Litera A

#prospect #medicament

Adrenalina, solutie injectabila

Prospect Adrenalina, solutie injectabila

Ce este Adrenalina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul de urgenta al urmatoarelor afectiuni:

- reactii alergice: soc anafilactic, alte reactii anafilactice acute sistemice, edem angioneurotic;

- afectiuni cardiovasculare: stop cardiac (prin asistolie ventriculara), detresa cardiocirculatorie cu stari de soc hemoragic, traumatic, infectios sau secundara chirurgiei cardiace;

- afectiuni bronhopulmonare: criza de astm bronsic.

Medicamentul poate fi asociat anestezicelor locale (procaina, lidocaina) pentru a prelungi efectul local al acestora.

Mod de administrare

Soc anafilactic:

- administrare intravenoasa: se dilueaza o fiola (1 ml solutie injectabila) in 10 ml ser fiziologic. Doza recomandata este de 1 ml solutie diluata (echivalent a 0,1 mg epinefrina), administrata intravenos in bolus. Administrarea se poate repeta pana la restabilirea starii hemodinamice.

- administrare subcutanata:

- adulti: doza recomandata este de 0,3 ml solutie injectabila nediluata (0,3 mg epinefrina). Ameliorarea starii generale apare in 3 – 5 minute de la administrarea subcutanata. Daca este necesar, dupa 10 – 15 minute se pot administra inca 0,3 ml solutie injectabila nediluata (0,3 mg epinefrina).

- copii cu varsta sub 2 ani (sub 12 kg): doza recomandata este de 0,05 – 0,1 ml solutie injectabila nediluata (0,05 – 0,1 mg epinefrina).

- copii cu varsta intre 2 si 6 ani (12 – 18 kg): doza recomandata este de 0,15 ml solutie injectabila nediluata (0,15 mg epinefrina).

- copii cu varsta intre 6 si 12 ani (18 – 33 kg): doza recomandata este de 0,2 ml solutie injectabila nediluata (0,2 mg epinefrina).

Stop cardiac: doza recomandata este de 1 – 5 ml solutie injectabila nediluata (1 – 5 mg epinefrina) pana la restabilirea starii hemodinamice.

Detresa cardiocirculatorie cu stari de soc: doza recomandata este de 0,01 - 0,5 ug/kg si minut, administrata cu injectomatul, doza medie fiind stabilita in functie de efectul terapeutic dorit.

Criza de astm bronsic: doza recomandata este de 0,3 - 0,5 ml solutie injectabila nediluata (0,3 - 0,5 mg epinefrina), administrata subcutanat. Daca este necesar, dupa 20 minute se poate repeta administrarea.

Adrenalina se administreaza intravenos, intramuscular, subcutanat si intracardiac.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la adrenalina (epinefrina) sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Tulburari de ritm ventricular.

Cardiomiopatie obstructiva.

Contraindicatiile sunt relative in situatii de urgenta, care pun viata in pericol.

Precautii

In timpul tratamentului cu epinefrina se recomanda monitorizare cardiologica si electrocardiografica.

In cazul administrarii intravenoase pot sa apara tulburari de ritm ventricular cu risc de fibrilatie ventriculara, posibil letala.

In caz de aparitie a manifestarilor reactiei anafilactice cum sunt prurit generalizat, eritem, edem al buzelor sau orofaringian, senzatie de constrictie toracica, transpiratii profunde, hipotensiune arteriala, epinefrina trebuie administrata pe cale subcutanata.

Injectarea locala repetata poate determina necroza la locul de injectare (prin vasoconstrictie). Injectarea intraarteriala accidentala poate determina hemoragie cerebrala datorita cresterii bruste a tensiunii arteriale.

Datorita continutului de acetonbisulfit de sodiu, Adrenalina 1 mg poate determina la persoanele sensibile, in special la cele cu antecedente de astm bronsic, reactii de tip alergic inclusiv simptome anafilactice si bronhospasm.

Epinefrina poate determina pozitivarea testelor antidoping la sportivi.

Atentionari speciale

In caz de soc hipovolemic se recomanda restabilirea volemiei inaintea administrarii de epinefrina.

Adrenalina 1 mg trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, cord pulmonar, tahicardie sau aritmii ectopice, infarct miocardic, hipertiroidism, feocromocitom, glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata cu retentie de urina, insuficienta renala severa, parkinsonism, hipercalcemie, hipokaliemie, la pacienti varstnici sau la gravide, deoarece exista riscul agravarii acestor afectiuni.

Adrenalina inhiba secretia de insulina si pacientii cu diabet zaharat pot necesita cresterea dozei de insulina.

Interactiuni medicamentoase

Beta-blocante neselective: administrarea concomitenta poate determina hipertensiune arteriala severa si bradicardie.

Alfa-blocante: administrarea concomitenta poate sa scada intensitatea efectului vasoconstrictor al epinefrinei.

Chinina, digoxina, ciclopropan si halotan: administrarea concomitenta creste riscul de aparitie al aritmiilor cardice.

Antidepresive triciclice, antidepresive inhibitoare ale recaptarii noradrenalinei si serotoninei, antidepresive inhibitoare ale monoaminooxidazei (IMAO): cresc riscul de aparitie al aritmiilor cardice.

Simpatomimetice: pot potenta efectele epinefrinei.

Incompatibilitati in solutie: vitamina C, atropina sulfurica, carbenicilina, cefalotina, cloramfenicol hemisuccinat, clorpromazina clorhidrica, meticilina sodica, novobiocina sodica, benzilpenicilina sodica si potasica, solutii alcaline, tetraciclina clorhidrica.

Sarcina si alaptarea

In timpul sarcinii epinefrina trebuie utilizata numai daca beneficiul asteptat justifica riscul potential asupra fatului. Epinefrina poate sa scada marcat fluxul de sange la nivelul placentei, accentuand scaderea fluxului sangvin determinata de socul anafilactic.

Nu se asteapta ca epinefrina excretata in laptele matern sa aiba vreun efect asupra sugarilor alimentati natural.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se recomanda conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje deoarece simptomele socului anafilactic pot afecta aceste capacitati.

Reactii adverse posibile

Palpitatii, tahicardie, aritmii ectopice, dureri anginoase, transpiratii, greata, varsaturi, dificultati in respiratie, anxietate, neliniste, slabiciune, tremor, ameteli, cefalee, parestezie la nivelul extremitatilor, dificultati de mictiune cu retentie urinara, cresterea glicemiei.

La doze mari sau la persoane sensibile pot sa apara aritmii (fibrilatii ventriculare potential letale), cresterea brusca a tensiunii arteriale (cu risc de hemoragie cerebrala) si vasoconstrictie (in teritoriul cutanat, al mucoaselor si renal).

Adrenalina 1 mg contine un sulfit (acetonbisulfit de sodiu) care poate determina reactii de tip alergic inclusiv reactii anafilactice, cu potential letal sau episoade astmatice mai putin grave la pacientii sensibili.

Cum se pastreaza Adrenalina

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O fiola (un ml) solutie injectabila contine epinefrina 1 mg si excipienti: acid tartric, uree, acetonbisulfit de sodiu, clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj

Cutie cu 100 fiole din sticla bruna cu punct de rupere a cate 1 ml solutie injectabila.

Fabricantul

S.C. Terapia S.A., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj - Napoca, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2015.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea