Decanofort, fiole

Prospect Decanofort, fiole

Indicatii
Osteoporoza (senila sau iatrogena), stari de casexie si de denutritie la batrani, boli cronice debilitante, stare casectica prin boala canceroasa, urmari ale interventiilor chirurgicale majore, arsuri intinse, tratamentul cortizonic prelungit, radioterapie; anemii prin hipoplazie medulara; cancer mamar metastatic.

Doze si mod de administrare
Adulti- intramuscular 1-4 fiole (25-100 mg) la intervale de 3-4 saptamani, in cure de 6 injectii; in cancerul mamar metastatic si anemiile grave, cate 4-8 fiole saptamanal;
copii (peste 2 ani): 1-2 fiole la 3-4 saptamani.

Compozitie
1 ml solutie uleioasa contine 25 mg decanoat de nor-testosterona.

Actiune terapeutica
Steroid anabolizant, favorizeaza sinteza proteinelor; are actiune androgenica (relativ slaba) si proprietati antiestrogenice; stimuleaza hematopoieza; efectul se mentine timp indelungat (1-4 saptamani).

Farmacocinetica

Decanofort se absoarbe incet de la locul de administrare in sange, se metabolizeaza in ficat si se elimina prin urina.
Contraindicatii
Cancer si adenom de prostata, insuficienta hepatica, hepatita cronica sau recenta.

Masuri de precautie
Se utilizeaza la femei si copii numai cu indicatie medicala stricta si cu multa prudenta; atentie la bolnavii cu insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala, insuficienta renala, epilepsie. Nu se amesteca in seringa cu alte substante injectabile. Folosirea la sportivi este interzisa (reactie pozitiva la testele de control antidopaj).

Sarcina si alaptare
Nu se foloseste in timpul sarcinii, se evita in alaptare.

Interactiuni medicamentoase
Este incompatibil cu substante oxidante. Fenobarbitalul ii poate reduce efectele prin marirea metabolismului ca efect al inductiei enzimatice. Efectul hipo-glicemiant al insulinei si antidiabeticelor orale poate fi potentat.

Supradozare
Toxicitatea decanoatului de nortestosterona este redusa. Nu exista date referitoare la simptomele care ar putea aparea in caz de supradozare.

Reactii adverse
Dozele mari provoaca fenomene de virilizare la femei (in parte ireversibile), cresterea libidoului, inhibarea menstruatiei si disovulatie, inhibarea spermatogenezei, tulburari de crestere si dezvoltare sexuala la copii; uneori retentie hidrosalina (mai ales la malnutriti, anemici, in insuficienta cardiaca si renala); utilizat in cancerul mamar cu metastaze osoase, la femeie, poate fi cauza de hipercalcemie (se controleaza calciul seric si urinar), diminueaza toleranta la glucide, poate creste trigliceridele in sange.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare