Litera C

#prospect #medicament

Cicatrol, unguent

Prospect Cicatrol, unguent

Ce este Cicatrol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cicatrol este indicat in special pentru tratamentul si prevenirea infectiilor arsurilor.
De asemenea, Cicatrol este indicat pentru tratamentul si prevenirea infectiilor leziunilor de decubit, ulcerelor varicoase, abraziunilor, leziunilor traumatice minore, inciziilor sau altor leziuni neinfectate si grefelor de piele.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti, varstnici si copii cu varsta peste 2 luni
Un tratament adecvat se incepe dupa evaluarea extinderii si profunzimii leziunilor.
Dupa curatare plagii si indepartarea tesutului mort, aplicati pe aceasta zona Cicatrol intr-un strat de 2-4 mm grosime, o data sau de doua ori pe zi, pana la cicatrizarea plagii.
in cazul arsurilor severe, pasta poate fi aplicata in mod repetat, in general, la interval de 8 de ore.
Nou-nascutii prematuri si sugari cu varsta sub 2 luni
Nu utilizati Cicatrol la prematuri si sugari in primele doua luni de viata.
Doza recomandata si metoda de aplicare la copiii cu varsta peste 2 luni este aceeasi ca la adult.

Mod de administrare
Aplicati Cicatrol cu o spatula sterila sau cu manusi de unica folosinta.
Dupa deschiderea tubului, presati-l incepand cu capatul lui, spre zona cu filet, asa cum reiese din pictogramele de mai jos. Nu presati tubul la mijloc pentru a extrage cantitatea necesara de pasta.
Pentru urmatoarea aplicare indepartati excesul de pasta cu blandete, fara a agresa zona afectata. Aplicarea Cicatrol poate determina o senzatie de durere/disconfort local, deoarece Cicatrol intervine in multiple etape ale procesului de cicatrizare, prin stimularea celulelor implicate in acest proces.
in procesul de vindecare a leziunii, pot aparea senzatii de durere, mancarimi, furnicaturi, disconfort local; se recomanda evitarea scarpinarii, care poate distruge noul tesut format si, in consecinta, intarzie vindecarea leziunii.
In prezenta radiatiilor UV pasta se innegreste si poate pata tesaturile cu care intra in contact. Daca este necesar, plaga poate fi acoperita cu un pansament steril, neocluziv.
Asigurati-va ca intreaga zona de piele afectata este mereu acoperita cu Cicatrol. Reaplicati Cicatrol daca acest medicament a fost indepartat din greseala.

Daca utilizati mai mult Cicatrol decat trebuie
Daca utilizati in mod accidental prea mult Cicatrol, intrerupeti tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Cicatrol
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata, utilizati-o imediat ce v-ati adus aminte. Apoi, utilizati doza urmatoare, conform orarului obisnuit.Daca incetati sa utilizati Cicatrol
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Asigurati-va ca intreaga zona de piele afectata este mereu acoperita cu Cicatrol. Reaplicati Cicatrol daca acest medicament a fost indepartat din greseala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cicatrol
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la sulfonamide, la sulfadiazina de argint la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- la prematuri, nou-nascuti (cu varsta cuprinsa intre 0-27 zile) sau la sugari pana la 2 luni, datorita posibilitatii aparitiei icterului nuclear;
- daca sunteti gravida in ultimul trimestru de sarcina (risc crescut de icter nuclear la copil).
Atentionari si precautii
- daca sunteti alergic la unele substante denumite sulfonamide
- daca aveti o afectiune ereditara ce determina deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza;
- daca aveti afectiuni severe la nivelul ficatului si rinichiului;
- daca aveti porfirie.
Similar altor antimicrobiene topice, dupa tratamentul cu Cicatrol pot sa apara suprainfectii.

In cazul utilizarii timp indelungat a Cicatrol , pe suprafete intinse de piele, medicul dumneavoastra trebuie sa va verifice hemoleucograma, pentru a preintampina riscul aparitiei leucopeniei, trombocitopeniei sau eozinofiliei.
in timpul tratamentului leziunilor de pe suprafete intinse de piele , concentratiile sulfadiazinei din sange pot sa atinga valori mari si pot sa apara reactii adverse sistemice ale sulfonamidelor. De aceea, medicul dumneavoastra trebuie sa va verifice valorile sulfadiazinei din sange , functia renala si sa efectueze examen al urinii, datorita posibilitatii aparitiei cristaluriei.
Cicatrol contine sulfadiazina de argint, care in prezenta radiatiilor UV si in timp, determina modificarea culorii pastei cutanate. Acest fapt nu afecteaza eficacitatea terapeutica a medicamentului.
inainte de utilizare se va indeparta prima portiune de pasta (aproximativ 0,5 cm.) aflata in zona expusa. Se recomanda utilizarea pastei in maxim 12 saptamani de la prima deschidere a tubului.

Interactiuni medicamentoase

Efectul urmatoarelor substante active sau medicamente poate fi influentat in timpul tratamentului concomitent cu Cicatrol:
- enzime topice proteolitice: daca Cicatrol este utilizat concomitent cu enzime topice proteolitice, argintul poate sa inactiveze aceste enzime topice proteolitice (fermenti care descompun proteine);
- antidiabetice orale si fenitoina: poate sa apara cresterea efectului acestora;
- daca cimetidina este utilizata concomitent cu Cicatrol poate sa apara scaderea numarului de globule albe, cu o frecventa mai mare.
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina:
in timpul sarcinii, utilizati cu precautie Cicatrol si numai daca este necesar. Nu utilizati Cicatrol in ultimele saptamani de sarcina, inaintea nasterii.

Alaptare:
Femeile care alapteaza nu trebuie sa utilizeze Cicatrol, deoarece creste riscul de aparitie a icterului nuclear la sugarii cu varsta sub 2 luni. Trebuie avut in vedere raportul risc/beneficiu in cazul continuarii alaptarii copiilor cu varsta peste 2 luni.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Tratamentul cu Cicatrol nu determina efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile

Reactii adverse frecvente:
- scaderea numarului de globule albe ale sangelui (leucopenie); aceasta scadere este trecatoare si de obicei nu necesita intreruperea tratamentului.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta:
- iritatie;
- mancarimi;
- senzatie de arsura la nivel local;
- modificari de culoare a pielii;
- eruptii trecatoare pe piele.

In special daca suferiti de afectare renala si hepatica grava poate sa apara colorarea in brun-roscat a pielii (argirism).
In cazul aplicarii Cicatrol pe suprafete intinse de piele, in doze mari, in special in arsuri severe, au fost observate reactii adverse ale formelor farmaceutice orale ale sulfadiazinei (reactii adverse sistemice), cum sunt: scaderea numarului de globule rosii, scaderea numarului de plachete sanguine, scaderea numarului unor globule albe, febra medicamentoasa, necroza la nivelul ficatului, nefrita interstitiala si cristalurie.

Urmatoarele reactii adverse care apar in timpul tratamentului cu preparate orale cu sulfadiazina, pot sa apara si dupa uz topic: greata, varsaturi, diaree, purpura, fotodermatoza, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson si sindrom Lyell, dermatita exfoliativa, dureri de cap si durerila nivelul articulatiilor.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Informatii suplimentare

Compozitie

Ce contine Cicatrol
- Substanta activa este sulfadiazina de argint. Un gram pasta contine sulfadiazina de argint 10 mg.
- Celelalte componente sunt: glicerol, bentonita, chitosan, acid lactic, apa purificata.

Ambalaj

Cicatrol se prezinta sub forma de pasta omogena, de culoare gri deschis pana la bej.
Este disponibil in cutii cu un tub din aluminiu care contine 20 g sau 50 g pasta cutanata.

Fabricantul

Antibiotice Iasi
Str.Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi
Romania.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Antibiotice Iasi
Str.Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi
Romania.

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie2013.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare