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ferglurom Forte 50 mg/ml nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ferglurom Forte 50 mg/ml

Acest medicament contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. De asemenea contine para-hidroxibenzoati care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Informatii suplimentare

Compozitie

-Substanta activa este fer (III). Un ml picaturi orale, solutie contine fer (III) 50 mg sub forma de complex de hidroxid de fer (III) - polimaltoza.

Celelalte componente sunt: zahar, para-hidroxibenzoat de metil sodic, para-hidroxibenzoat de propil sodic, aroma de caramel, apa purificata.

Ambalaj

Ferglurom se prezinta sub forma de lichid limpede, siropos, de culoare galben-brun, cu miros de caramel si gust dulce-aromat.

Cutie cu un flacon din sticla bruna a 30 ml picaturi orale, solutie, prevazut cu picurator

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofatul Tautu nr. 99, sector 3, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2009

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului