Prospect Aptivus

Ce este Abseamed si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aptivus este un medicament antiviral. Se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor in varsta de doi ani si peste infectati cu virusul imunodeficientei umane tip 1 (hiv-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (sida). Aptivirus se utilizeaza in combinatie cu ritonavir in doza scazuta (un alt medicament antiviral) si cu alte medicamente antivirale. Aptivus se administreaza numai pacientilor care nu au alte optiuni de tratament. Se utilizeaza la pacientii care au fost deja tratati pentru infectia cu hiv cu alte medicamente antivirale si la care numeroase medicamente din aceeasi clasa cu Aptivus (inhibitori de proteaza) nu au efect. Medicii trebuie sa prescrie Aptivus numai dupa ce au luat cunostinta de medicamentele antivirale administrate anterior pacientului si tinand cont de probabilitatea ca virusul sa raspunda la acest medicament. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Substanta activa din Aptivus, tipranavir, este un inhibitor de proteaza. Aceasta blocheaza o enzima numita proteaza, care este implicata in reproducerea hiv. Atunci cand enzima este blocata, virusul nu se reproduce normal, incetinindu-se astfel raspandirea infectiei. Ritonavirul este un alt inhibitor de proteaza care se utilizeaza ca „potentator”. El incetineste rata de descompunere a tipranavirului, crescand astfel nivelurile de tipranavir din sange. In acest fel este posibil ca o doza mai mica de tipranavir sa aiba acelasi efect antiviral. Aptivus, administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Aptivus nu vindeca infectia cu hiv si nici sida, dar poate incetini distrugerea sistemului imunitar si evolutia infectiilor si a bolilor asociate cu SIDA.

Mod de administrare

Tratamentul cu Aptivus trebuie initiat de un medic care are experienta in tratarea infectiei cu hiv-1. in cazul pacientilor in varsta de 12 ani si peste, doza recomandata de Aptivus este de doua capsule de doua ori pe zi. Copiii cu varste cuprinse intre doi si 12 ani trebuie sa utilizeze solutia orala. Doza de solutie orala depinde de suprafata corporala (calculata in functie de greutatea si de inaltimea copilului). Fiecare doza de Aptivus trebuie administrata impreuna cu ritonavir si cu alimente.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Aptivus nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la tipranavir sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice utilizarea Aptivus la pacientii cu afectiuni hepatice moderate sau severe sau la pacientii care iau unul dintre urmatoarele medicamente:
- rifampicina (utilizat pentru tratarea tuberculozei);
- sunatoare (un preparat din plante folosit pentru a trata depresia);
- medicamente care se descompun la fel ca Aptivus sau ritonavirul si care sunt nocive in cazul unor concentratii mari in sange. Pentru lista completa a acestor medicamente, a se consulta prospectul. La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii care iau Aptivus pot prezenta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei tesutului adipos in organism), osteonecroza (moartea tesutului osos) sau de aparitie a sindromului de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de recuperarea functionala a sistemului imunitar). Pacientii cu afectiuni hepatice (inclusiv infectia cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc ridicat de afectiuni hepatice in timpul tratamentului cu Aptivus.

Reacti adverse posibile

La adulti, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Aptivus administrat in asociere cu ritonavir (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt diareea si greata. Efecte secundare similare au fost observate la copii si adolescenti, cu toate ca varsaturile, eruptiile cutanate si pirexia (febra) au fost observate mai des decat la adulti.

Informatii suplimentare

Compozitie

Aptivus este un medicament care contine substanta activa tipranavir. Este disponibil sub forma de capsule de culoare roz (250 mg) si sub forma de solutie orala (100 mg/ml).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare