Contiflo, capsule cu eliberare prelungita

Prospect Contiflo, capsule cu eliberare prelungita

Ce este Contiflo MR si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Contiflo MR contine substanta activa clorhidrat de tamsulosin. Tamsulosinul apartine unui grup de medicamente denumit blocanti selectivi ai receptorilor a -1. Blocantii selectivi ai receptorilor a -1 sunt utilizati pentru a trata hipertrofia benigna de prostata (BPH). BPH este termenul folosit pentru a descrie prostata marita (nu este cancer ), care poate aparea la majoritatea barbatilor in varsta. In timp, prostata marita poate presa uretra, lucru care face dificila golirea vezicii in timpul urinarii. Simptomele BPH includ trezitul in timpul noptii pentru a urina, senzatia de urinare mai frecventa, imposibilitatea de a urina sau de a intrerupe urinarea, scurgeri dupa urinare sau flux redus de urina. Simptomele BPH pot fi tratate cu diverse medicamente sau unii pacienti pot necesita indepartarea chirurgicala a prostatei.

Contiflo MR capsule este indicat in tratamentul simptomelor tractului urinar inferior asociate hiperplaziei benigne de prostata (HBP). Contiflo MR este indicat doar barbatilor.

Mod de administrare

Luati medicamentul asa cum v-a indicat medicul. Sa nu luati mai mult decat v-a prescris medicul. Verificati eticheta cu atentie pentru a sti cat trebuie sa luati si cat de des. Farmacistul sau medicul dumneavoastra poate sa va ajute daca nu sunteti sigur.

Tratamentul trebuie inceput cu 1 capsula de Contiflo MR o data pe zi.

Inghititi capsula cu un pahar cu apa. Nu striviti sau nu mestecati capsula. Pentru rezultate bune luati Contiflo MR capsule dupa micul dejun sau prima masa a zilei.

Pentru a va ajuta sa va reamintiti sa luati medicamentul, incercati sa va obisnuiti sa luati medicamentul la aceeasi ora in fiecare zi.

Luati medicamentul asa cum a fost prescris si cat timp a fost prescris, nu opriti administrarea chiar daca va simtiti mai bine deaorece simptomele pot reveni.

Daca aveti impresia ca efectul Contiflo MR este prea puternic sau prea slab vorbiti cu medicul sau farmacistul dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din CONTIFLO MR

Daca ati luat mai multe capsule decat trebuia adresati-va medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital imediat. Luati acest prospect sau cateva capsule cu dumneavoastra ca medicul sa stie ce medicament ati luat.

Daca uitati sa utilizati CONTIFLO MR

Daca uitati sa luati tamsulosin la timp, luati imediat ce va amintiti. Daca este timpul pentru doza urmatoare, sariti peste doza uitata si reveniti la schema de administrare obisnuita. Sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati CONTIFLO MR

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati CONTIFLO MR:

Evitati sa folositi Contiflo MR daca ati avut reactii alergice la tamsulosin sau la oricare dintre componentele inactive, daca suferiti de o afectiune hepatica sau daca suferiti de ameteli atunci cand va asezati sau cand va ridicati din pozitie orizontala. (O reactie alergica include rash, mancarimi, umflaturi ale fetei, buzelor, sau mainilor/picioarelor sau dificultati de respiratie).

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati CONTIFLO MR:

In cazul folosirii acestui produs pe termen lung, este necesara efectuarea de examinari medicale periodice. Rar, au fost raportate ameteli in timpul folosirii produsului Contiflo MR. La primul semn de ameteala, trebuie sa va asezati sau sa va intindeti pana la disparitia acestor semne. Acestea sunt simptome datorate presiunii sanguine scazute, care pot aparea si in cazul altor afectiuni (de exemplu diabet zaharat, boala Parkinson, diaree grava care determina pierderi mari de lichide din organism) sau datorita administrarii altor medicamente (de exemplu antihipertensive incluzand beta-blocante cum ar fi propanolol, atenolol; diuretice precum furosemid, diuretice tiazidice; inhibitori ACE cum ar fi captopril, enalapril; medicamete pentru afectiuni cardiace cum ar fi nitroglicerina, amlodipina, nifedipin; antidepresive triciclice cum ar fi amitriptilina).

Daca trebuie sa suferiti o interventie chirurgicala sau stomatologica, informati medicul dumneavoastra despre medicmentul pe care il luati.

Daca trebuie sa faceti analize de sange sau urina informati medicul dumneavoastra despre medicamentul pe care il luati.

Interactiuni medicamentoase

Pana acum, nu au fost obtinute date referitoare la interactiunile dintre Contiflo MR si alte medicamente administrate concomitent. Totusi, astfel de interactiuni nu pot fi pe deplin excluse. Prin urmare, trebuie sa informati medicul dumneavoastra cu privire la medicamentele pe care le luati in acel moment sau pe care le-ati luat recent, chiar daca respectivele medicamente sunt eliberate fara reteta. Astfel trebuie sa informati medicul dumneavoastra daca luati: diclofenac, warfarina, alti blocanti selectivi ai receptorilor a -1 (de exemplu prazosin, alfuzosin), cimetidina.

Sarcina si alaptarea

Contiflo MR se administreaza exclusiv barbatilor

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Contiflo MR nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, este necesar sa luati in considerare ca in timpul tratamentului poate apare ameteala sau lesin. Activitatile care necesita atentie sporita pot fi efectuate numai dupa consultarea medicului.

Reactii adverse posibile

Ca si alte medicamente Contiflo MR capsule poate avea reactii adverse.

Daca apar urmatoarele reactii adverse opriti administrarea de tamsulosin si adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Eruptii cutanate, urticarie, mancarimi, senzatia de constrictie la nivelul pieptului, dificultati de respiratie sau umflarea fetei, buzelor, mainilor/picioarelor, lesin, temperatura ridicata.

Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Daca le aveti puteti avea o reactie alergica grava la tamsulosin. Aveti nevoie de ingrijire medicala urgenta sau spitalizare.

Informati medicul dumneavoastra imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital daca observati urmatoarele:

Stari de lesin sau ameteli, in special la ridicari sau asezari bruste. Trebuie sa va ridicati cu grija in picioare pana cand invatati cum reactionati la Contiflo MR capsule. Nu trebuie sa conduceti sau sa va angajati in alte activitati pana nu va obisnuiti cu reactiile adverse ale tamsulosinului. Daca aveti senzatie de ameteala, asezati-va pana va reveniti. Desi aparitia acestor simptome este putin probabila, trebuie sa evitati sa conduceti sau sa va angajati in alte activitati timp de 12 ore dupa administrarea dozei initiale sau dupa ce medicul va recomanda cresterea dozei. Daca intrerupeti tratamentul pentru cateva zile sau mai mult, luati doar o capsula pe zi, dupa ce consultati medicul dumneavoastra.

Erectie prelungita si dureroasa a penisului. Aceasta stare, netratata, poate duce la incapacitatea permanenta de a avea erectie.

Informati medicul dumneavoastra daca observati urmatoarele:

- Greata, varsaturi, diaree sau constipatie, uscaciune a gurii.
- Ejaculare retrograda
- Va curge nasul.
- Slabiciune, dureri de cap.

La unii pacienti pot aparea si alte reactii adverse decat cele de mai sus. Daca observati alte reactii adresati-va medicului dumneavoastra.

Adresati-va medicului la aparitia oricareia dintre reactiile adverse mentionate mai sus sau a oricarei alte reactii.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clorhidratul de tamsulosin 0,4 mg.
Celelalte componente sunt:

Continutul capsulei

Microgranule neacoperite: celuloza microcristalina (PH 101); stearat de magneziu; copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), dispersie 30%.

Film de acoperire: copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), hidroxid de sodiu, triacetina, talc, dioxid de titan (E 171). Extragranular: talc.

Invelisul capsulei: dioxid de titan (E 171); SunsetYellow (E 110); Ponceau 4R (E 124); Brilliant blue (E 133); Quinoline Yellow (E 104); oxid galben de fer (E 172); Carmoisina ( E 122), gelatina, cerneala pentru inscriptionarea capsulelor.

Ambalaj

Contiflo MR se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, cu capac brun si corp portocaliu, inscriptionate cu ''R'' pe capac si ''TSN400'' pe corp cu cerneala neagra, continand granule albe.

Contiflo MR este ambalat dupa cum urmeaza:

Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 capsule cu eliberare modificata.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

APP Ranbaxy UK Limited,

20 Balderton Street, London W1 6TL, Marea Britanie.

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie, 2016.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului