Terapii alternative

#psihoterapie #sanatate #terapie #mituri psihoterapie

Mituri si adevaruri despre psihoterapie

Desi multi dintre noi sufera de probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul terapiei, foarte putini sunt cei care au curajul sa incerce acest tratament. De regula, oamenii ezita sa apeleze la terapii in jurul carora s-au format o serie de mituri, cu atat mai mult atunci cand aceste mituri sunt promovate de filmele pe care le urmarim.

Iata cateva dintre cele mai frecvente mituri referitoare la terapie

Vei discuta despre copilaria ta

Singurul caz in care ai putea discuta despre copilaria ta este acela in care problemele pe care le ai sunt specifice copilariei sau care provin din acea perioada. Altfel, terapeutul nu te va intreba nimic referitor la perioada respectiva din viata ta.

Terapia este pentru oameni nebuni

Aceasta este cel mai mare mit format in jurul terapiei. In realitate insa, lucrurile nu stau deloc asa. La terapie poti merge atunci cand ai probleme pe care nu le poti rezolva singur, atunci cand nu te intelegi cu seful, cu partenerul, cu familia, cand ai probleme cu somnul sau pur si simplu cand nu reusesti sa gasesti un echilibru in viata ta.

Terapia este un lucru obisnuit

Terapia nu este nici pentru oamenii nebuni, insa nici nu este un tratament de care ne putem folosi oricand, pentru orice motiv. In mod normal trebuie sa incercam noi sa gasim un echilibru intre job, familie, timp liber, stres si bucurii coplesitoare. Insa terapia este binevenita atunci cand acest echilibru este pur si simplu imposibil de gasit la un moment dat.

Vei merge la terapie pentru totdeauna

Un alt mit format in jurul sedintelor de terapie este acela ca din momentul in care faci acest pas, va trebui sa mergi pe acest drum pentru totdeauna. In realitate, numarul sedintelor difera in functie de complexitatea problemei, insa sansele sa ai nevoie de terapie toata viata sunt extrem de mici. Atunci cand terapia nu ajuta, cu siguranta exista alte metode cu efecte mai bune, care pot fi de ajutor in problema ta.

Terapia pe termen scurt te va ajuta

Una sau cateva sedinte nu vor aduce schimbari semnificative in viata ta si nu iti vor rezolva problemele pe care le ai. Este adevarat ca unele probleme se rezolva mult mai repede pentru ca sunt mai simple, insa unele au nevoie de mai multe interventii.

Terapeutul nu face decat sa asculte

Dupa ce asculta problemele pe care le ai, terapeutul iti adreseaza cateva intrebari si iti spune cum vede situatia, dar mai mult decat atat, iti spune ce ai de facut pentru a-ti rezolva problemele.

Terapia de cuplu este pentru cei care se afla in pragul divortului

Poti merge la terapeut cu partenerul atunci cand simti ca nu comunicati eficient, cand ai impresia ca acesta te insala, cand esti tentat sa inseli sau pur si simplu cand simti ca exista o problema pe care voi doi, singuri, nu o puteti rezolva.

Terapeutul te scapa de tratamentele medicamentoase

In functie de problema pe care o ai, terapeutul iti poate recomanda un tratament medicamentos care sa grabeasca aparitia rezultatelor bune. Astfel, daca suferi de anxietate sau insomnie, iar la inceput nu exista niciun rezultat doar din discutii, este foarte posibil ca medicul sa iti ofere o alternativa pe termen scurt.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare