Amphotericin b, flacon injectabil

Prospect Amphotericin b, flacon injectabil

Ce este Amphotericin B si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Amphotericin B sau Amfotericina B (amphotericin B, fungizone) este un antibiotic macrolidic polienic.

Amphotericin B este folosita intravenos pentru tratamentul infectiilor sistemice grave, fiind foarte eficient fata de cativa fungi patogeni, indeosebi fata de levurile din genul candida.

Administrata oral Amfotericina B poate fi utila pentru tratamentul si profilaxia candidozelor cutaneo-mucoase, fiind lipsita de riscurile toxice ale administrarii sistemice, deoarece nu se absoarbe practic prin mucoase si piele.

Amphotericin B este indicat in unele infectii micotice sistemice grave, in care poate salva viata bolnavului. Beneficiul terapeutic este evident in:
- meningita cu candida
- in aspergiloza invaziva
- in histoplasmoza progresiva severa sau forma cavitara cronica,
- in coccidioidomicoza diseminata sau meningeala,
- in meningita si alte forme diseminate de criptococoza
- in toate formele active de blastomicoza.

De asemenea este eficace in meningoencefalita cu Naegleria gruberi.

Mod de administrare

Tratamentul cu Amfotericina B trebuie efectuat obligatoriu in spital.

Este necesara supravegherea functiei renale (dozarea ureei si a creatininei saptamanal); afectarea rinichiului impune oprirea medicatiei sau micsorarea dozei (in functie de situatia clinica).
De asemenea, se controleaza formula sanguina si echilibrul electrolitic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu Amfotericina B. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.

Precautii

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale.

Reactii adverse posibile

GI : anorexie, G&V, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica. SNC : cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice. CV : hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare , aritmie, hipertensiune. Dermatologice : rash, mai ales maculopapular, prurit. Hematologice : anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza , defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza. GU : scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala. Respirator : tahipnee (cel mai des), soc , edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm. Oftalmologice : tulburarea vederii, diplopie. Diverse : febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa inceperea tratamentului, pierderi in greutate, dureri generalizate (iclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare