Litera B

#prospect #medicament

Betaprol 50, comprimate

Prospect Betaprol 50, comprimate

Ce este Betaprol 50, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Beta-blocant adrenergic cardioselectiv competitiv, lipsit de proprietati simpatomimetice intrinsece si de stabilizare a membranei celulare. Ca urmare a beta-blocarii si a altor mecanisme determina urmatoarele actiuni: antihipertensiva, antianginoasa, antiaritmica. Reduce hipertensiunea, ritmul cardiac si debitul cardiac. Datorita acestor efecte de congestioneaza miocardul, reduce frecventa, durata si severitatea crizelor in angina pectorala, marind capacitatea fizica la efort. Administrat intr-un stadiu precoce consecutiv infarctului miocardic reduce dimensiunile acestuia si posibilitatea de reinfarct. Reduce manifestarile clinice ale hipertiroidismului si previne migrenele. Datorita cardioselectivitatii, efectul dozelor terapeutice se limiteaza la nivelul cordului, dozele mai mari putand avea insa efecte si asupra tractului respirator, circulatiei sanguine periferice, glicemiei. Este preferat beta-blocantelor neselective la pacientii cu astm si diabet. In timpul tratamentului nu apar dezechilibre hidroelectrolitice. Efectul apare la o ora dupa administrare iar durata este dependenta de doza.

Hipertensiune, angina pectorala, aritmii cardiace in special tahicardia supraventriculara, infarct miocardic (manifest sau suspectat), afectiuni cardiace functionale cu palpitatii, tratament adjuvant al hipertireozei, profilaxia migrenei.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Betaprol exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele uzuale sunt urmatoarele:

Hipertensiune arteriala

Doza recomandata este de 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi in 1-2 prize.

Terapia va fi inceputa cu o doza initiala de 100 mg tartrat de metoprolol, urmand daca este cazul, sa fie scazuta (la 50 mg tartrat de metoprolol pe zi) sau crescuta la interval de o saptamana, cu inca 100 mg tartrat de metoprolol. Doza maxima recomandata este de 400 mg tartrat de metoprolol pe zi in 2 prize.

Angina pectorala

Doza initiala recomandata este de 50 mg tartrat de metoprolol pe zi, in 1-2 prize. In functie de raspunsul clinic doza poate fi, eventual, crescuta saptamanal. Doza maxima recomandata este de 300 - 400 mg tartrat de metoprolol pe zi in 2 - 3 prize.

Infarct miocardic

Doza recomandata in tratamentul de lunga durata al infarctului miocardic este de 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi in 2-3 prize.

Aritmii cardiace

Doza uzuala este de 50 mg tartrat de metoprolol de 2-3 ori pe zi, care poate fi crescuta pana la 300 mg tartrat de metoprolol administrate fractionat in 3 prize.

Adjuvant in tratamentul hipertiroidismului

Doza recomandata este de 50 mg tartrat de metoprolol de 2 - 4 ori pe zi.

Profilaxia migrenei

Doza recomandata este de 100 - 200 mg tartrat de metoprolol zilnic, in 2 prize. Medicul dumneavoastra va poate recomanda alte doze de Betaprol. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Betaprol

Daca utilizati mai mult decat trebuie din BETAPROL sau daca o alta persoana ia accidental un comprimat de Betaprol adresati-va imediat medicului sau mergeti la cel mai apropiat spital. Pastrati prospectul si toate comprimatele ramase pentru a le arata medicului.

Daca uitati sa utilizati Betaprol

Daca au trecut mai putin de sase ore de cand ati uitat sa luati doza, luati-o imediat ce va aduceti aminte si apoi continuati-va schema de tratament.

Daca au trecut mai mult de sase ore, omiteti doza uitata şi luati urmatoarea doza conform schemei de tratament.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.

Daca incetati sa utilizati Betaprol

Nu intrerupeti brusc tratamentul cu Betaprol.

Doza trebuie scazuta treptat pe o perioada de 7 - 14 zile pentru a evita agravarea simptomelor bolii dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament sau compusi inruditi; bloc atrioventricular de gradul II-III; insuficienta cardiaca necompensata; soc cardiogen; bradicardie severa; sindrom de sinus bolnav; hipotensiune; astm bronsic sever; afectiuni circulatorii arteriale periferice severe; infarct miocardic manifestat sau suspect pe fond de viteza a inimii <45 batai/minut, interval P-Q >0,25s, presiunea arteriala sistolica <100 mm Hg si/sau insuficienta cardiaca severa.

Precautii

Se administreaza cu prudenta in urmatoarele cazuri:
Pacientilor cu astm bronsic: se impune stricta supraveghere si se recomanda tratament concomitent cu stimulanti 2.
La pacientii care au suferit un infarct miocardic se va evita administrarea preventiva a stimulantilor 2; acestia vor fi strict monitorizati si daca apar semne de obstructie a cailor respiratorii se va intrerupe tratamentul si se vor administra cu atentie bronhodilatatoare.
Pacientilor diabetici si celor cu afectiuni tiroidiene intrucat ar putea mascahipoglicemia si tireotoxicoza.
Pacientilor cu insuficienta cardiaca slaba-moderata, numai daca compensarea acesteia prin diuretice si digitalice este satisfacatoare.
Pacientilor cu insuficienta hepatica; se vor administra doze reduse; pacientilor cu afectiuni circulatorii arteriale periferice intrucat poate agrava simptomele acestora; pacientilor cu o tulburare de conductie atrioventriculara, preexistenta, de grad moderat care ar putea fi, in cazuri foarte rare, agravata (posibil la bloc atrioventricular): se impune monitorizare stricta.
Pacientilor cu antecedente de reactii anafilactice deoarece acestea pot fi mai severe in caz de recidiva; uneori se recomanda doze crescute de adrenalina; pacientilor cu feocromocitom; administrarea se va face concomitent cu un inhibitor al receptorilor alfa-adrenergici. Tratamentul va fi urmat cu regularitate conform indicatiilor; daca o doza a fost omisa nu se revine asupra ei ci se trece la doza urmatoare. Intreruperea tratamentului nu se face brusc, pentru a evita sindromul de abstinenta; dispnee, tahicardie, transpiratii; in caz de angina pectorala pot fi agravate durerile angioase si poate surveni un infarct. Intreruperea tratamentului se face treptat, in timp de 1-2 saptamani cu doze descrescatoare. Premergator unei interventii chirurgicale, anestezistul trebuie sa fie informat ca pacientul urmeaza tratamentul cu metoprolol; se recomanda intreruperea gradata a tratamentului inaintea interventiei pentru obtinerea unei activitati cardiace normale in timpul anesteziei; in unele cazuri administrarea poate fi benefica. Se administraza cu prudenta in caz de acidoza metabolica. Se va lua in considerare ca metoprolul diminueaza reactia la testele alergologice.
Administrarea la fameile insarcinate si care alapteaza se va face numai in cazuri strict necesare, cu monitorizarea stricta a fatului, nou-nascutului sau sugarului pentru reactii adverse (bradicardie, hipotensiune).

Sportivi

Metoprololul poate sa determine o reactie pozitiva in cadrul testelor pentru controlul antidoping. Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul dumneavoastra va poate informa despre posibilitatea aparitiei de interactiuni sau daca sunt necesare masuri speciale in administrarea acestor medicamente, cum ar fi modificarea dozei sau evitarea administrarii asociate.

Interactiuni medicamentoase

- alte medicamente beta-blocante, inclusiv picaturile pentru ochi care contin beta-blocante;
- alte medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale si anginei pectorale;
- medicamente utilizate in tratamentul afectiunilor cardiace;
- anumite medicamente utilizate in anestezie;
- insulina si alte medicament utilizate in tratamentul diabetului zaharat;
- cimetidina si antiacidele pe baza de aluminiu, magneziu, carbonat de calciu, utilizate in unele afectiuni digestive;
- antiinflamatoarele nesteroidiene sau glucocorticoizii;
- fenobarbitalul si rifampicina;
- medicamente utilizate in tratamentul depresiei.

Daca oricare dintre aceste medicamente se administreaza concomitent cu Betaprol, exista posibilitatea sa-si influenteze reciproc activitatea.

Utilizarea Betaprol cu alimente si bauturi

Alimentele pot creste biodisponibilitatea tartratului de metoprolol.

Este interzis consumul de alcool etilic in timpul tratamentului cu Betaprol.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu utilizati Betaprol daca sunteti gravida.

Nu utilizati Betaprol daca alaptati. Betaprolul trece in laptele matern. Administrarea la femeile gravide si care alapteaza se va face numai in cazuri strict necesare, cu monitorizarea stricta a fatului, nou-nascutului sau sugarului, pentru evidentierea reactiilor adverse.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje deoarece Betaprol va poate produce ameteli si oboseala.

Informatii importante privind unele componente ale Betaprol

Deoarece medicamentul contine lactoza este contraindicat la bolnavii cu afectiuni ereditare rare cum sunt intoleranta la galactoza, deficitul de lactaza Lapp sau malabsorbtia glucoza-galactoza.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betaprol poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca aveti peste 65 ani, posibilitatea de aparitie a reactiilor adverse este mai mare.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre reactiile de mai jos si daca acestea devin ingrijoratoare:

- dureri de cap, slabiciune, oboseala, somnolenta, insomnie, lipsa de energie;
- scaderea frecventei inimii (bradicardie), extremitati reci, insuficienta cardiaca, edeme periferice, dureri in piept, hipotensiune arteriala, aritmii cardiace;
- dificultati in respiratie;
- dureri musculare;
- tulburari la nivelul aparatului digestiv, de tipul diaree, constipatie, dureri abdominale, senzatia de uscaciune a gurii;
- depresie, confuzie, pierderi de scurta durata a memoriei, incapacitate de concentrare;
- tulburari de vedere, senzatie de uscaciune la nivelul ochilor, vedere incetosata, conjunctivita;
- tiuituri in urechi;
- infundarea sau curgerea nasului;
- eruptii cutanate, agravarea psoriazisului, caderea parului;
- sensibilitate la lumina.

Cum se pastreaza Betaprol

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Betaprol dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius. A se pastra in ambalajul original.

Nu utilizati Betaprol daca observati semne vizibile de deteriorare a comprimatelor sau ambalajului. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Betaprol 50 mg

Substanta activa este tartratul de metoprolol 50 mg.
Celalalte componente sunt: amidon de porumb, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona K 30, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal, talc, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu.

Betaprol 100 mg

Substanta activa este tartratul de metoprolol 100 mg.
Celalalte componente sunt: amidon de porumb, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona K 30, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal, talc, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu.

Ambalaj

Betaprol 50 mg se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, lenticulare, avand gravat pe una dintre fete MT 50, iar pe cealalta fata o crestatura, cu diametrul de 8 mm, de culoare alba sau aproape alba, ambalat in cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate sau in cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Betaprol 100 mg

Se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, lenticulare, avand gravat pe una dintre fete MT 100, iar pe cealalta fata o crestatura, cu diametrul de 10 mm, de culoare alba sau aproape alba, ambalat in cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate sau in cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricant

S.C. AC Helcor Pharma S.R.L.

Str. Victor Babes, Nr. 62, Baia Mare, Jud. Maramures, Romania.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. AC Helcor Pharma S.R.L.

Str. Victor Babes, Nr. 62, Baia Mare, Jud. Maramures, Romania.

Acest prospect a fost aprobat �n August 2006.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare