Distonocalm, comprimate filmate

Prospect Distonocalm, comprimate filmate

Ce este Distonocalm si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Propranololul are actiune beta-adrenolitica, inlaturand efectele datorate activarii beta-receptorilor adrenergici. Substanta este activa mai ales in tulburarile cardiovasculare care apar la bolnavi cu hipertonie simpatica. Prin acelasi mecanism are actiune inhibitoare asupra sistemului nervos central. Alcaloizii din secara comuta au actiune simpatolitica centrala iar in periferie blocheaza receptorii-adrenergici. In asociere cu propranololul realizeaza o diminuare globala a nivelului functional al sistemului simpatic. Sulfatul de atropina are efecte parasimpatolitice diminuand sau inlaturand tulburarile care apar in cazul cresterii tonusului functional parasimpatic. Aceste efecte se manifesta mai ales asupra aparatelor digestiv, respirator si excretor, la nivelul carora parasimpaticul are actiune activatoare. Amobarbitalul este un barbituric cu actiune de durata medie metabolizat in proportii mari de enzimele sistemului oxidazic microzomal hepatic si care nu produce efecte reziduale. Substanta are efecte inhibitoare proprii asupra sistemului nervos vegetativ si potenteaza actiunile asocierii medicamentoase din Distonocalm.
Distonii neuro-vegetative cu manifestari digestive (dureri abdominale, difuze sau localizate, senzatie de balonare sau greutate epigastrica, arsuri epigastrice, greturi, varsaturi,tulburari ale tranzitului intestinal), cu manifestari cardiovasculare (tahicardie, extrasistole, palpitatii, puls labil, crize de vasoconstrictie sau vasodilatatie cu senzatie de valuri de caldura, transpiratie, ameteli, extremitati reci, parestezii etc.). Tulburari neurovegetative din nevroza astenica, climacteriu, hipertiroidism, hipertensiune arteriala in stadiu incipient.

Mod de administrare

Adulti : cate 1 comprimat de 2-4 ori pe zi. Administrarea se va face cu 30-60 de minute inainte sau cu 2-3 ore dupa masa, in serii de cate 15-20 zile pe luna.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Glaucom, sarcina,insuficienta cardiaca, ileus, astm bronsic, bradicardie sinusala.

Precautii

Atropina: se administreaza cu prudenta la copii si varstnici care sunt susceptibili la reactii adverse, iar la pacientii cu miastenia gravis numai daca este necesara reducerea reactiilor adverse muscarinice ale unui agent anticolinesterazic. La pacientii cu colita ulcerativa administrarea de atropina poate duce la ileus sau megacolon. Se administreaza cu prudenta (in special la copii) cand temperatura mediului este mare (risc de hiperpirexie). Medicamentul trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu sindrom Down si la cei cu albinism.

Ergotonul se administreaza cu prudenta la pacientii cu anemie sau hipertiroidism sever datorita agravarii simptomelor cardiovasculare. Poate sa apara dependenta si dupa doze obisnuite. Ergotonul poate produce crize acute la pacientii cu porfirie. Propranololul se administreaza cu prudenta in acidoza metabolica, insuficienta cardiaca, blocuri partiale si nu se administreaza la pacientii cu feocromocitom fara administrarea concomitenta de blocante ale alfa-adrenoreceptorilor. Poate masca simptomele din hipertiroidism si simptomele de avertizare ale hipoglicemiei. Poate evidentia simptomele din miastenia gravis si agrava psoriazisul. Pacientii varstnici nu raspund la fel de bine la tratament ca cei tineri. Doza trebuie redusa la pacientii cu boli renale si hepatice. Scade secretia lacrimala, iar varstnicii au risc de anestezie corneana.

Amobarbitalul se va evita la pacienti varstnici si debilitati, la copii si la cei cu depresie. Se administreaza cu prudenta la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica, forme moderate. Se administreaza cu prudenta la pacientii cu durere si numai daca se administreaza concomitent un analgezic (poate produce o reactie excitatorie paradoxala). Nu se administreaza la pacientii cu porfirie acuta, deoarece a fost asociat cu crizele acute.

Siguranta si eficacitatea produsului nu au fost studiate la copii. Prin urmare, nu se recomanda administrarea produsului la aceasta grupa de populatie.

Interactiuni medicamentoase

Atropina

Efectul atropinei poate fi crescut prin administrarea concomitenta a unor medicamente cu proprietati antimuscarinice de tipul amantadinei, unele
antihistaminice, butirofenone, fenotiazine si antidepresive triciclice. Scaderea motilitatii gastrice produsa de atropina afecteaza absorbtia altor medicamente.

Ergoton

Efectul vasoconstrictor al ergotonului este potentat de agenti simpatomimetici de tipul adrenalinei.

Administrarea concomitenta de propranolol sau oxprenolol creste efectul
vasoconstrictor periferic si este necesara utilizarea cu precautie a acestora. Cafeina accelereaza absorbtia din tractul gastro-intestinal. Eritromicina, troleandomicina si dopamina potenteaza efectul ergotonului.

Prpopranolol

Interactiunile farmacodinamice ale propranololului sint reprezentate de modificarea actiunii terapeutice (efectul hipotensiv este antagonizat de antiinflamatoarele nesteroidiene) sau de cresterea toxicitatii produsului (in cazul administrarii concomitente cu blocante de calciu).

Interactiunile farmacocinetice ale propranololului nu sunt clinic semnificative datorita diferentelor mari intre indivizi si lipsei asocierii dintre concentratia plasmatica si efectul terapeutic si toxicitate. In cazul administrarii concomitente de adrenalina creste tensiunea arteriala datorita vasoconstrictiei alfa-mediate, urmata de bradicardie reflexa si uneori aritmie. Este inhibat si efectul bronhodilatator al adrenalinei. Propranololul inhiba raspunsul favorabil presor si bronhodilatator al adrenalinei daca este administrat in socul anafilactic. Eliminarea de propranolol este crescuta in cazul ingestiei de alcool etilic cu 8-12 ore inainte de administrare.

Biodisponibilitatea dupa administrarea orala a propranololului este variabila in cazul administrarii concomitente de hidroxid de aluminiu.

In cazul administrarii de warfarina efectul este potentat, prin inhibitia metabolizarii in ficat.

Concentratia plasmatica de propranolol este scazuta de barbiturice, rifampicina.

Poate inhiba metabolizarea diazepamului si a bromazepamului si poate scadea absorbtia alprazolamului.

Pot sa apara bradicardie, stop cardiac si fibrilatie ventriculara la pacientii care primesc amiodarona.

Diabeticii sub tratament cu insulina sau antidiabetice orale trebuie supravegheati datorita riscului crescut de reactii hipoglicemice.

Creste concentratia propranololui in cazul administrarii concomitente de blocante de calciu (diltiazem, verapamil, nicardipina), clorpromazina, cimetidina,
dextropropoxifen, flecainida, hidralazina, izoniazida, lidocaina, propafenona,chinidina.

Potenteaza bradicardia produsa de digoxin.

Creste efectul vasoconstrictor al alcaloizilor din ergot. Nicergolina creste efectul cardioinhibitor. Concentratia plasmatica de teofilina creste in cazul administrarii concomitente. Scade concentratia de triiodotironina in cazul administrarii concomitente de agenti tiroidieni.

Amobarbital

Efectul sedativ si deprimarea respiratorie produse de amobarbital pot fi crescute de administrarea concomitenta a altor medicamente cu proprietati antidepresive (in special trebuie evitat alcoolul etilic). Produce inductie enzimatica hepatica (si deci, creste rata de metabolizare si scade activitatea multor medicamente si substante endogene). Folosirea indelungata duce la inductia propriei metabolizari. Inhibitorii de monoaminooxidaza prelungesc efectul barbituricelor, probabil prin inhibitia propriei metabolizari.

Sarcina si alaptarea

Administrarea produsului este strict contraindicata in cursul sarcinii si alaptarii datorita numeroaselor reactii adverse ale componentelor produsului:

-atropina traverseaza bariera fetoplacentara;

-propranololul se excreta in lapte si poate produce la nou-nascut bradicardie, detresa respiratorie, hipoglicemie;

-ergotamina are actiune ocitocica marcata, de tip spastic si exista risc de ergotism si de influentare a secretiei lactate;

-amobarbitalul produce intoxicatie la nou-nascut, dependenta si simptome similare deficitului de vitamina K si determina risc de malformatii congenitale.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Avand in vedere ca amobarbitalul produce somnolenta, iar atropina poate determina tulburari de vedere si mers impleticit, nu se recomanda conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor in timpul tratamentului cu acest medicament.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine: propranolol 15 mg, sulfat de atropina 0,20 mg, ergoton 0,30 mg, amobarbital sodic 25 mg.

Ambalaj

Cutie cu un flacon de polietilena inchis cu dop cu compensator a 30 de comprimate filmate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea