Litera C

#prospect #medicament

Corlopam, solutie perfuzabila

Prospect Corlopam, solutie perfuzabila

Actiune terapeutica
Tratamentul urgentelor hipertensive. Vasodilatator cu actiune rapida; este agonist al receptorilor dopaminergici D1-like si al alfa 2-adrenergici. Determina vasodilatatie la nivelul arterelor periferice, arterelor coronare, renale, mezenterice; paturile vasculare nu raspund uniform. 
Eliminare: Aproximativ 5 min la cei cu hipertensiune usoara / moderata.
Concentratie plasmatica stabila: circa 20 min. Este metabolizat la nivel hepatic si este excretat in mare parte in urina.

Indicatii

Urgente hipertensive.

Mod de administrare

Perfuzie iv
Urgente hipertensive: Rata de perfuzie este individualizata, in functie de greutate corporala, de viteza si amploarea efectelor dorite. Dozele variaza de la 0,025 – 0,3 μg/kg/min pentru greutatea de 40 kg la 0,094– 1,13 μg/kg/min pentru greutatea de 150 kg.

Contraindicatii

Utilizarea impreuna cu beta-blocanti. Sensibilitate la sulfat.

Precautii
Utilizati cu precautie in timpul lactatiei si la cei cu glaucom sau hipertensiune intraoculara. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Nu administrati in bolus. Majoritatea efectelor determinate de perfuzie se obtin in 15 min. Doza initiala este ajustata la intervale de timp mai mari de 15 min (chiar mai mari atunci cand este atinsa TA dorita). Pentru ajustare, se recomanda cresteri de 0,05-0,1 μg/kg/min. In comparatie cu dozele mari (> 0,3 μg/kg/min), dozele initiale de 0,03-0,1 μg/kg/min se asociaza cu tahicardie reflexa mai puti importanta. Perfuzia poate fi intrerupta brusc sau treptat. Tranzitia la terapia PO se poate face in orice moment dupa ce TA a fost stabilizata prin perfuzie cu fenoldopam. Solutia diluata este stabila in prezenta luminii si a unei temperaturi de 24°C (sau mai scazuta). Aruncati orice solutie care nu a fost utilizata in 24 h.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati hipersensibilitatea la sulfati, prezenta glaucomului sau a hipertensiunii intraoculare. Monitorizati SV, ECG, electrolitii, testele functionale hepatice si renale. Cantariti pacientul. Revedeti medicamentele prescrise pentru a va asigura ca nu exista interactiuni nefavorabile. Evitati utilizarea beta-blocantilor. Evaluati afectiunile care ar fi putut determina hipertensiune; apreciati modificarea stilului de viata si continuati terapia pentru a controla TA. Testele de laborator: cresc creatinina, azotemia, glicemia, transaminazele, LDH. Hipokalemie.

Reactii adverse
Cardiovasculare: tahicardie, hipotensiune, modificari ST-T, hipotensiune ortostatica, extrasistole, palpitati, bradicardie, insuficienta cardiaca, boala cardiaca ischemica, infarct miocardic, angina pectorala.
Manifestari generale: cefalee, transpiratii, dureri toracice nespecifice, febra, crampe la nivelul membrelor.
SNC: nervozitate, anxietate, insomnie, ameteli.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, dureri abdominale sau distensie abdominala, diaree.
Respirator: dispnee, afectiuni ale tractului respirator superior.
Hematologic: leucocitoza, sangerari.
Diverse: reactii la locul injectarii, infectii de tract urinar, oligurie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare