Terapii alternative

#hamei #valeriana #talpa gastei #melisa #plante antistres

Solutii naturale pentru calmarea stresului la examene

Emotiile inaintea unui examen sunt normale, insa atunci cand frica si nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma intr-un blocaj emotional, care afecteaza capacitatea elevului de a sustine lucrarea, conform cunostintelor acumulate.

Nervozitatea la copii si adolescenti

Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta copiii si adolescentii in societatea actuala. La fel ca si parintii lor, multi copii sunt afectati zilnic de stres. Iar stresul pe termen lung conduce la imposibilitatea de a controla starile de anxietate si neliniste in situatii critice, cum ar fi testele, examenele. Astfel de probleme pot aparea la copii de orice varsta: de la prescolari pana la adolescenti.

Tensiunea interioara si emotiile puternice se manifesta printr-o serie de simptome fizice si comportamentale. Copiii stresati sunt palizi, au buzele uscate, uneori prezinta ticuri, tuse nervoasa, enurezis nocturn (fac pipi in pat), chiar si manifestari somatice precum diareea, constipatia, voma, diverse dureri sau stari de rau inexplicabile. Nu de putine ori, acesti copii se plang de oboseala aproape permanenta, au dificultati la adormire sau se trezesc deseori noaptea. Ei bine, pentru acesti copii, care in general sunt sensibili la stres, examenele sunt considerate adevarate „pietre" de incercare, iar daca din nefericire dau gres, acest lucru este un mare esec, ce poate avea rasunet asupra intregii vieti.

Relaxarea – esentiala pentru a tine sub control emotiile

Un element important in combaterea emotiilor dinaintea examenului este relaxarea. In acest scop, primul pas consta in acceptarea emotiilor, care sunt firesti si nu trebuie negate, ci controlate.

Micile tehnici de relaxare pot fi invatate si de elevi: de la simplul control al respiratiei prin exercitii specifice pana la ascultarea unei melodii care sa ofere un fel de „evadare” din situatia incordata.

O modalitate naturala de relaxare este reprezentata de remediile din plante. Iata 7 plante foarte eficiente pentru sustinerea capacitatii de concentrare si combaterea emotiilor excesive:

  • Valeriana, Hamei, Talpa-gastei, Melisa – stabilizeaza emotiile (sentimentele de teama, neliniste, anxietate); diminueaza hiperstimularea sistemului nervos central; ajuta la dobandirea si mentinerea starii de calm in situatii de criza.
  • Sunatoare, Melisa – regleaza activitatea serotoninei la nivelul celulelor nervoase; imbunatatesc starea de bine; nu creeaza somnolenta.
  • Valeriana, Hamei, Melisa – ajuta la o adormire rapida si un somn profund in perioadele stresante (mai putine treziri nocturne); confera un somn sanatos pe timpul noptii si energie la trezire; sustine capacitatea de concentrare si echilibrul emotional in timpul zilei.
  • Melisa, Hamei, Talpa-gastei, Cretusca – amelioreaza spasmele musculare si tulburarile digestive provocate de stres (arsuri, greata, diaree, constipatie); favorizeaza relaxarea si starea de bine.
  • Paducel, Talpa-gastei – diminueaza palpitatiile.
  • Hamei, Talpa-gastei – datorita efectului analgezic, calmeaza durerile de cap induse de stres.

Sursa foto: carrieschmittdesign.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare