Litera C

#prospect #medicament

Calciu sandoz +vit.c 1000 mg

Prospect Calciu sandoz +vit.c 1000 mg

Ce este CALCIU SANDOZ +Vit.C 1000 mg si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Deficit de calciu si vitamina C
Necesitate crescuta de calciu si vitamina C (de exemplu in timpul sarcinii si alaptarii, la copiiin timpul perioadelor de crestere rapida, la batrani, in timpul bolilor infectioase si convalescentei).
Adjuvant in raceala si gripa.

Mod de administrare

Comprimatele efervescente trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa.
Adulti si copii peste 7 ani: doza recomandata este de 1 comprimat efervescent Calciu-Sandoz+ Vit.C 1000 mg pe zi.
Copii: - copii cu varsta intre 3 -7 ani: doza recomandataeste de 1/2 comprimat efervescent Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg pe zi.
Nu se recomanda administrarea la copii sub 3 ani; se vor utiliza forme farmaceutice adecvate varstei.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Hipercalcemie (de exemplu, in hiperparatiroidism, supradozaj cu vitamina D, tumori decalcifiante precum plasmocitom, metastaze osoase);
Hipercalciurie.
Insuficienta renala severa.
Calcificari tisulare (nefrocalcinoza).
Litiaza calcica.
Imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilizarii).

Precautii

Pentru pacientii cu hipercalciurie usoara (ce depaseste 300 mg - 7,5 mmol124ore) cu insuficienta renala moderata sau usoara este necesara monitorizarea excretiei de calciu din urina.
Daca este necesar, doza de calciu trebuie scazuta sau tratamentul trebuie intrerupt.
Pacientilor cu predispozitie la formarea de calculi renali li se recomanda un aport crescut de lichide.
In timpul tratamentului cu calciu trebuie evitate dozele mari de vitamina D si derivati, cu exceptia cazului cand acest lucru este recomandat special si trebuie efectuat sub stricta supraveghere medicala.
Deoarece s-a raportat ca citratii cresc absorbtia aluminiului, comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit.C 1000 mg , care contin acid citric ca excipient trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa, in special la cei care primesc medicamente pe baza de aluminiu.

Pacientii diabetici trebuie sa ia in considerare continutul de zahar al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (2 g/comprimat efervescent), iar pacientii care necesita dieta cu continut mic de sodiu trebuie sa ia in considerare continutul de sodiu al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (0,27 g/comprimatefervescent) .
Dozele mari de acid ascorbic pot interfera cu anumite metode de determinare a glucozei din urina.

Interactiuni medicamentoase

Din cauza posibilei formari de complexe non-absorbabile, comprimatele efervescente pot sa scada absorbtia estramustinei, etidronatului si eventual a altor bifosfonati, fenitoinei, quinolonei, tetraciclinei orale sau preparatelor pe baza de fluor. Trebuie respectat un interval de cel putin 3 ore daca acestea sunt administrate simultan.

Tratamentul concomitent cu vitamina D si derivati creste absorbtia calciului.
Absorbtia de calciu din tractul intestinal poate fi redusa prin consumarea anumitor alimente, de exemplu spanac, rubarba, tarate si cereale.

Atunci cand este administrat in doze mari concomitent cu vitamina D si derivati,calciul poate scadea raspunsul la verapamil si eventual, la alte blocante ale canalelor de calciu.

La pacientii digitalizati, administrarea de doze mari de calciu pe cale orala poate creste riscul aritmiilor. Diureticele tiazidice reduc excretia de calciu in urina. Prin urmare trebuie luat in considerare riscul hipercalcemiei atunci cand comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit. C 1000mg sunt utilizate concomitent cu astfel de medicamente.

Sarcina si alaptarea

Studii epidemiologice cu administrarea de calciu au demonstrat ca acesta nu creste riscul teratogen la fat.
Desi in laptele matem poate fi excretat calciu suplimentar, concentratia nu este suficienta pentru a produce reactii adverse asupra nou-nascutului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este de asteptat ca medicamentul sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

In cazuri rare, pot sa apara usoare tulburari gastro-intestinale (balonare, constipatie sau diaree).
La pacientii cu predispozitie, tratamentul prelungit cu doze mari de Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg poate determina formarea de calculi la nivelul tractului urinar.

Supradozaj

Nu a fost raportat niciodata supradozaj acut. In cazul supradozajului acut pot sa apara tulburari gastro-intestinale, dar nu este de asteptat aparitia hipercalcemiei, cu exceptia pacientilor tratati cu o doza excesiva de vitamina D si derivati.

Cum se pastreaza CALCIU SANDOZ +Vit.C 1000 mg

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original, ferit de umiditate.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat efervescent contine calciu 0,26 g sub forma de carbonat de calciu 0,327 g si gluconolactat de calciu 1 g si acid ascorbic 1 g.

Ambalaj

Cutie cu un tub din polipropilena a 10 comprimate efervescente.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Novartis Consumer Health SA,
Route de l'Etraz, CH-1260Nyon, Elvetia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului