Biorinil, suspensie orala, spray nazal

Prospect Biorinil, suspensie orala, spray nazal

Ce este Biorinil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Biorinil este indicat in rinite acute si subacute (inflamatii ale mucoasei nasului), sinuzite (inflamatii ale sinusurilor), rinofaringite (inflamatii ale nasului si faringelui).

Mod de administrare

Inhalatii nazale: 1-2 pufuri in fiecare nara de 3-4 ori pe zi.

Utilizati intotdeauna BIORINIL exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze: Pentru nebulizare nazala (1 sau 2 pulverizari in fiecare nara) de trei sau patru ori pe zi.

Administrare: Fiecare pulverizare elibereaza 0,08 ml solutie. 1.Agitati recipientul. 2. La prima utilizare, pentru a activa nebulizatorul, apasati in jos cu degetul aratatorsi cu cel mijlociu in aer pana obtineti o nebulizare completa. 3. Administrati produsul in nari. Dupa utilizare puneti la loc capacul.

Utilizarea la copii
Utilizarea acestui medicament la copiii cu varsta sub 12 ani nu este recomandata. Daca utilizati mai mult BIORINIL decat trebuie Adresati-va medicului dumneavoastra daca utilizati mai mult BIORINIL decat trebuie.

Daca uitati sa utilizati BIORINIL
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca incetati sa utilizati BIORINIL Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a intrerupe tratamentul. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Biorinil

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la betametazona, la orice alt corticosteroid, la clorhidratul de tetrizolina sau la oricare dintre celelalte componente

- daca suferiti de glaucom (afectiune a ochilor)

- daca aveti hipertrofie de prostata (cresterea in dimensiuni a prostatei)

- daca aveti afectiuni ale inimii grave, tensiune arteriala crescuta

- hipertiroidism (activitate crescuta a glandei tiroide), - daca aveti insuficienta renala grava

- tuberculoza (infectie severa a plamanilor)

- infectii micotice sau virale ale mucoasei care trebuie tratata

- la copii cu varsta sub 2 ani A nu se administra in timpul sau cel putin doua saptamani dupa un tratament antidepresiv (pentru tratamentul depresiei).

Precautii

Utilizarea topica, mai ales pe timp indelungat poate favoriza aparitia fenomenelor de sensibilizare. in cazul pacientilor cu boli cardiovasculare si mai ales al celor hipertensivi, utilizarea decongestionantelor nazale trebuie stabilita de fiecare data de medic. Utilizarea indelungata de preparate continand substante vasoconstrictoare poate modifica functionarea normala a mucoasei si a sinusurilor nazale si poate crea dependenta. Nu se recomanda utilizarea pentru mai mult de 4 zile consecutiv. In cazul femeilor insarcinate si al copiilor, produsul se va administra numai in caz de stricta necesitate si sub supraveghere medicala.

Atentionari

- daca folositi Biorinil timp indelungat (utilizarea topica, mai ales timp indelungat, poate favoriza aparitia fenomenelor de sensibilizare).

- daca suferiti de boli cardiovasculare, in special daca aveti tensiune arteriala crescuta

- daca suferiti de afectiuni ale sistemului endocrin (precum diabet zaharat)

- utilizarea indelungata a Biorinil poate crea dependenta. Aplicarea repetata pe perioade lungi de timp se poate astfel dovedi periculoasa. Nu se recomanda utilizarea pentru mai mult de 4 zile consecutiv.

Clorura de benzalconiu, conservant din compozitia BIORINIL, poate produce umflarea mucoasei nazale, in special daca medicamentul este utilizat pe perioade lungi. Daca este suspectata aceasta reactie adversa (congestie nazala persistenta), trebuie utilizat, daca este posibil, un medicament cu administrare nazala care sa nu contina clorura de benzalconiu. Daca nu sunt disponibile medicamente cu administrare nazala care sa nu contina clorura de benzalconiu, trebuie luata in considerare utilizarea altor forme farmaceutice. Poate cauza bronhospasme. Iritant, poate cauza reactii cutanate locale. Este important sa luati doza indicata pe prospect sau prescrisa de medicul dumneavoastra.

Trebuie sa utilizati numai doza recomandata de medicul dumneavoastra, utilizarea unor doze mai mari sau mai mici poate duce la agravarea simptomelor. Utilizarea acestui medicament nu este recomandata la copiii cu varsta sub 12 ani. Aceste medicament este destinat exclusiv administrarii nazale. A nu se injecta sau inghiti.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. in special spuneti medicului dumneavoastra daca luati: - inhibitori ai mono-amino-oxidazei (pentru tratamentul depresiei) - insulina (pentru tratamentul diabetului zaharat) - atropina - propanolol (pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute) - guanetidina, rezerpina (pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute)

Sarcina si alaptarea

La femeile insarcinate medicamentul trebuie utilizat doar daca este absolut necesar si sub stricta supraveghere medicala. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

BIORINIL nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. BIORINIL contine clorura de benzalconiu. Acesta poate provoca bronhospasm.

Reactii adverse posibile

Reactii de sensibilizare si fenomenul de congestie. in cazul administrarii de lunga durata, absorbtia substantelor simpatomimetice poate genera efecte sistemice, cum ar fi: dureri de cap, hipertensiune arteriala, modificari ale ritmului cardiac, iritabilitate si insomnie. In mod similar absorbtia de costicosteroizi poate cauza sindromul Cushing si inhibitia axei hipofizo-adrenale.

Reactiile adverse sistemice sunt foarte putin probabile atat din cauza dozelor reduse cat si a caii de administrare. Cu toate acestea, debutul acestora poate fi declansat de utilizarea prelungita.

Absorbtia in sange a substantelor active poate cauza:

- durere de cap

- cresterea tensiunii arteriale, modificarea ritmului inimii

- tulburari de urinare - neliniste si insomnie.

- sindrom Cushing, inhibarea axului hipofizo-suprarenal (modificarea secretiei hormonilor in organism).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. in cazul ingerarii accidentale a medicamentului sau a utilizarii pe o perioada extinsa de timp si in doze mari, pot aparea efecte toxice.

Din cauza absorbtiei vasoconstrictorului sistemic, ingerarea accidentala a medicamentului poate cauza efecte sistemice cum sunt cefalee, hipertensiune arteriala, modificarea ritmului cardiac, tulburari ale urinarii, neliniste si insomnie. De asemenea, absorbtia corticosteroizilor poate produce efecte sistemice (sindrom Cushing, supresia axei corticosuprarenala) si, in cazuri mai rare un spectru de reactii psihologice sau comportamentale incluzand hiperactivitate psihomotorie, tulburari de somn, anxietate, depresie sau agresiune (in special la copii). In cazul aparitiei acestor efecte, este necesara adoptarea masurilor de urgenta corespunzatoare.

Cum se pastreaza Biorinil

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati BIORINIL dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt betametazona si clorhidratul de tetrizolina.
Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu 50%, edetat disodic, polisorbat 20, polisorbat 60, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, clorura de sodiu, apa purificata.

Ambalaj

Se prezinta sub forma de suspensie alba, omogena. Biorinil este ambalat in cutie cu un flacon din PEJD opac, de culoare alba, a 10 ml spray nazal, suspensie, prevazut cu un nebulizator din polietilena de culoare alb opac.

Fabricant

FARMILA-THEA FARMACEUTICI S.p.A. Via Enrico Fermi, 50, 20019 Settimo Milanese (MI), Italia.

Acest prospect a fost aprobat in aprilie 2015.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea