Litera R

#prospect #medicament

Revasc, solutie injectabila

Prospect Revasc, solutie injectabila

Compozitie
Revasc este un medicament sub forma de pulbere si solvent in fiola, din care se obtine o solutie injectabila. Revasc contine substanta activa numita desirudin.

Indicatii
Revasc este administrat pacientilor adulti pentru a impiedica coagularea sangelui dupa interventiile chirurgicale de inlocuire la nivelul soldului sau genunchiului. Revasc este destinat administrarii pe termen scurt. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.

Administrare

Revasc se administreaza subcutanat (sub piele), preferabil in abdomen (stomac). Tratamentul cu Revasc trebuie initiat de un medic cu experienta in tulburarile de coagulare a sangelui (formare a cheagurilor de sange). Doza recomandata de Revasc este de 15 mg, de doua ori pe zi. Prima injectie trebuie sa inceapa cu 5 pana la 15 minute inainte de interventia chirurgicala, dar dupa anestezie. Revasc se va administra ulterior de doua ori pe zi timp de 9 pana la maximum 12 zile sau pana in momentul in care pacientul va putea sa mearga, oricare dintre acestea survine prima. In cazul pacientilor cu afectiuni hepatice sau renale, medicul va monitoriza nivelul de coagulare a sangelui, pentru a vedea daca este nevoie de o ajustare a dozei.

Actiune terapeutica
Coagularea sangelui poate reprezenta o problema atunci cand fluxul sanguin este tulburat in vreun fel. Revasc este un anticoagulant, adica impiedica coagularea sangelui (formarea cheagurilor de sange). Desirudinul, substanta activa din Revasc, este aproape identic cu hirudinul, substanta anticoagulanta produsa de lipitori. Desirudinul este produs printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN recombinant”: este obtinut dintr-o drojdie care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca aceasta substanta. Mai precis, el blocheaza una dintre substantele cu rol in procesul de coagulare, si anume trombina. Trombina are un rol esential in procesul complet de coagulare a sangelui. Prin administrarea Revasc in timpul si dupa interventia chirurgicala de la nivelul soldului sau genunchiului, se reduce semnificativ riscul de formare a cheagurilor de sange in vasele sanguine de la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda).

Contraindicatii
Revasc nu trebuie administrat pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la desirudin sau la oricare alt ingredient care intra in componenta medicamentului, femeilor insarcinate sau pacientilor care au prezentat episoade recente de sangerare, pacientilor cu hipertensiune arteriala severa sau cu afectiuni hepatice sau renale grave sau care sufera de o infectie la inima. Pentru lista completa a restrictiilor, consultati prospectul.

Reactii adverse
Cele mai comune reactii adverse in cazul tratamentului cu Revasc (observate la 1-10 pacienti din 100) sunt anemia (numarul redus de celule rosii in sange), greata (starea de rau), secretia plagilor (scurgerea de lichide din plagi), hipotensiunea (tensiune arteriala scazuta), trombofeblita profunda (inflamarea venelor profunde care poate fi cauzata de un cheag de sange), febra, tumefactia la locul injectarii (umflaturi la locul injectarii), hematoamele (acumulari sanguine), edemele (umflaturile) la nivelul membrelor inferioare si reactiile alergice nepericuloase. Ca si in cazul altor medicamente anticoagulante, o reactie adversa comuna a Revasc este sangerarea. La unii dintre pacienti poate aparea socul alergic in momentul reluarii tratamentului cu Revasc, medicii trebuind sa fie foarte atenti daca un pacient este re-expus tratamentului cu acest medicament sau cu un alt analog de hirudin. Pentru lista completa a tuturor reactiilor adverse care au fost raportate in cadrul tratamentului cu Revasc, consultati prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea