Terapii alternative

#masaj #reflexoterapie #reflexologie #energie #puncte energetice

Reflexoterapia, masajul punctelor esentiale din corp

Reflexoterapia sau reflexologia este o terapie naturala care porneste de la principiul ca fiecare parte sau organ al corpului este reprezentat in miniatura de un loc anume din talpa piciorului, numit zona reflexogena. Exista de asemenea si alte zone reflexogene in diferite regiuni ale corpului, cum sunt mainile, urechile sau spatele.

In medicina traditionala chineza se specifica faptul ca dupa o boala, o perioada de stres sau in urma unei leziuni, energia vitala ramane blocata si corpul se afla in dezechilibru. Stimularea zonelor reflexe permite tratarea acestor tulburari, restabilirea si intretinerea echilibrului in corp si minte.

In general, reflexoterapia da rezultate bune in caz de:

  • tensiune musculara sau nervoasa;
  • tulburari de somn;
  • raniri in urma efectuarii unui sport;
  • probleme cu sarcina.

Pentru ca reflexoterapia se ocupa de persoana la nivel general si nu doar de anumite simptome, foarte multe persoane pot beneficia de acest tratament. Se poate aplica fara pericol atat in caz de tulburari cronice, cat si acute.

Pe de alta parte, reflexoterapia poate avea si un efect preventiv. Mai mult decat atat, se utilizeaza aceasta terapie blanda pentru a destinde corpul si pentru a regasi echilibrul spiritual.

 

Pe ce se bazeaza reflexoterapia?

 

Reflexoterapia a inceput sa fie practicata inca din perioada Egiptului Antic si a vechilor dinastii chineze. Aceasta se bazeaza pe principiul fundamental al relatiilor care exista intre fluxul de energie, zonele reflexe care nu sunt altceva decat terminatii nervoase si organele vitale cu care se afla in legatura. O sedinta de reflexoterapie incepe intotdeauna prin masarea blanda a mainilor si a picioarelor pentru incalzirea muschilor si sensibilizarea zonelor reflexogene.

La baza reflexoterapiei se afla reflexoterapia plantara prin presiunea asupra zonelor reflexe de la nivelul piciorului sau al mainii, care permite ingrijirea si tratarea unor tulburari mai grave sau mai putin grave.

 

Principalele tehnici utilizate in reflexoterapia plantara

 

Una dintre metodele utilizate in reflexoterapia plantara implica efectuarea unei presiuni cu extremitatea exterioara a degetului, de mai multe ori succesiv, urcand cativa milimetri cu fiecare apasare.

O alta metoda consta in rasucirea degetului pe piele, la ca si cum ai rasuci un surub. Aceasta miscare este in general efectuata pentru a actiona catre un punct precis.

Reflexologia plantara este necesara in tratamentul diverselor tulburari legate de stres, nervozitate si oboseala. Sedintele de reflexologie pot aduce persoanelor care sufera de diverse tulburari un plus de energie organismului si o stare de relaxare mintii.

Tehnici simple de masare a piciorului

  • Atinge pielea usor si efectueaza miscari de intindere alternativ cu ambele maini, insistand atat asupra talpii piciorului, cat si a gambei, evitand insa rotula. Repeta aceasta miscare de trei ori.
  • Apasa cu putere cu pumnul pe talpa piciorului timp de cateva secunde. Efectueaza miscari blande de mangaiere asupra talpii, urcand usor spre glezna. Repeta acest gest de trei ori.
  • Cu varful degetului, frictioneaza delicat articulatiile interfalangiene prin miscari circulare lente. Tot cu varful degetului preseaza usor spatiile dintre metatarsiene (oasele mediane ale talpii piciorului).
  • Cu o mana tine piciorul de varfurile degetelor si cu cealalta sustine calcaiul. Efectueaza mici rotatii usoare, intr-un sens si apoi in celalalt.
  • La finalul masajului, efectueaza cu palmele bine intinse miscari blande de intindere a pielii incepand de la talpa si urcand catre gamba. Repeta aceasta tehnica de trei ori.

 

Ambianta, un element esential in masaj

 

Inainte de toate, atmosfera relaxanta este esentiala pentru ca masajul sa reuseasca. Alege un loc placut, nu foarte luminat, cu muzica lenta pe fundal si lumanari parfumate . Pentru masaj ai nevoie de o crema sau un ulei de masaj, pe care le gasesti in comert in mai multe variante, in functie de efectul pe care ti-l doresti: tonic, relaxant, hidratant, de slabit, drenant etc.

Sursa foto : infinityhealingcenter.org

Gaseste maseuri specializati si saloane de masaj care ofera reflexoterapie pe www.cautmasaj.ro

Video: Masaj de reflexoterapie realizat cu sprijinul centrului de masaj traditional chinezesc Anmo

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare