Escapelle, comprimate

Prospect Escapelle, comprimate

Ce este Escapelle, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Oral: contraceptia de urgenta in primele 72 ore dupa un contact sexual neprotejat sau in caz de ineficacitate a unei metode contraceptive.

Intrauterin: contraceptie, menoragie idiopatica, profilaxia hiperplaziei endometriale in timpul tratamentului cu estrogeni.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigura.

Utilizarea la copii si adolescenti
Acest medicament nu este recomandat la copii. Daca aveti sub 16 ani, trebuie sa va prezentati la medicul dumneavoastra sau la cabinetul de planificare familiala pentru a primi contraceptie de urgenta.

Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferinta in interval de pana la 12 ore si nu mai mare de 72 ore (3 zile) dupa ce ati avut contact sexual neprotejat. Comprimatul actioneaza cu atat mai eficient cu cat il luati mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Escapelle poate fi luat in orice moment al ciclului menstrual presupunand ca nu sunteti deja gravida sau va ganditi ca ati putea fi gravida. Nu mestecati comprimatul, ci inghititi-l intreg, cu apa. Nu intarziati administrarea comprimatului.

Daca utilizati deja o metoda regulata de contraceptie, cum ar fi pilula contraceptiva, puteti continua sa luati contraceptivul in mod regulat.

Daca dupa ce ati luat Escapelle a avut loc un alt contact sexual neprotejat (daca acest lucru se intampla in cadrul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc de sarcina.

Durata tratamentului
Trebuie sa utilizati Escapelle doar in cazuri de urgenta si nu ca o metoda contraceptiva obisnuita. Daca Escapelle este utilizat mai mult decat o data in timpul unui ciclu menstrual, este mai putin sigur si mai probabil sa perturbe ciclul dumneavoastra menstrual.

Escapelle nu actioneaza ca metodele obisnuite de contraceptie. Medicul dumneavoastra va poate spune despre metodele de contraceptie pe termen lung care sunt mult mai eficiente in a preveni o sarcina nedorita.

Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsaturi)
Daca va este rau (varsaturi) in primele trei ore dupa administrarea comprimatului, trebuie sa luati imediat alt comprimat. Trebuie sa contactati imediat farmacistul pentru un alt comprimat.

Dupa ce ati luat Escapelle
Dupa ce ati luat Escapelle, daca doriti sa aveti contact sexual si nu folositi pilule contraceptive, este bine sa folositi prezervative sau diafragma si spermicide pana la urmatoarea menstruatie.

Acestea sunt necesare, deoarece Escapelle nu isi va face efectul daca aveti contact sexual neprotejat repetat, inainte de aparitia urmatorului ciclu.

Se recomanda sa va programati un consult medical la aproximativ trei saptamani dupa ce ati luat Escapelle, pentru a va asigura ca medicamentul si-a facut efectul. Daca ciclul va intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va contactati medicul cat mai curand posibil.

Daca ati ramas gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa va adresati medicului. Medicul dumneavoastra va poate sfatui asupra altor metode de contraceptie pe termen mai lung care sunt mult mai eficiente in prevenirea sarcinii.

Daca veti continua sa utilizati contraceptia hormonala in mod regulat, cu pilulele contraceptive, si nu aveti sangerari in perioada de pauza de administrare, adresati-va medicul pentru a va asigura ca nu sunteti insarcinata.

Urmatorul ciclu menstrual dupa ce ati luat Escapelle
Dupa utilizarea Escapelle, ciclul dumneavoastra este de obicei normal si va incepe in ziua obisnuita;
cu toate acestea, uneori va fi cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu. Daca ciclul dumneavoastra
intarzie cu mai mult de 5 zile fata de data prevazuta, apare o sangerare „anormala” in aceasta perioada sau credeti ca ati putea fi gravida, trebuie sa faceti un test de sarcina pentru a vedea daca sunteti gravida.

Daca luati mai mult Escapelle decat trebuie
Desi nu exista date despre reactii adverse grave care sa provina din administrarea mai multor comprimate odata, este posibil sa nu va simtiti bine, chiar sa va fie rau (sa aveti varsaturi), sau sa aveti sangerari vaginale. Trebuie sa va adresati farmacistului, medicului dumneavoastra, asistentei sau cabinetului de planificare familiala, pentru asistenta medicala, in special daca ati avut varsaturi, deoarece este posibil ca medicamentul sa nu fi actionat adecvat.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la produs; sarcina sau suspiciune de sarcina; inflamatii pelvine; infectii genitale; endometrita postpartum; avort septic in ultimele 3 luni; cervicita; cancer cervical, de san sau uterin; hemoragie uterina; anomalii uterine congenitale sau dobandite incluzand fibroame care deformeaza cavitatea uterina; conditii asociate cu cresterea sensibilitatii la infectii; afectiuni hepatice acute sau
tumori hepatice, afectiuni renale.

Oral: Prudenta in astm, IC, HTA, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala; voma sau diaree. Asocierea cu ampicilina, rifampicina, tetracicline, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, barbiturice si fenilbutazona.

Intrauterin: Prudenta in ischemie cerebrala trecatoare; cefalee foarte severa; icter; cresterea marcata a TA; neoplasm hormono-dependent, incluzand cancerul de san; risc crescut de tromboembolie venoasa; afectiuni cardiace congenitale sau valvulare cu risc de endocardita infectioasa; alaptare.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Medicamentele enumerate mai jos pot impiedica Escapelle sa actioneze normal:

- barbiturice si alte medicamente folosite in tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidona, fenitoina si carbamazepina);

- medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei (de exemplu: rifampicina, rifabutina);

- medicamente utilizate in tratamentul infectiei HIV (ritonavir, efavirenz);

- un medicament folosit pentru a trata infectiile fungice (griseofulvina);

- produse din plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum);

- un medicament numit ciclosporina (suprima sistemul imunitar).

Cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a utiliza Escapelle daca utilizati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti deja gravida.
Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este foarte important sa va adresati medicului dumneavoastra. Nu exista dovezi ca Escapelle va dauna copilului ce se dezvolta in uterul dumneavoastra, daca utilizati Escapelle asa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate va dori sa verifice daca acea sarcina este extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Aceasta atentionare este deosebit de importanta daca aveti o durere abdominala severa dupa ce ati luat Escapelle sau daca ati mai avut anterior o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau boala inflamatorie pelvina.

Alaptarea
Cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament pot aparea in laptele matern. Se considera ca aceste cantitati nu sunt daunatoare copilului, insa pentru mai multa siguranta, puteti lua comprimatul imediat dupa ce alaptati si sa evitati apoi alaptarea pentru cel putin 8 ore dupa ce ati luat comprimatul. in acest fel, luati comprimatul cu mult inainte de urmatoarea masa si reduceti cantitatea de substanta activa pe care copilul dumneavoastra ar putea sa o preia din laptele matern.

Fertilitatea
Escapelle creste posibilitatea dereglarilor de ciclu menstrual care pot determina, uneori, aparitia ovulatiei mai devreme sau mai tarziu. Aceste schimbari pot determina modificarea perioadei fertile; cu toate acestea, nu exista date pe termen lung cu privire la fertilitate.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Escapelle contine lactoza.

In caz de intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat Escapelle contine si lactoza monohidrat 142,5 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

- Stare de rau (greata)

- Unele sangerari neregulate pana la urmatoarea menstruatie

- Dureri de burta

- Oboseala

- Dureri de cap.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

- Stare de rau (varsaturi). Daca va este rau cititi capitolul „Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsaturi)”.

- Ciclul dumneavoastra poate fi diferit. Cele mai multe femei au un ciclu normal la momentul obisnuit, dar unele pot avea menstruatia mai tarziu sau mai devreme decat momentul obisnuit.

- Sangerari neregulate sau sangerari in picaturi pana la urmatorul ciclu.

- Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.

- Sensibilitate la nivelul sanilor, diaree, sa va simtiti ametita dupa ce ati luat acest medicament.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):

- Eruptie trecatoare pe pieleurticarie

- mancarimi

- umflare a fete

- durere pelvina

- dureri in timpul sangerarii menstruale

- durere abdominala.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Escapelle

Nu lasati acest medicament la indemana copiilor.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Astfel, veti ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este levonorgestrelul. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 1,5 mg.

Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de
magneziu, talc, amidon de porumb, lactoza monohidrat.

Ambalaj

Comprimate rotunde, plate, de culoare aproape alba, cu diametrul de aproximativ 8 mm, inscriptionate cu ,,G00” pe una din fete. Cutie cu un blister din PVC/Al a un comprimat.

Fabricantul

Gedeon Richter Plc.
Gyomroi ut 19-21
H-1103 Budapesta, Ungaria

Acest prospect a fost revizuit in Mai 2015.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului