Ele arata asemanator cu semintele de susan, dar sunt negre. Soiul pe care il mananci, de obicei, vine de la busuioc dulce, Ocimum basilicum, care este planta frecvent utilizata in alimentatie. Din acest motiv, semintele sunt denumite, in mod tipic, seminte de busuioc dulce. In general, mai sunt cunoscute si sub alte nume, precum semintele sabja si tukmaria.
Semintele de busuioc au o istorie lunga de utilizare in medicina ayurvedica si chinezeasca, insa efectele lor asupra sanatatii au fost testate in studii recente.
Iata opt beneficii si utilizari fascinante ale semintelor de busuioc:
1. Sursa buna a mineralelor
1 lingura (13 grame) de seminte de busuioc furnizeaza 15% din doza zilnica pentru calciu si 10% pentru magneziu si fier.
Calciul si magneziul sunt esentiale pentru sanatatea osoasa si functia musculara, in timp ce fierul este vital pentru producerea de celule rosii in sange. Multi oameni nu obtin suficient calciu si magneziu prin dieta lor. Consumul de seminte de busuioc te poate ajuta sa iti atingi nevoile zilnice ale acestor substante nutritive.
In plus, semintele de busuioc ar putea fi o sursa importanta de fier si calciu pentru persoanele care nu mananca carne sau produse lactate.
2. Sunt bogate in fibre, in special fibre solubile, inclusiv pectina
Iata cateva modalitati prin care sanatatea ta poate beneficia de fibrele din semintele de busuioc:
- Te ajuta sa iti indeplinesti cota de fibre;
- Poate sustine sanatatea intestinala. Studiile sugereaza ca pectina are beneficii prebiotice, ceea ce inseamna ca poate hrani si creste bacteriile intestinale benefice;
- Poate ajuta la controlul glicemiei. Cand persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au consumat 10 grame (3/4 lingurita) de seminte de busuioc in apa, dupa fiecare masa, timp de o luna, zaharul lor din sange a fost cu 17% mai mic decat la inceputul studiului.
- Poate imbunatati colesterolul.
3. Agent de ingrosare si stabilizator de gust
In industria alimentara, guma bogata in pectina din seminte de busuioc poate ajuta la ingrosarea si stabilizarea amestecurilor de alimente, precum dressing-urile pentru salata si inghetata.
4. Bogate din compusi ai plantelor
Semintele de busuioc sunt bogate din compusi ai plantelor, inclusiv flavonoide, care pot oferi beneficii antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene si anticanceroase. Cu toate acestea, sunt necesare studii la om.
5. Ingredient de bautura fibroasa
Seminte de busuioc au fost mult timp un ingredient popular in bauturi, in India si Asia de Sud-Est. Un desert rece popular, ca bautura in India este falooda, facut cu seminte de busuioc, sirop cu aroma de trandafiri si lapte. Unele versiuni adauga inghetata sau fructe.
6. Sursa a grasimii omega-3
Doar o lingura de seminte de busuioc ar putea furniza majoritatea sau tot necesarul zilnic de grasime omega-3.
7. O mare alternativa la semintele de Chia
Semintele de busuioc sunt putin mai mari decat semintele chia, dar au un profil nutritional similar. Semintele de busuioc si semintele de chia formeaza un gel atunci cand sunt inmuiate si sunt asemanatoare din punct de vedere nutritional. Cu toate acestea, semintele de chia contin de doua ori mai multa grasime omega-3, dar mai putina fibra ca semintele de busuioc.
8. Usor de folosit
Puteti cumpara seminte comestibile de busuioc din magazinele de alimente, plafare sau online. Inmuiati semintele in apa inainte de utilizare. Incercati-le in produse de panificatie, cereale, bauturi sau iaurt.
Sursa foto: hamiast.com