Litera R

#prospect #medicament

Rifampicina forte, capsule

Prospect Rifampicina forte, capsule

Compozitie
O capsula contine 300 mg rifampicina.

Actiune terapeutica
Antibiotic bactericid, activ fata de mycobacterium tuberculosis, bacterii grampozitive si unele bacterii gramnegative (Neisseria gonorrhoeae). Mecanismul de actiune consta in inhibarea ARN-polimerazei, enzima implicata in sinteza ARN-bacterian. Prin acest mecanism rifampicina impiedica biosinteza de noi molecule de ARN. Are si actiune imunodepresiva. Dezvolta relativ repede rezistenta.

Indicatii
Tuberculoza pulmonara si extrapulmonara - este de ales in boala extensiva sau cavitara. Septicemii cu bacterii gramnegative sensibile (rezistente la alte antibiotice). Infectii stafilococice grave: endocardita, osteomielita, artrita septica. Lepra (in asociere cu alte antileproase). Pneumonii cu Legionella (se asociaza cu eritromicina). Gonoree (ca a II-a alegere). Profilaxia meningitei meningococice. In scopul evitarii dezvoltarii rezistentei pentru toate indicatiile este obligatorie asocierea cu alte antibiotice si/sau chimioterapice.

Doze si mod de administrare
Ca antituberculos 750 mg pentru bolnavi cu greutatea pana la 60 kg si 900 mg la cei de peste 60 kg in regim intermitent supravegheat. In regim continuu 600 mg zilnic. In gonoree, o singura doza de 900 mg in prima zi si 600 mg in ziua a 2-a si a 3-a. Atentie: coloreaza urina in rosu.

Contraindicatii
Alergie la rifampicina si rifamicine; insuficienta hepatica, porfirie; insuficienta renala; primele trei luni de sarcina.

Masuri de precautie
Interactiuni medicamentoase:
Rifampicina scade efectele medicamentoase anticoagulante orale, barbiturice, -adrenolitice, ciclosporina, contraceptive orale, corticosteroizi, digoxina, disopiramida, hipoglicemiante, sulfoniluree, mexiletin, chinidina, teofilina. Cu izoniazida creste hepatotoxicitatea. Cu metadona poate declansa sindromul de abstinenta. Alte interactiuni posibile cu probenecid.

Reactii adverse
Aparat digestiv: greata, varsaturi, diaree, leziuni hepatice (asocierea cu izoniazida creste toxicitatea hepatica). Sange: leucopenie. Rinichi: leziuni renale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare