Terapii alternative

Lipitorile medicinale pun sangele in miscare

Cu foarte mult timp in urma, prin tinuturile Asiei, lipitorile erau considerate un „accesoriu” indispensabil.

Sangele pierdut prin intermediul acestor viermi era considerat a fi o metoda curativa, in sensul ca in momentul in care lipitoarea incepe sa se hraneasca, chimicalele din saliva ei dilata vasele de sange si reduce durerea din zonele afectate. In acest sens, hirudologia – terapie complementara de natura medicala care utilizeaza lipitorile – a reintrat in atentia cercetatorilor.

Titulatura acesteia vine de la denumirea lipitorii: hirudo afficinalis. Astfel, in momentul in care lipitoarea „musca”, instantaneu, introduce in corpul persoanei afectate o serie de substante benefice sanatatii organismului, unele dintre ele cu actiune antispastica si cu efect sedativ .

Saliva lipitorilor, un foarte bun coagulant


Totusi, este foarte important sa retineti ca nu toate lipitorile sunt utilizate in scop curativ. Exista lipitori medicinale, care au pe partea dorsala o nuanta verzuie sau brun-roscata. In general, medicii care apeleaza la hirudologie folosesc lipitorile pentru a reintegra circulatia sangelui in cazul unor tesuturi vatamate sau grefe de tesuturi.

De asemenea, acest tip de viermi sunt folositi si pentru reducerea cantitatii de sange acumulate in anumite tesuturi, cum ar fi cazul varicelor. Retineti ca beneficiile unui astfel de tratament nu depind numai de catitatea de sange pe care lipitorile medicinale o ingereaza.

Foarte importante sunt enzimele coagulante, mai precis proteinele denumite hirudin, din saliva acestor viermi care permit sangelui din rana sa circule mult mai rapid. Se pare ca saliva lipitorilor medicinale este un foarte bun coagulant. Lipitorile medicinale se folosesc in tratarea afectiunilor cardio-vasculare, mai ales a tromboflebitelor, a hipertoniilor, a spasmelor si in scopuri de reabilitare dupa interventii chirurgicale.

De asemenea, acestea au rol de a stopa infectiile cutanate, durerile de urechi, reumatism , albirea parului etc. Este foarte important sa se foloseasca doar lipitori crescute in laborator, intr-un mediu steril, pentru protejarea persoanelor in cauza de eventuale infectii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare