Litera B

#prospect #medicament

Bricanyl, aerosol

Prospect Bricanyl, aerosol

Ce este Bricanyl, aerosol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Astm bronsic. bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.

Mod de administrare

Initial, este de preferat ca bronhodilatatoarele inhalatorii sa fie administrate la nevoie si nu ca terapie cronica. Bricanyl solutia pentru nebulizare se va administra cu nebulizator "cu sau fara respiratie asistata" in afectiunile acute sau subacute cand sistemele inhalatorii conventionale s-au dovedit a fi ineficiente, sau in tratamentul de intretinere a bolilor bronho-obstructive severe. Dozele se vor stabili individual.
Greutatea corporala > 20 kg: se vor inhala 5 mg (1 unitate cu doza unica, 2 ml) de 4 ori in 24 ore.
Greutate corporala < 20 kg: se vor inhala 2,5 mg (1/2 unitate cu doza unica, 1 ml) de 4 ori in 24 ore.
Daca nu s-a inhalat intreaga doza, aceasta poate ramane in nebulizator timp de 24 ore.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente.

Precautii

Se va verifica periodic tehnica de inhalare a pacientului si se va ajusta doza optima de Bricanyl pentru fiecare nebulizator. Daca dozele recomandate, eficiente anterior, nu mai realizeaza aceeasi ameliorare simptomatica, pacientul se va adresa medicului cat de curand posibil, deoarece acesta poate fi semnul unei agravari a astmului. Inhalarea repetata de beta-2-agonisti nu trebuie sa intarzie reevaluarea tratamentului astmatic. Ca in cazul tuturor beta-2-agonistilor, se recomanda administrarea cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza sau cu tulburari cardiovasculare severe, cum ar fi boala ischemica, tahiaritmii sau insuficienta cardiaca severa.
La pacientii astmatici cu diabet concomitent se recomanda teste suplimentare ale glicemiei la inceperea tratamentului cu Bricanyl, datorita riscului de hiperglicemie prin beta-2-agonisti. in cadrul tratamentului cu beta-2-agonisti poate aparea hipokaliemie accentuata. Astfel, se recomanda atentie in cazul astmului acut sever deoarece acest risc poate fi accentuat de hipoxie. Efectul hipokaliemiant poate fi potentat si de administrarea concomitenta a altor medicamente (a se vedea interactiuni medicamentoase). In aceste situatii se vor monitoriza nivelurile de potasiu seric.

Sarcina si alaptarea

Nu s-au observat efecte teratogene la oameni sau la animale. Totusi, se recomanda administrarea atenta in primul trimestru de sarcina. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este putin probabila in limitele dozelor terapeutice. in situatia in care mama a urmat tratament cu beta-2-agonisti, s-au raportat cazuri de hipoglicemie tranzitorie la nou-nascutii inainte de termen.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Bricanyl nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra masini.

Reactii adverse posibile

In limitele dozelor recomandate, frecventa rectiilor adverse este scazuta. Este putin probabil ca terbutalina administrata pe cale inhalatorie, in dozele recomandate sa determine reactii adverse sistemice semnificative, deoarece in circulatia sistemica nu sunt atinse concentratii farmacologic active ale medicamentului. Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice sau palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Daca totusi aceste efecte au aparut, majoritatea au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. S-au observat tulburari de somn si tulburari comportamentale, cum ar fi agitatie, hiperactivitate sau stare de neliniste. Rar s-au produs cazuri de bronhospasm printr-un mecanism necunoscut.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 ml contine 2,5 mg terbutalina sulfat. Excipienti: Sodium clorid, edetat disodic, acid clorhidric, apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului