Prospect Azarga

Ce este Azarga si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Azarga este utilizat pentru a reduce presiunea intraoculara (presiunea din interiorul ochiului). Se utilizeaza la adultii care sufera de glaucom cu unghi deschis (o afectiune in care presiunea din ochi creste deoarece fluidele nu se pot drena din ochi) sau hipertensiunea intraoculara (cand presiunea din ochi este mai mare decat in mod normal). Azarga se utilizeaza atunci cand tratamentul cu un medicament care contine numai o singura substanta activa a fost testat, dar nu a redus suficient presiunea intraoculara. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Cresterea presiunii intraoculare deterioreaza retina (suprafata sensibila la lumina care tapeteaza fundul ochiului) si nervul optic care transmite semnalele de la retina la creier. Aceasta poate conduce la afectarea severa a vederii si chiar la orbire. Prin scaderea presiunii, Azarga reduce riscul aparitiei acestor leziuni. Azarga contine doua substante active, brinzolamida si timolol. Cele doua substante actioneaza prin reducerea producerii de umoare apoasa (fluidul apos din interiorul ochiului) prin mecanisme diferite. Brinzolamida este un inhibitor al anhidrazei carbonice, care actioneaza prin blocarea unei enzime denumite anhidraza carbonica, responsabila de producerea ionilor bicarbonat din organism. Bicarbonatul este necesar pentru producerea umorii apoase. Brinzolamida a fost autorizata in Uniunea Europeana (UE) sub denumirea de Azopt din 2000. Timolol este un beta-blocant folosit frecvent in tratamentul glaucomului inca din anii 1970. Efectul combinat al celor doua substante este mai mare decat in cazul utilizarii separate a oricareia dintre cele doua substante.

Mod de administrare

Utilizare la adulti, inclusiv varstnici

Doza este de o picatura AZARGA in sacul conjunctival al ochiului(ochilor) afectat(afectati), de doua

ori pe zi.

Dupa administrare, se recomanda ocluzia nazolacrimala sau inchiderea usoara a pleoapelor. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, medicamentele trebuie administrate separat la interval de cel putin 5 minute.

Daca este omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu doza urmatoare, dupa cum s-a planificat initial. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura in ochiul(ochii) afectat(afectati), de doua ori pe zi.

La substituirea unui alt medicament oftalmic antiglaucomatos cu AZARGA, administrarea celuilalt medicament trebuie intrerupta, iar tratamentul cu AZARGA trebuie instituit incepand din ziua urmatoare.

Copii si adolescenti

AZARGA nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta mai mica de 18 ani

datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Utilizarea in insuficienta hepatica si renala

Nu au fost efectuate studii cu AZARGA sau cu timolol 5 mg/ml picaturi oftalmice la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala. La pacientii cu insuficienta hepatica sau la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata nu este necesara ajustarea dozei.

AZARGA nu a fost studiat la pacienti cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei <30 ml/min) sau la pacienti cu acidoza hipercloremica. Deoarecebrinzolamida si metabolitul sau principal sunt excretate predominant prin rinichi, AZARGA este asadar contraindicat la pacientii cu insuficienta renala severa.

Mod de administrare Pentru uz oftalmic.

Pacientilor li se va recomanda sa agite bine flaconul inainte de utilizare.

Pentru a preveni contaminarea picuratorului si a solutiei, se va evita atingerea picuratorului de pleoape, zone invecinate sau alte suprafete. Pacientilor li se va recomanda sa pastreze flaconul bine inchis cand nu il utilizeaza.

Contraindicatii

Azarga nu trebuie folosit la pacientii cu hipersensibilitate (alergie) la substantele active sau la oricare alt ingredient al produsului, la alte beta-blocante (cum ar fi unele dintre medicamentele pentru inima) sau la sulfonamide (cum sunt unele antibiotice). Nu trebuie folosit de pacientii care: - au avut astm - sufera de boala pulmonara cronica obstructiva (o afectiune care provoaca ingustarea cailor respiratorii); - sufera de anumite afectiuni cardiace; - sufera de alergii severe care afecteaza nasul si caile aeriene; - sufera de acidoza hipercloremica (excesul de acid in sange provocat de excesul de cloruri); - sufera de afectiuni renale severe. Azarga contine clorura de benzalkoniu, despre care se stie ca poate decolora lentilele de contact moi. Prin urmare, persoanele care poarta lentile de contact moi necesita precautii speciale.

Precautii

Efecte sistemice

Similar altor medicamente oftalmice cu administrare topica, brinzolamida si timolol sunt absorbite sistemic. Datorita componentei beta-adrenergice, timolol, se pot produce aceleasi tipuri de reactii adverse cardiovasculare si pulmonare care se observa la blocantele beta-adrenergice administrate sistemic. Insuficienta cardiaca trebuie controlata adecvat inainte de initierea tratamentului cu timolol. Pacientii care prezinta cardiopatii severe in antecedente trebuie supravegheati pentru semne de insuficienta cardiaca si trebuie sa li se verifice regulat pulsul. Reactii la nivel respirator si cardiac, inclusiv deces cauzat de bronhospasm la pacientii astmatici si, rareori, deces asociat insuficientei cardiace, au fost raportate in urma administrarii de maleat de timolol. Blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta la pacientii care prezinta episoade hipoglicemice spontane sau la pacientii cu diabet insulino-dependent instabil deoarece blocantele beta-adrenergice pot masca semnele si simptomele de hipoglicemie acuta. Acestea pot de asemenea sa mascheze semnele de hipertiroidism si pot determina agravarea anginei Prinzmetal, tulburari circulatorii periferice si centrale severe si hipotensiune arteriala.

AZARGA contine brinzolamida, o sulfonamida. La administrarea topica pot aparea aceleasi tipuri de reactii adverse care sunt atribuite sulfonamidelor. In cazul administrarii orale a inhibitorilor anhidrazei carbonice, au fost raportate tulburari ale echilibrului acido-bazic. Utilizarea acestui medicament trebuie intrerupta daca apar semne de reactii grave sau de hipersensibilitate.

Exista posibilitatea cumularii efectelor sistemice cunoscute ale inhibarii anhidrazei carbonice la pacientii la care se administreaza oral un inhibitor al anhidrazeicarbonice si AZARGA. Administrarea concomitenta de AZARGA si de inhibitori ai anhidrazei carbonice pe cale orala nu a fost studiata si nu este recomandata.

Reactii anafilactice

In timpul tratamentului cu blocante beta-adrenergice, pacientii care prezinta antecedente de teren atopic sau reactie anafilactica severa la o varietate de alergeni pot sa nu obtina raspuns la dozele uzuale de adrenalina utilizate pentru tratarea reactiilor anafilactice.

Tratament concomitent

Timolol poate interactiona cu alte medicamente.

Efectul asupra presiunii intraoculare sau efectele cunoscute ale beta-blocadei sistemice pot fi intensificate cand AZARGA este administrat pacientilor aflati deja in tratament cu un blocant beta-adrenergic administrat oral. Nu este recomandata utilizarea a doua blocante beta-adrenergice locale sau a doi inhibitori aianhidrazei carbonice cu aplicare locala.

Efecte oculare

Exista o experienta limitata privind utilizarea AZARGA in tratamentul pacientilor cu glaucom pseudo-exfoliativ sau glaucom pigmentar. Se recomanda prudenta in cazul tratamentului acestor pacienti si monitorizare stricta a PIO.

AZARGA nu a fost studiat la pacientii cu glaucom cu unghi ingust si utilizarea nu este recomandata la acesti pacienti.

Inhibitorii anhidrazei carbonice cu administrare orala pot afecta capacitatea de a efectua sarcini care necesita vigilenta si/sau coordonare fizica la pacientii varstnici. Deoarece AZARGA este absorbit sistemica aceste efecte se pot produce si in cazul administrarii topice.

Rolul posibil al brinzolamidei asupra functiei endoteliului cornean nu a fost investigat la pacientii cu cornee compromisa (in particular la pacientii cu un numar scazut de celule endoteliale). In mod specific, nu au fost studiati pacientii care poarta lentile de contact, asadar se recomanda urmarirea atenta a acestorpacienti pe durata tratamentului cu brinzolamida, deoarece inhibitorii anhidrazei carbonice pot afecta hidratarea corneana, iar purtarea lentilelor de contact ar putea creste riscul pentru cornee. Se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor cu cornee compromisa, precum pacienti cu diabet zaharat sau distrofii corneene.

Despre clorura de benzalconiu, frecvent utilizata cu rol de conservant in medicamentele oftalmice, s-a raportat ca produce cheratopatie punctiforma si/saucheratopatie ulceroasa toxica. Deoarece AZARGA contine clorura de benzalconiu, este necesara monitorizarea atenta in cazul utilizarii frecvente sau prelungite.

AZARGA contine clorura de benzalconiu, care poate provoca iritatia ochilor si se cunoaste faptul ca duce la modificarea culorii lentilelor de contact moi. Contactul cu lentilele de contact moi trebuie evitat. Pacientii trebuie instruiti sa isi scoata lentilele de contact inainte de aplicarea AZARGA si sa astepte timp de 15 minute dupa instilarea dozei inainte de reinserarea acestora.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au realizat studii privind interactiunea AZARGA cu alte medicamente.

AZARGA contine brinzolamida, un inhibitor al anhidrazei carbonice si, desi se administreaza topic, este absorbit la nivel sistemic. In cazul inhibitoriloranhidrazei carbonice cu administrare orala au fost raportate tulburari ale echilibrului acido-bazic. Trebuie luat in considerare la pacientii tratati cu AZARGApotentialul unor interactiuni.

Izoenzimele citocromului P-450 responsabile pentru metabolizarea brinzolamidei includ CYP3A4 (in principal), CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8 si CYP2C9. Este de asteptat ca inhibitorii CYP3A4 precum ketoconazol, itraconazol, clotrimazol, ritonavir si troleandomicina sa inhibe metabolizarea brinzolamidei de catre CYP3A4. Se recomanda prudenta in cazul in care inhibitorii CYP3A4 sunt administrati concomitent. Cu toate acestea, acumularea brinzolamidei este putinprobabila dat fiind faptul ca eliminarea se realizeaza in principal pe cale renala. Brinzolamida nu este un inhibitor al izoenzimelor citocromului P-450.

Exista posibilitatea aparitiei decumulare a efectelor care conduc la hipotensiune arteriala si/sau bradicardie marcata atunci cand picaturile oftalmice cu timolol sunt administrate concomitent cu blocante ale canalelor de calciu, guanetidina sau beta-blocante, antiaritmice, glicozide digitalice sau parasimpatomimetice, administrate oral.

Reactia hipertensiva la intreruperea brusca a tratamentului cu clonidina poate fi potentata la administrarea de beta-blocante.

Potentarea beta-blocadei sistemice (de exemplu scaderea frecventei cardiace) a fost raportata in cursul tratamentului asociat cu inhibitori CYP2D6 (de exemplu chinidina, cimetidina) si timolol.

Beta-blocantele pot mari efectul de reducere a glicemiei al antidiabeticelor. Beta-blocantele pot masca semnele si simptomele hipoglicemiei.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea brinzolamidei la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere. Riscul potential pentru om nu este cunoscut.

Studiile epidemiologice bine controlate referitoare la utilizarea sistemica a beta-blocantelor nu au indicat producerea de malformatii, dar unele efecte farmacologice cum este bradicardia au fost observate la fat sau nou-nascut. Datele obtinute de la un numar limitat de sarcini in care s-a utilizat timolol nu a indicat efecte nocive ale timolol administrat ca picaturi oftalmice asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului, dar au fost semnalate bradicardie si aritmie in cazul fatului unei femei tratate cu timolol picaturi oftalmice. Pana in prezent, nu sunt disponibile alte date epidemiologice relevante.

AZARGA nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca brinzolamida administrata la om este excretata in laptele matern. Studiile la animale au evidentiat excretarea brinzolamidei in laptele matern. Timolol administrat la om trece in laptele matern. Cu toate acestea, nu se anticipeaza efecte asupra nou-nascutilor/sugarilor alaptati la san, la utilizarea AZARGA in doze terapeutice. AZARGA poate fi utilizat de catre femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Similar altor picaturi oftalmice, incetosarea temporara a vederii sau alte forme de tulburare a vederii pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca la instilare survine incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana ce vederea redevine clara inainte de a conduce un vehicul sau de a folosi utilaje.

Inhibitorii orali ai anhidrazei carbonice pot afecta capacitatea pacientilor varstnici de a efectua sarcini care necesita vigilenta si/sau coordonare fizica.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Azarga sunt disgeuzia (prezenta unui gust amar sau anormal in gura), vederea incetosata, dureri oculare, iritatie oculara si senzatia de corp strain in ochi.

Informatii suplimentare

Compozitie

Azarga este o suspensie de picaturi oftalmice care contine doua substante active, brinzolamida si timolol.

Ambalaj

Flacon a 5 ml rotund, din polietilena de joasa densitate, opac, cu dop picurator si capac alb filetat din polipropilena (DROP-TAINER) continand 5 ml suspensie.

Cutii continand 1 sau 3 flacoane. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Alcon Laboratories (UK) Ltd.

Pentagon Park

Boundary Way

Hemel Hempstead

Herts HP2 7UD

Marea Britanie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare