Terapii alternative

Guarana, stimulent natural

Numele plantei vine de la Guarani, amerindieni din Amazonia, care consumau guarana in perioadele de seceta pentru a face fata foametei. Acestia prajeau semintele si faceau un aluat pe care il imparteau in batoane, dupa care erau puse la soare, sa se usuce. Mai mult decat atat, preparau o bautura energizanta, extractul din guarana avand proprietati afrodisiace, diuretice si analgezice. In America de Sud, se produce in continuare o cantitate mare de bauturi stimulente pe baza de guarana, vanzarile la acest produs fiind mult mai mare decat cele care contin cola. Dintre beneficiile acestei plante amintim:
  • Vigilenta. Cafeina continuta in guarana stimuleaza sistemul nervos central, ceea ce face sa creasca atentia persoanei consumatoare contribuind in eliminarea starii de somnolenta.
  • Memorie, perceptie, invatare. De asemenea, cafeina stimuleaza intelectul astfel incat ea contribuie la ameliorarea performantelor cognitive. Rezultatele mai multor studii au indicat faptul ca o simpla doza din extract de guarana, administrata singura sau in asociere cu ginseng asiatic, a ameliorat performantele cognitive (memorie, atentie, calcul mental) la peste 20 de participanti sanatosi.
  • Slabit.Pe de alta parte, studii au demonstrat faptul ca guarana asociata cu alte plante, in special cu extractul de ceai, poate creste activitatea metabolica, contribuind intr-o anumita masura, la pierderea kilogramelor. Atentie! Diferite bauturi energizante pe baza de guarana contin o mare catitate de cafeina, de la 50 mg la 250 mg in functie de produs. Se recomanda atentie mare atat sportivilor cat si persoanelor care doresc sa piarda in greutate, caci abuzul de cafeina poate produce o intoxicatie sau o rabdomioliza - o tulburare care poate cauza leziuni musculare grave si ireversibile. Contraindicatii Cafeina prezenta in guarana nu este in general indicata persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, insomnie, anxietate, ulcer gastric sau duodenal, hipertensiune arteriala . Inca nu s-a demonstrat daca aceasta planta are efecte negative asupra copiilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza. O cantitate mare de guarana poate provoca o stare neplacuta: voma, greata, palpitatii cardiace, aritmie, accelerarea ritmului respiratiei, crampe musculare si dureri de cap. Mai mult decat atat, trebuie sa retineti ca un consum ridicat din aceasta planta provoaca dependenta!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare