Terapii alternative

#varza #radioterapie #terapii alternative

Varza, arma secreta impotriva efectelor secundare ale radioterapiei

Un compus regasit in legumele crucifere, precum varza, broccoli si conopida, ar putea fi o arma redutabila impotriva efectelor nocive ale radiatiilor, arata un nou studiu. Astfel, compusul DIM (3'-diindolilmetan) ar putea proteja cu succes pacientii bolnavi de cancer in timpul radioterapiei.

Studiul, realizat in cadrul Centrului Lombardi de Cercetare a Cancerului din Georgetown, SUA, a dezvaluit faptul ca acest compus a reusit sa protejeze cu succes cobaii expusi la doze letale de radiatii. Astfel, sugereaza studiul, compusul DIM ar putea proteja si tesuturile umane in timpul radioterapiei, tratament asociat bolilor canceroase, si preveni sau diminua efectele secundare declansate de expunerea la radiatii.

"DIM a fost analizat datorita proprietatilor sale anticancerigene ani de zile, insa aceasta este prima dovada ca DIM poate fi si un bun protector impotriva radiatiilor", a precizat dr. Eliot Rosen, profesor de oncologie, biochimie si biologie celulara si moleculara si unul dintre cercetatorii implicati in studiu.


Cei mai multi cobai tratati cu DIM au supravietuit

In cadrul studiului, un grup de cobai au fost expusi unor doze letale de radiatii gamma, o parte dintre acestia beneficiind, timp de doua saptamani, de un tratament cu DIM, demarat la 10 minute dupa expunerea la radiatii.

Rezultatele au fost uimitoare, conform spuselor dr. Rosen. "Toti cobanii care nu au beneficiat de tratament au murit, insa mai bine de jumatate dintre cei tratati cu DIM erau inca in viata la 30 de zile de la expunerea la radiatii".

De asemenea, cobaii iradiati, tratati cu DIM, au avut parte de mai putine efecte secundare specifice expunerii la radiatii, precum reducerea numarului de globule rosii, globule albe si trombocite.

Dr. Rosen este de parere ca DIM ar putea fi utilizat, pe viitor, in doua directii: pentru a proteja atat pacientii care sufera de cancer de consecintele negative ale radioterapiei, cat si pe cei expusi radiatiilor rezultate in urma unui eventual dezastru nuclear, de tipul celor de la Cernobil si Fukushima.

Studiul realizat de dr. Rosen si colegii sai a aparut in revista de specialitate "Proceedings of the National Academy of Sciences".


Compusul regasit in varza, eficient in prevenirea cancerului

Pe langa beneficiile descoperite recent, DIM prezinta si alte efecte pozitive asupra organismului uman, exploatate deja la scara larga. Astfel, compusul DIM este folosit, in prezent, pentru a trata papilomatoza respiratorie recurenta (PRR), boala rara a tractului respirator superior, provocata de virusul papiloma uman (HPV).

Tot DIM s-a dovedit eficient si in stoparea evolutiei displaziei cervicale, un stadiu premergator cancerului de col uterin. In plus, un studiu realizat in 2004 a dezvaluit faptul ca DIM ofera o protectie moderata impotriva cancerelor hormonodependente, precum cel mamar, modificand nivelul de estrogen din sange.

De altfel, s-a dovedit ca DIM este un aliat important si in lupta contra cancerului de prostata, ovarian si de colon.

Nu in ultimul rand, s-ar parea ca DIM are proprietati detoxifiante, fiind utilizat si ca adjuvant in curele de slabire si detoxifiere.

Sursa foto: azcc.arizona.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare