Litera A

#prospect #medicament

Actrapid mc, flacon

Prospect Actrapid mc, flacon

Ce este Actrapid MC pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ca medicatie de substitutie in diabetul zaharat, insulinodependent si in complicatiile sale si la diabeticii care necesita ocazional si tranzitor tratament cu insulina (diabet gestational, interventii chirurgicale, infectii si traumatisme grave, hiperglicemie importanta). Se poate asocia cu Insulin semilente MC sau Insulin lente MC.

Mod de administrare

Injectii subcutanate sau intramusculare, cu 10-20 minute inaintea meselor principale, obisnuit 8-24 u.i. o data, 40 u.i./zi; in urgente - coma acidocetozica si hiperosmolara - se injecteaza intravenos; dozele se stabilesc in functie de necesitati, individualizat.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Diabet cu obezitate (in afara unor exceptii sau a tratamentului tranzitor), hipoglicemie (bolnavii vor fi preveniti asupra simptomelor), alergie la preparat (se schimba preparatul, de preferinta cu o insulina umana). Tratamentul cu insulina se face sub control medical, cu respectarea prescriptiilor dietetice si igienice. Blocantele alfa- si beta-adrenergice, perhexilina, metildopa, acidul acetilsalicilic, amfetamina, steroizii anabolizanti, clofibratul, inhibitorii de monoaminooxidaza, sulfamidele antibacteriene, tetraciclinele, bauturile alcoolice pot creste efectul hipoglicemiant al insulinei; simpatomimeticele, neurolepticele fenotiazinice, antidepresivele triciclice, carbonatul de litiu, fenitoina, glucocorticoizii, anticonceptionalele orale, hormonii tiroidieni, acidul nicotinic, heparina, salureticele, diazoxidul, fenolftaleina, ciclofosfamida pot micsora eficacitatea insulinei; hormonul este incompatibil, in vitro, cu alcoolul, dezinfectantele si detergentii.

Precautii

Daca luati prea multa insulina, pierdeti o masa, sau faceti efort fizic mai mult decat de obicei, poate apare o reactie la insulina (hipoglicemie).
Primele simptome ale unei reactii la insulina pot aparea brusc si includ: transpiratie rece, batai rapide ale inimii, nervozitate sau tremuraturi. Aceste simptome pot fi inlaturate daca luati imediat zahar sau un produs indulcit cu zahar. Deci, purtati intotdeauna la dumneavoastra cateva bucatele de zahar sau dulciuri.
Rudele si colegii dumneavoastra de munca apropiati trebuie sa stie ca sunteti diabetic si cum va pot ajuta daca aveti o reactie severa la insulina. Ei trebuie sa stie ca unei persoane inconstiente nu trebuie sa i se dea nimic de mancat sau de baut (deoarece este posibila innecarea), ci trebuie intoarsa pe o parte si solicitat imediat ajutor medical. Revenirea din starea de inconstienta poate fi grabita prin injectarea de glucagon care poate fi administrat de catre o ruda sau un prieten care a fost instruit(a) sa-l foloseasca. Daca vi se injecteaza glucagon, trebuie deasemenea sa vi se dea zahar sau glucoza pe gura de indata ce v-ati recapatat constienta. In cazul unei supradoze de insulina, pe langa glucagon vi se poate administra glucoza intravenos de catre medicul dumneavoastra.
Consultati-va medicul daca ati avut reactii repetate la insulina, sau o reactie care a dus la inconstienta, deoarece poate fi necesara o modificare a dozei de insulina. Daca hipoglicemia severa nu este tratata, poate cauza afectiune cerebrala temporara sau permanenta si moarte.
Cetoacidoza diabetica este o stare in care zaharul din sange este de obicei foarte crescut. Aceasta este o afectiune foarte serioasa care poate apare daca luati mai putina insulina decat aveti nevoie. Aceasta se poate intampla datorita unui necesar de insulina crescut in timpul unei boli sau infectii, neglijarii dietei, omiterii dozelor de insulina sau injectarii unei doze mai mici de insulina decat cea prescrisa de medicul dumneavoastra. O cetoacidoza in curs de dezvoltare va fi evidentiata de testele de urina care arata mari cantitati de zahar si cetone. Simptomele ca sete, cantitati mari de urina, pierderea apetitului, oboseala, piele uscata, si respiratie adanca si rapida apar in mod gradat, de obicei de-a lungul unei perioade de cateva ore sau zile. Daca recunoasteti aceste simptome, consultati-va imediat medicul. Daca aceste simptome nu sunt tratate, ele pot duce la coma diabetica si moarte.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente influenteaza necesarul de insulina. De aceea, daca luati orice alta medicatie, va rugam sa va consultati medicul.

Reactii adverse posibile

Uneori, la inceputul tratamentului, edem la locul injectiei si tulburari de vedere trecatoare (prin anomalii de refractie); fenomene lipodistrofice la locul injectarii subcutanate (se roteaza); rareori reactii alergice locale sau generale (urticarie, edem angioneurotic, exceptional soc anafilactic). Supradozarea provoaca hipoglicemie, mergand pana la convulsii si coma (se administreaza zahar, se injecteaza intravenos glucoza, eventual glucagon).

Cum se pastreaza Actrapid MC

Flacoanele de insulina trebuie depozitate in ambalajul lor de carton la o temperatura cuprinsa intre 2 - 8 grade Celsius, de preferat in frigider (nu langa compartimentul de congelare). Nu trebuie expuse la lumina soarelui sau la temperaturi extreme. Flaconul in curs de folosire poate fi tinut la temperatura camerei (max 25 grade Celsius), timp de 6 saptamani. Nu lasati insulina la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Flacon de 10 ml, de 40 si respectiv 100 UI/ml; solutie neutra de insulina porcina monocomponenta (MC).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului