Busilvex

Prospect Busilvex

Ce este Busilvex si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Busilvex este administrat la adulti si copii ca tratament pregatitor inainte de transplantul de celule precursoare hematopoietice (celulele din care se formeaza celulele din sange). Acest tip de transplant este folosit la pacientii la care este necesara inlocuirea celulelor formatoare de celule sanguine, deoarece celulele lor sufera de boli ale sangelui (cum ar fi un tip rar de anemie) sau cancer al sangelui. tratamentul cu Busilvex este urmat de un tratament cu alt medicament (ciclofosfamida la adulti si ciclofosfamida sau melphalan la copii). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta

Substanta activa din Busilvex, busulfan, apartine unui grup de medicamente denumit „agenti de alchilare”. Aceste substante sunt „citotoxice”. Aceasta inseamna ca omoara celule, in special celulele care se dezvolta rapid, cum ar fi celulele canceroase sau precursoare (sau „stem”, celulele din care se formeaza alte tipuri de celule). Busulfan este folosit inainte de transplant pentru a distruge celulele anormale si celulele precursoare hematopoietice existente ale pacientului. Procedura se numeste „mieloablatie”. Apoi, se administreaza ciclofosfamida sau melphalan pentru a suprima sistemul imunitar, astfel incat barierele de aparare ale organismului sa fie diminuate. Aceasta ajuta celulele transplantate sa se „grefeze” (atunci cand incep sa creasca si sa produca celule sanguine normale).

Mod de administrare

Busilvex trebuie folosit numai de un medic cu experienta in administrarea de tratamente inainte de transplant. Doza recomandata de Busilvex la adulti este de 0,8 mg per kilogram de greutate corporala. La copiii cu varsta sub 17 ani, doza recomandata de Busilvex este bazata pe greutatea copilului si variaza intre 0,8 si 1,2 mg/kg. Busilvex este administrat ca perfuzie intravenoasa centrala (picurare intr-o vena centrala din piept). Fiecare perfuzie dureaza doua ore si este administrata pacientului la fiecare sase ore in patru zile consecutive inaintea tratamentului cu ciclofosfamida sau melphalan si inaintea transplantului. inainte de a li se administra Busilvex, pacientilor li se administreaza medicamente anticonvulsive (pentru a preveni convulsiile) si antiemetice (pentru a preveni varsaturile).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Busilvex nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la busulfan sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrat femeilor gravide. Alaptarea trebuie intrerupta la inceputul tratamentului cu Busilvex. Busilvex poate afecta fertilitatea la ambele sexe. Din acest motiv, pacientele de sex feminin nu trebuie sa ramana gravide in timpul tratamentului si pana la 6 luni dupa aceasta, iar pacientii de sex masculin sunt sfatuiti sa nu conceapa un copil in timpul tratamentului cu Busilvex si timp de 6 luni dupa incetarea acestuia. Sunt necesare precautii la administrarea Busilvex in acelasi timp cu alte medicamente, cum ar fi itraconazol (folosit pentru tratarea unor infectii), ketobemidone (folosit pentru tratarea durerii) si paracetamol.

Interactiuni medicamentoase

Nu a fost efectuat nici un studiu clinic specific pentru evaluarea interactiunii intermedicamentoase dintre busulfan administrat intravenos si itraconazol. Potrivit studiilor publicate, administrarea de itraconazol la pacienti adulti tratati cu doze mari de busulfan poate duce la un clearance redus al busulfanului. In cazul in care se foloseste itraconazol ca antifungic profilactic impreuna cu busulfan administrat intravenos, pacientii trebuie monitorizati pentru depistarea semnelor de toxicitate la busulfan.
Studiile publicate referitoare la adulti arata ca ketobemidona (analgezic) se poate asocia cu concentratii plasmatice mari de busulfan. Ca atare, se recomanda prudenta deosebita la asocierea acestor doua substante.
La adulti, in cazul regimului BuCy2, s-a raportat caintervalul de timp dintre ultima administrare orala de busulfan si prima administrare de ciclofosfamida poate influenta aparitia toxicitatii. S-a observat o
incidenta redusa a afectiunilor veno-ocluzive hepatice (AVOH) si a altor toxicitati legate de tratament la pacientii la care intervalul de timp dintre ultima dozade busulfan oral si prima doza de ciclofosfamida este > 24 ore.
Nu exista o cale comuna de metabolism intre busulfan si fludarabina.
La adulti, pentru schema de tratament cu FB, studiile publicate nu au raportat nicio interactiune reciproca intermedicamentoasa intre fludarabina si busulfan administrate intravenos.
La copii si adolescenti, pentru regimul BuMel s-a raportat ca administrarea de melfalan la mai putin de 24 de ore dupa ultima administrare orala de busulfan poate influenta aparitia toxicitatii.
Pentru paracetamol s-a descris ca efect scaderea valorii sanguine si tisulare de glutation, ca urmare putand scadea clearance-ul busulfanului cand este folosit in asociere cu acesta.
Fenitoina sau benzodiazepinele au fost administrate in profilaxia convulsiilor la pacientii inclusi in studiile clinice in care s-a folosit busulfan administrat intravenos

S-a raportat ca administrarea sistemica, concomitenta de fenitoina pacientilor carora li s-au administrat doze mari de busulfan oral a dus la cresterea clearance-ului busulfanului, datorita inductiei glutation-S-transferazei, cu toate acestea, nu s-a semnalat nici o interactiune atunci cand s-au folosit benzodiazepine, cum sunt diazepam, clonazepam sau lorazepam, pentru prevenirea convulsiilor in tratamentul cu doze mari de busulfan.
Nu exista dovezi privind efectul de inductie al fenitoinei in informatiile referitoare la Busilvex. S-a efectuat un studiu de fazaII pentru a evalua influenta tratamentului profilactic al crizelor convulsive asupra farmacocineticii busulfanului administrat intravenos. In acest studiu, 24 de pacienti adulti au primit clonazepam (0.025-0.03 mg/kg/zi in perfuzie intravenoasa continua) ca tratament anticonvulsiv, iar datele de farmacocineticaale acestor pacienti au fost comparate cu datele anterioare ale pacientilor tratati cu fenitoina. Analiza datelor prin intermediul unei metode farmacocinetice a populatiei nu a indicat nici o diferentala nivelul clearance-ului busulfanului administrat intravenos intre fenitoinasi clonazepam si, astfel, s-au obtinut expuneri plasmatice similare ale busulfanului indiferent de tipul de profilaxie al crizelor convulsive.
Nu s-a observat nici o interactiune atunci cand busulfan a fost folosit in asociere cu fluconazol (un antifungic) sau cu antiemetice 5 -HT3, cum sunt ondansetron sau granisetron.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
TCPH este contraindicat la femeile gravide; de aceea, Busilvex este contraindicat in timpul sarcinii.
Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (efecte letale embriofetale si malformatii).
Datele provenite din utilizarea busulfanului sau a DMA, la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Au fost raportate cateva cazuri de anomalii congenitale la doze orale mici de busulfan, care nu pot fi atribuite neaparat substantei active, iar expunerea in trimestrul al treilea poate fi asociata cu afectarea cresterii intrauterine.

Femei aflate in perioada fertila
Femeile aflate in perioada fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in timpul tratamentului si panala 6 luni dupa incetarea acestuia.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca busulfan si DMA se excreta in laptele uman. Datorita potentialului carcinogen evidentiat la om si animale in timpul studiilor cu busulfan, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Busulfan.

Fertilitatea
Busulfanul si DMA pot saafecteze fertilitatea atat la barbati cat si la femei. Prin urmare, este recomandata evitarea conceperii de copii in timpul tratamentului si pe parcursul unei perioade de pana la 6 luni dupa incheierea acestuia si solicitarea de consultanta referitoare la crioconservarea spermei inainte de tratament, datorita riscului de infertilitate ireversibila.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt relevante.

Reactii adverse posibile

In afara scaderii numarului de celule sanguine, care este efectul dorit al medicamentului, cele mai severe efecte secundare ale Busilvex sunt infectii, tulburari hepatice inclusiv blocarea unei vene hepatice, boala grefa-contra-gazda (cand celulele transplantate ataca organismul) si tulburari respiratorii (pulmonare). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate, asociate cu Busilvex, a se consulta prospectul.

Informatii suplimentare

Compozitie

Busilvex este un concentrat pentru solutie perfuzabila (perfuzie in vena). Acesta contine substanta activa busulfan.

Ambalaj

10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila in flacoane din sticla transparenta (tip I), prevazute cu capac din cauciuc butilic, acoperit de un capac detasabil din aluminiu, de culoare rosie.
Ambalaj colectiv cu 8 (2 ambalaje de cate 4) flacoane.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Pierre Fabre Medicament
45, Place Abel Gance
F-92654 Boulogne Billancourt Cedex
Frant.

Data ultimei reinnoiri a autorizatiei: 8 Iulie 2008

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului