Terapii alternative

#dureri de muschi #terapie prin caldura #termoterapie #dureri de spate

Terapia cu ajutorul caldurii “topeste" durerea

Ai dureri de spate sau te dor muschii dupa ce ai venit de la sala? iti doresti sa faci miscare, dar te simti anchilozat? Aceste probleme pot fi usor rezolvate prin aplicarea locala a caldurii.


De ce sa apelam la medicamente cu efecte secundare precum analgezicele orale, cand avem la indemana o metoda sigura, care actioneaza exact la locul durerii? Iar pentru a profita de efectele binefacatoare ale caldurii, nu mai suntem nevoiti sa apelam la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispozitie metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele incalzitoare.

Cum actioneaza caldura?

Caldura actioneaza benefic asupra tesuturilor moi: muschi, tendoane, ligamente. In cazul unei leziuni la nivelul acestora, semnalele dureroase sunt transmise catre creier. Cand este aplicata caldura la locul durerii, sunt stimulati receptorii de la nivelul pielii, iar catre creier se transmite semnalul de cald. Astfel durerea este redusa. In plus, la nivel local, caldura provoaca vasodilatatie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are urmatoarele efecte pozitive:

  • imbunatateste circulatia sangvina,
  • asigura transportul oxigenului si nutrientilor catre zona vatamata, grabind vindecarea,
  • favorizeaza starea de bine si relaxarea musculaturii.

Caldura ajuta, de asemenea, la cresterea elasticitatii tesuturilor, astfel incat muschii, tendoanele si ligamentele sa se intinda mai usor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentarilor in cursul activitatilor sportive.

 

Cand este indicata termoterapia?

Terapia prin caldura, realizata cu ajutorul unei creme incalzitoare, permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de mentinerea unei posturi vicioase. Termoterapia este, de asemenea, utilizata cu succes in caz de: rigiditate musculara, contuzii, durere post-luxatie, fibromiozita, lombosciatica, dureri reumatice.

Termoterapia este foarte utila sportivilor. Aplicarea unei creme incalzitoare este indicata inaintea exercitiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmeaza a fi solicitate si prevenirea accidentarii. Prin incalzire, musculatura este pregatita pentru miscare, creste metabolismul celular, ceea ce ajuta muschii sa functioneze mai bine. Crema incalzitoare poate fi aplicata si dupa eforturi fizice sustinute – pentru reducerea durerii si regenerarea tesuturilor.

In cazul unei accidentari, imediat dupa aceea si in primele 72 de ore se aplica exclusiv produse de racire. Produsele de incalzire sunt indicate doar dupa 72 de ore de la accidentare, pentru a ajuta la procesul de vindecare.

Sursa foto: amedicabg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului