Litera F

#prospect #medicament

Femoden (femovan), drajeuri

Prospect Femoden (femovan), drajeuri

Ce este Femoden si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Femoden este un contraceptiv oral combinat (COC). Fiecare drajeu contine, in cantitati mici, doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt reprezentati de gestoden (un progesteron) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni continute, Femoden este considerat un contraceptiv oral microdozat. Deoarece toate drajeurile din cutie contin aceiasi hormoni in aceleasi doze, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

Pentru ce este utilizat Femoden?
Femoden se utilizeaza pentru prevenirea sarcinii.
Contraceptivele orale reprezinta o metoda foarte eficienta de planificare a sarcinii. Daca sunt corect administrate (fara „drajeuri uitate”), posibilitatea de aparitie a sarcinii este foarte mica.

Mod de administrare

Cand si cum se administreaza drajeurile?
Ambalajul de Femoden contine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie luat. Luati drajeul la aproximativ aceiasi ora in fiecare zi, cu cantitatea necesara de lichide. Urmati directia indicata de sageti pana cand luati toate cele 21 drajeuri. in cursul urmatoarelor 7 zile nu veti lua nici un drajeu. in timpul acestor sapte zile ar trebui sa apara sangerarea menstruala (sangerare adevarata). De obicei, aceasta va incepe in ziua 2 – 3 dupa administrarea ultimului drajeu de Femoden. Veti incepe administrarea urmatorului pachet in a 8-a zi, chiar daca menstruatia continua. Aceasta inseamna ca mereu veti incepe o noua cutie in aceiasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca veti prezenta sangerarea menstruala cam in aceleasi zile, in fiecare luna.

Inceperea utilizarii Femoden

-Cand nu au fost utilizate contraceptive hormonale in ultima luna.
incepeti administrarea Femoden in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale. Luati un drajeu care corespunde marcajului zilei din saptamana, in care va gasiti. De exemplu, daca ciclul dumneavoastra menstrual incepe intr-o zi de Vineri, luati un drajeu marcat cu Vineri. Apoi luati drajeurile in ordinea zilelor. Femoden intra in actiune imediat, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.
Puteti incepe si in zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastra menstrual, dar in acest caz asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor in timpul primului ciclu.

- Cand se efectueaza transferul de la alt COC
Puteti incepe sa utilizati Femoden in ziua care urmeaza administrarii ultimului drajeu din cutia cu COC actual (inseamna ca nu va exista o perioada in care sa nu luati drajeuri). Daca COC actual contine si drajeuri inactive, puteti incepe Femoden in ziua care urmeaza ultimei administrari a unui drajeu activ (daca nu sunteti sigura care este aceasta, adresati – va medicului dumneavoastra sau farmacistului). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu decat ziua care urmeaza perioadei in care nu se administreaza drajeuri corespunzatoare tratamentului cu COC actuala (sau ziua care urmeaza ultimului drajeu inactiv al COC actual). Daca urmati aceste instructiuni, nu este necesar sa mai utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

- Cand se efectueaza transferul de la alt contraceptiv oral (CO)care contine numai progesteron
Puteti intrerupe administrarea CO cu progesteron oricand si puteti incepe sa utilizati Femoden in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Dar asigurati – va ca folositi si o metoda contraceptiva suplimentara (o metoda tip bariera) in cursul primelor 7 zile de administrare a drajeurilor, daca intretineti rapoarte sexuale.

- Cand se efectueaza transferul de la un contraceptiv injectabil, un implant sau un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progesteron.
incepeti administrarea Femoden in ziua in care ar fi trebuit sa faceti urmatoarea injectie sau in ziua in care este indepartat implantul sau DIU. insa trebuie sa va asigurati ca folositi si o metoda contraceptiva suplimentara (o metoda tip bariera) in cursul primelor 7 zile de administrare a drajeurilor, daca intretineti rapoarte sexuale.

Dupa nastere
Daca tocmai ati nascut, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala, inainte de a incepe administrarea Femoden. Uneori se poate incepe mai devreme. intrebati medicul dumneavoastra.

Daca alaptati si vreti sa utilizati Femoden, intrebati medicul dumneavoastra.
Dupa o intrerupere de sarcina sau un avort
Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Daca se administreaza prea multe drajeuri de Femoden (supradozaj)
Nu exista raportari de reactii adverse grave datorate utilizarii excesive de drajeuri de Femoden. Daca ati luat mai multe drajeuri odata, puteti prezenta greata, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a luat Femoden, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Cand doriti sa intrerupeti administrarea Femoden
Puteti intrerupe administrarea Femoden oricand doriti. Daca intrerupeti administrarea deoarece doriti sa ramaneti insarcinata, in general se recomanda sa asteptati aparitia primei menstruatii naturale inainte de a incerca sa ramaneti gravida. Acest lucru va ajuta sa calculati data conceptiei.
Daca nu doriti sa ramaneti insarcinata, cereti sfatul medicului dumneavoastra in privinta altor metode de contraceptie.

CE TREBUIE FACUT DACA...........

...uitati sa luati drajeurile
Daca ati intarziat mai putin de 12 ore administrarea unui drajeu, siguranta Femoden se mentine. Luati drajeul cat mai repede posibil dupa ce va amintiti si luati urmatoarele drajeuri la momentul obisnuit.
Daca ati intarziat mai mult de 12 ore administrarea unui drajeu, siguranta Femoden poate scadea. Cu cat uitati mai multe drajeuri consecutive, cu atat este mai mare riscul de scadere a efectului contraceptiv. Exista in special un risc mai mare de aparitie a sarcinii daca uitati drajeurile de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Asadar, trebuie sa urmati regulile de mai jos (a se vedea si graficul de mai jos).

Mai mult de un drajeu uitat dintr-un pachet

Un drajeu uitat in saptamana 1
Luati drajeul de care ati uitat cat mai repede dupa ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa luati doua drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la momentele stabilite. Folositi metode contraceptive suplimentare (metode de tip bariera) pentru urmatoarele 7 zile.
Daca ati intretinut raporturi sexuale in saptamana dinaintea drajeului uitat, este posibil sa ramaneti insarcinata. Asadar, informati imediat medicul dumneavoastra.

Un drajeu uitat in saptamana 2
Luati drajeul de care ati uitat cat mai repede dupa ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa luati doua drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la momentele stabilite. Eficienta Femoden se mentine. Nu este necesar sa folositi metode contraceptive suplimentare.

Un drajeu uitat in saptamana 3
Aveti la dispozitie una dintre variantele de mai jos, fara sa fie nevoie de metode contraceptive suplimentare.

1. Luati drajeul de care ati uitat cat mai repede dupa ce va amintiti (chiar daca aceasta inseamna sa luati doua drajeuri odata) si luati urmatoarele drajeuri la momentele stabilite. incepeti urmatoarea cutie imediat dupa terminarea cutiei prezente, astfel incat sa nu existe nici un interval de timp intre cele doua cutii. Este posibil sa nu aveti nici o sangerare adevarata pana la terminarea celei de-a doua cutii, insa puteti prezenta sangerari punctiforme sau minime in zilele in care luati drajeurile.
sau
2. Intrerupeti administrarea drajeurilor din cutia curenta, asteptati o perioada de 7 zile sau mai putin fara sa luati drajeuri, (se numara si ziua in care ati uitat drajeul) si continuati cu urmatoarea cutie. Daca urmati aceasta metoda, puteti intotdeauna incepe urmatoarea cutie in aceiasi zi a saptamanii in care o faceati de obicei.

Daca ati uitat sa luati drajeuri dintr-un pachet si nu prezentati urmatoarea menstruatie in perioada fara administrare de drajeuri, este posibil sa fiti insarcinata. Adresati – va medicului dumneavoastra inainte de a incepe urmatoarea cutie.

CE TREBUIE FACUT DACA...........

....aveti tulburari gastro - intestinale (de exemplu varsaturi, diaree severa)
Daca aveti varsaturi sau diaree severa, componentele active continute de drajeul dumneavoastra de Femoden pot sa nu se absoarba complet.
Daca varsaturile apar in decurs de 3 - 4 ore de la administrarea drajeului, acest fapt este echivalent cu uitarea drajeului. Asadar, trebuie sa urmati indicatiile in cazul drajeului uitat. Daca aveti diaree severa, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

....vreti sa amanati o menstruatie
Puteti sa va amanati o menstruatie daca incepeti urmatoarea cutie de Femoden imediat dupa terminarea cutiei curente. Puteti continua aceasta cutie cat timp doriti, pana la terminarea acesteia. Cand doriti sa apara menstruatia, intrerupeti administrarea drajeurilor. in timpul utilizarii celei de-a doua cutii, este posibil sa prezentati sangerari minime sau importante in zilele in care luati drajeuri. incepeti urmatoarea cutie dupa perioada obisnuita fara drajeuri, de 7 zile.

....vreti sa schimbati ziua de incepere a menstruatiei
Daca luati drajeurile conform instructiunilor, veti avea menstruatie cam in aceiasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa modificati aceasta zi, scurtati (niciodata nu lungiti) urmatoarea perioada fara administrare de drajeuri. De exemplu, daca de obicei menstruatia incepe intr-o Vineri si pe viitor ati dori sa inceapa intr-o Marti (cu 3 zile mai devreme), trebuie ca acum sa incepeti cutia cu trei zile mai devreme ca de obicei. Daca va veti scurta foarte mult perioada fara administrare de drajeuri (de exemplu 3 zile sau mai putin), este posibil sa nu prezentati menstruatie in timpul pauzei. Este posibil sa prezentati sangerari minime sau importante in timpul administrarii urmatoarei cutii.

....prezentati sangerare neprevazuta
In cazul tuturor COC, in timpul primelor luni, puteti prezenta sangerari vaginale neregulate (minime sau importante) intre menstruatii. Poate fi necesar sa utilizati tampoane sanitare, insa trebuie sa continuati sa luati drajeurile ca de obicei. Sangerarea vaginala neregulata se opreste de obicei dupa ce organismul dumneavoastra se obisnuieste cu COC (de obicei dupa aproximativ trei cicluri de administrarea a drajeurilor). Daca insa aceasta continua, se agraveaza sau reincepe, spuneti medicului dumneavoastra.

....nu ati avut o menstruatie
Daca ati luat toate drajeurile la timp, nu ati prezentat varsaturi, nici nu ati avut diaree severa sau ati utilizat alte medicamente, este foarte putin probabil sa fiti insarcinata. Continuati sa luati Femoden ca de obicei.

Daca nu ati avut menstruatie de doua ori la rand, este posibil sa fiti insarcinata.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti urmatoarea cutie de Femoden pana cand medicul dumneavoastra nu a verificat ca nu sunteti insarcinata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa utilizati Femoden daca aveti una dintre afectiunile enumerate mai jos. Daca oricare dintre acestea este prezenta in cazul dumneavoastra, informati medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Femoden. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de COC sau o alta metoda, total diferita (nehormonala), de planificare a sarcinii.
- Daca suferiti sau daca ati suferit vreodata o boala care afecteaza circulatia sanguina: in special acele afectiuni legate de tromboza (formarea unui cheag de sange) in vasele de sange de la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamanilor (trombembolism pulmonar), inimii (accident coronarian acut cunoscut sub numele de atac de cord), sau ale altor parti ale organismului.
- Daca suferiti sau daca ati suferit vreodata un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sange sau ruperea unui vas de sange in creier).
- Daca suferiti sau daca ati suferit vreodata o afectiune care ar putea reprezenta primul semn al unui accident coronarian acut (ca de exemplu angina pectorala sau dureri in piept) sau al unui accident vascular cerebral (ca de exemplu un atac ischemic tranzitor sau un accident vascular mic reversibil).
- Daca prezentati antecedente de migrena acompaniata, de exemplu de simptome vizuale, dificultate de vorbire sau slabiciune sau amorteala oriunde in organism.
- Daca prezentati diabet zaharat cu afectarea vaselor de sange.
- Daca suferiti sau daca ati suferit vreodata de pancreatita (o inflamatie a pancreasului) asociata cu nivele crescute de substante grasoase in sange.
- Daca prezentati icter (ingalbenirea pielii) sau o boala hepatica grava.
- Daca prezentati sau daca ati prezentat vreodata un cancer care ar putea avansa sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de san sau de organe genitale).
- Daca prezentati sau daca ati prezentat vreodata o tumora hepatica benigna sau maligna.
- Daca prezentati orice fel de sangerare vaginala neexplicata.
- Daca sunteti sau considerati ca ati putea fi insarcinata.
- Daca prezentati hipersensibilitate (alergie) la etinilestradiol sau gestoden sau la oricare dintre componentele Femoden.

Daca oricare dintre aceste afectiuni apare pentru prima data in timpul utilizarii Femoden, incetati imediat administrarea acesteia si adresati - va medicului dumneavoastra. intre timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale.

Observatii generale
In acest prospect sunt descrise cateva situatii in care trebuie sa intrerupeti administrarea Femoden sau in care eficacitatea Femoden poate fi scazuta. In aceste situatii trebuie sa evitati contactul sexual sau trebuie sa luati masuri contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu utilizarea prezervativului sau a altei metode tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau a temperaturii. Aceste metode nu prezinta siguranta, deoarece COC afecteaza modificarile obisnuite care apar in timpul ciclului menstrual, ale temperaturii si ale mucusului cervical.

Femoden, ca toate contraceptivele orale, nu ofera protectie impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a oricarei alte boli cu transmitere sexuala.

Inainte de a incepe sa utilizati Femoden
Daca Femoden este utilizat in prezenta oricareia dintre afectiunile enumerate mai jos, s-ar putea sa fie necesar sa fiti atent supravegheata. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. De aceea, daca oricare dintre aceste situatii sunt valabile in cazul dumneavoastra, comunicati acest lucru medicului inainte de a incepe administrarea Femoden.
- sunteti fumatoare;
- aveti diabet zaharat;
- sunteti supraponderala;
- aveti hipertensiune arteriala;
- aveti o afectiune valvulara cardiaca sau o anumita tulburare de ritm cardiac;
- aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
- aveti varice;
- un membru apropiat al familiei dumneavoastra a prezentat o tromboza, un atac de cord sau un accident vascular cerebral;
- aveti migrena;
- aveti epilepsie;
- dumneavoastra sau un membru apropiat din familia dumneavoastra ati avut sau aveti nivele sanguine crescute de colesterol sau trigliceride (substante grasoase);
- un membru apropiat al familiei dumneavoastra a prezentat un cancer de san;
- aveti o afectiune hepatica sau biliara;
- aveti boala Crohn sau rectocolita ulcero – hemoragica (boala inflamatorie intestinala cronica);
- aveti lupus eritematos sistemic (LES, o afectiune care afecteaza pielea intregului organism);
- aveti sindrom hemolitic uremic (SHU, o afectiune a coagularii sangelui care determina insuficienta renala);
- aveti anemie drepanocitara;
- aveti o afectiune care a aparut pentru prima data sau care s-a agravat in timpul sarcinii sau a utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala metabolica denumita porfirie, o boala de piele denumita herpes gestational, o boala neurologica denumita coree Sydenham);
- aveti sau ati avut cloasma (zone de pigmentare galbui – maronii ale pielii, in special la nivelul fetei); in acest caz evitati expunerea excesiva la soare sau la radiatiile ultraviolete.
Daca oricare dintre afectiunile de mai sus apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza in timpul utilizarii Femoden, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Femoden si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange care poate astupa un vas de sange.
Tromboza apare uneori la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag scapa din vasul in care s-a format, poate ajunge si poate bloca arterele din plamani, determinand asa – numitul trombembolism pulmonar. Tromboza venoasa profunda apare rar. Riscul de trombembolism venos este cel mai crescut in timpul primului an de utilizare a Femoden.
Tromboembolismul venos poate aparea chiar daca utilizati sau nu Femoden. Poate aparea si in caz de sarcina. Riscul este mai ridicat pentru utilizatoarele de Femoden decat pentru femeile care nu utilizeaza Femoden, insa nu este la fel de mare ca riscul existent in timpul sarcinii.

Foarte rar, cheagurile pot aparea si in vasele de sange ale inimii (determinand aparitia unui accident coronarian acut) sau in creier (determinand aparitia unui accident vascular cerebral). Extrem de rar, cheagurile pot aparea in ficat, intestin, rinichi sau ochi.

In foarte putine cazuri, tromboza poate determina invaliditate permanenta grava sau poate fi chiar letala.
Riscul de a suferi accident coronarian acut sau un accident vascular cerebral creste pe masura ce inaintati in varsta. Creste, de asemenea, cu cat fumati mai mult. Daca utilizati Femoden, ar trebui sa renuntati la fumat, mai ales daca sunteti in varsta de peste 35 ani.
Daca in timpul utilizarii Femoden dezvoltati hipertensiune arteriala, este posibil sa vi se recomande intreruperea utilizarii acestuia.

Riscul de a suferi tromboza venoasa profunda este crescut temporar ca rezultat al unei interventii chirurgicale sau al unei imobilizari (de exemplu atunci cand aveti unul sau amandoua picioarele in gips sau in atele). Pentru femeile care utilizeaza Femoden, riscul poate fi chiar mai mare. Comunicati la timp medicului ca utilizati Femoden, inainte de o internare sau interventie chirurgicala planificata. Medicul va poate recomanda sa intrerupeti administrarea Femoden cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala sau in momentul imobilizarii. Medicul va va spune si cand veti putea relua utilizarea Femoden, dupa ce va veti reveni.

Daca observati posibile semne de tromboza, intrerupeti administrarea Femoden si adresati – va imediat medicului.

Femoden si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale decat la femeile de aceiasi varsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta usoara crestere a numarului de cancere de san diagnosticate dispare treptat in cursul primilor 10 ani de la intreruperea administrarii contraceptivului oral. Nu se stie daca aceata diferenta este determinata de catre contraceptivul oral. Este posibil ca femeile utilizatoare sa fi fost examinate mai frecvent, astfel incat cancerul de san sa fi fost descoperit mai devreme.

La utilizatoarele de contraceptive orale, au fost raportate, in cazuri rare, tumori hepatice benigne si, mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot provoca hemoragii interne. in caz ca prezentati dureri intrabdominale severe, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este reprezentat de infectia persistenta cu virusul papilomatos uman. Unele studii clinice au indicat ca utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale poate contribui suplimentar la acest risc crescut, insa exista inca controverse privind masura in care aceasta descoperire poate fi atribuita altor factori, ca de exemplu screeningul cervical si comportamentul sexual, incluzand utilizarea anticonceptionalelor tip bariera.

Interactiuni medicamentoase

Anumite medicamente pot impiedica actiunea adecvata a Femoden. Acestea sunt reprezentate de medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramatul, felbamatul), tuberculozei (de exemplu rifampicina, rifabutina) si infectiilor HIV (de exemplu ritonavir); antibioticele (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvina) utilizate pentru tratamentul altor boli infectioase; si produsele care contin sunatoare (utilizata in primul rand pentru tratamentul depresiei). Femoden poate interfera si cu actiunea altor medicamente.

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau daca ati utilizat recent alte medicamente sau produse din plante, chiar si dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, informati medicul sau stomatologul care va prescrie un alt medicament (sau farmacistul care il elibereaza), ca utilizati Femoden. Acestia va pot spune daca trebuie sa luati masuri suplimentare contraceptive, si daca este cazul, pentru cat timp.

Cand trebuie sa va adresati medicului?
Controale regulate
In cazul in care utilizati Femoden, medicul dumneavoastra va va cere sa veniti la controale regulate.
Adresati – va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca:
- observati o modificare a starii dumneavoastra de sanatate, in special daca implica oricare dintre problemele mentionate in acest prospect;
- simtiti un nodul la nivelul sanilor;
- veti utiliza alte medicamente;
- urmeaza sa fiti imobilizata sau sa suferiti o interventie chirurgicala (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamani inainte);
- prezentati o sangerare vaginala neobisnuita, importanta;
- ati uitat sa luati drajeurile pentru prima saptamana si ati prezentat un raport sexual in cele sapte zile anterioare;
- prezentati diaree severa;
- nu ati avut menstruatie de doua ori la rand sau banuiti ca sunteti insarcinata (nu incepeti urmatoarea cutie decat daca vi se recomanda de catre medicul dumneavoastra).
intrerupeti administrarea drajeurilor si adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati posibile semne de tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral:
- tuse neobisnuita;
- durere intensa in piept care poate ajunge pana in bratul stang;
- dificultati la respiratie;
- cefalee sau migrena neobisnuite, intense sau prelungite;
- pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
- dificultate sau incapacitate de a vorbi;
- modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului;
- ameteli sau lesin;
- slabiciune sau amorteala oriunde in corp;
- dureri intense in abdomen;
- durere intensa sau umflare a oricaruia dintre membrele inferioare.

Situatiile si simptomele descrise mai sus sunt abordate si explicate mai amanuntit in alta sectiune a acestui prospect.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Femoden nu trebuie utilizat de catre femeile insarcinate sau care considera ca ar putea fi insarcinate. Daca banuiti ca sunteti insarcinata in timp ce utilizati deja Femoden, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Alaptarea
In general, nu se recomanda utilizarea Femoden pe perioada alaptarii. Daca doriti sa luati Femoden in timpul alaptarii, va rugam sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au observat efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca orice medicament, Femoden poate prezenta reactii adverse.
Anuntati medicul daca observati orice fel de reactie adversa, mai ales daca aceasta este grava sau persistenta sau daca reprezinta o modificare a starii dumneavoastra de sanatate care considerati ca a fost produsa de catre Femoden.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa cititi aceste sectiuni si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra atunci cand acest lucru este necesar.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre utilizatoarele Femoden, desi ar putea sa nu fie provocate de catre Femoden. Aceste reactii adverse ar putea aparea in primele luni de utilizare a Femoden si de obicei se reduc cu timpul.

Clasificare pe sisteme si organe
Frecvente (≥ 1/100)
Putin frecvente (≥ 1/1000 si <1/100)
Rare (< 1/1000)

Tulburari oculare
Rare: intoleranta la lentilele de contact

Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata, dureri abdominale
Putin frecvente: varsaturi, diaree.

Tulburari ale sistemului imun
Rare: hipersensibilitate.

Investigatii
Frecvente: crestere in greutate
Rare: scadere in greutate.

Tulburari metabolice si ale starii de nutritie
Putin frecvente: retentie de lichide.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee
Putin frecvente: migrena.

Tulburari psihiatrice
Frecvente: Dispozitie depresiva, modificarea starii de dispozitie
Putin frecvente: scaderea libidoului
Rare: cresterea libidoului.

Tulburari ale aparatului reproducator si ale sanului
Frecvente: Durere, sensibilitate la nivelul sanilor,
Putin frecvente: hipertrofie mamara
Rare: secretii vaginale, secretii mamelonare.

Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat
Putin frevente: rash, urticarie
Rare: eritem nodos, eritem multiform.

Daca observati alte reactii adverse, care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam sa va informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Mai multe informatii despre Femoden
Contraceptivele orale combinate pot prezenta si alte beneficii medicale, in afara celor contraceptive.
Ciclul dumneavoastra menstrual ar putea fi mai scurt si mai putin intens. Drept consecinta, riscul de anemie ar putea fi mai scazut. Durerile menstruale ar putea deveni mai putin intense sau pot disparea complet.

In plus, la utilizatoarele de COC continand 50 micrograme de etinilestradiol (macrodozate), s-a raportat ca anumite afectiuni grave apar mai putin frecvent. Aceste afectiuni sunt reprezentate de tumori mamare benigne, chisturi ovariene, infectii pelvine (boala inflamatorie pelvina sau BIP), sarcina ectopica (sarcina in care embrionul se implanteaza in afara uterului) si cancerul de endometru (epiteliul care tapeteaza uterul) si de ovare. Acest fapt ar putea fi valabil si pentru COC microdozate, insa pana acum exista confirmare numai pentru cancerul endometrial si ovarian.

Cum se pastreaza Femoden

A nu se lasa la indemana copiilor.
A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt reprezentate de etinilestradiol (0,03 mg) si gestoden (0,075 mg).
Celelalte ingrediente sunt : nucleu - lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K 25, edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu; strat de drajefiere - zahar, povidona K 90, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceara montanglicol, apa purificata.

Fabricant

Schering AG, Germania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

Schering AG,
Mullerstrasse 178, D13342 Berlin, Germania

Data ultimei verificari a prospectului - Iulie, 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea