Terapii alternative

#terapie prin muzica #muzica #auz fin #minte agera

Vrei un auz fin si o minte agera toata viata? Antreneaza-ti creierul prin muzica!

Nu toata lumea se naste cu un auz fin, iar inaintarea in varsta atrage dupa sine si pierderea acuitatii auditive, pe langa alte schimbari specifice imbatranirii. Vestea buna este ca oricine poate sa isi pastreze capacitatea auditiva la parametri optimi, antrenandu-si creierul prin muzica.

Pierderea capacitatii de a auzi perfect este cauzata de o desincronizare a neuronilor, fenomen care provoaca si dificultati in perceperea stimulilor si a informatiilor din jur cat mai clar si corect posibil. Pe masura ca un om imbatraneste, se confrunta cu pierderea progresiva a auzului si a memoriei.

Oamenii de stiinta ne asigura, totusi, ca exista o cale sigura prin care sa incetinim acest proces natural neplacut - muzica.


Muzica imbunatateste auzul

Un experiment derulat la inceputul anului trecut de cercetatorii Laboratorului de Neurostiinta Auditiva din SUA a descoperit faptul ca muzica poate sa aiba un impact major asupra procesului biologic de imbatranire, printre care se numara si deteriorarea auzului.

Studiul a reunit 67 de participanti cu varste cuprinse intre 55 si 70 de ani, impartiti in 3 categorii principale: muzicieni veterani (activeaza in domeniu din copilarie), muzicieni cu mai putina experienta si oameni care nu nicio legatura cu lumea artistica.

La primele teste, fara antrenament prealabil, auzul cel mai fin s-a inregistrat in randul muzicienilor cu "vechime", chiar daca varsta inaintata parea un impediment major pentru ei.


Auzul fin mentine creierul tanar

Apoi, o parte din subiecti au fost antrenati timp de 40 de ore saptamanal, 8 saptamani la rand, printr-un program denumit "Fitnessul creierului", prin care au facut numeroase exercitii de recunoastere a silabelor similare dintr-o inregistrare audio, de redare a unor povestiri sau de repetare a unor cuvinte.

Un alt grup de subiecti a fost rugat sa urmareasca DVD-uri educative si sa redea apoi informatiile sintetic. La final, s-au urmarit progresele inregistrate de ambele categorii de subiecti, la nivelul memoriei de scurta durata, al acuitatii auzului si al vitezei de procesare a creierului.

Subiectii antrenati prin Fitness-ul creierului au fost capabili sa identifice cu 41% mai multe cuvinte rostite pe un fundal zgomotos si au inregistrat o activitate neuronala superioara, comparativ cu cei care au vizionat DVD-uri.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca antrenamentul auzului prin muzica nu ajuta doar functia auditiva, ci poate anula efectele imbatranirii asupra gandirii, perceptiei si memoriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare